Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор


Никълъс Д. Кристоф
Ню Йорк Таймс
12.03.2011 г.

Плащайте по-високи заплати на учителите!

От дебатите на тема профсъюзи в държавния сектор, провеждани в Уисконсин и другаде, човек може да остане с впечатлението, че се разоряваме, защото плащаме твърде много на учителите.

Това е фатална грешка. Основният проблем, свързан с образованието, не е, че учителите си пълнят гушите, а - че те не получават достатъчно. Ако искаме да се състезаваме с други страни и да намалим бедността в САЩ, трябва да плащаме повече на учителите, за да привлечем по-добри специалисти в тази професия.

Допреди няколко десетилетия дискриминацията при наемането на работа по превратен начин подсилваше учителското ни съсловие. Блестящи жени ставаха начални учителки, защото нямаха достъп до по-добри професии. Беше много несправедливо, но дискриминацията беше в полза на американските деца.

Сега блестящите жени стават хирурзи или инвестиционни банкери – а 47 % от американските учители от детската градина до 12-ти клас идват от последната трета на випуска си в университета (според успех от кандидатстудентските изпити). Данните са от изследване на МакКинси & Ко. “Closing the Talent Gap”. (”Как да преодолеем разликите в образованието”)

Промените в относителното заплащане са влошили проблема. През 1970 г., в град Ню Йорк, новопостъпил учител в държавно училище получава 2000 долара по-малко като заплата от начинаещ адвокат в престижна адвокатска фирма. Изследването на МакКинси установява, че тези дни адвокатът прибира 115 000 долара (включително - и бонуси!) повече от учителя.

Интиуитивно всички разбираме какво значение има страхотният учител. Спомням си за Хуанита Трантина, която оставяше децата в моята паралелка в пети клас зяпнали от въодушевление за учене и захласнати от текущите събития, за които тя ни говореше. Вероятно и във вашето минало има някоя г-жа като Хуанита Трантина.

Изследване в Лос Анджелис установява, че достъпът до учители от горните 25% по ефективност четири години подред, би бил достатъчен да заличи разликата между постиженията на бели и чернокожи ученици.

Последните изследвания подсказват, че добрите учители, дори - и учители в детската градина, увеличават дохода на учениците си много години след това. Ерик Ханушек от университета Станфорд установява, че изключителният учител (едно стандартно отклонение по-добър от средното, или с други думи -  по-добър от 84% от учителите) повишава пожизнения доход на ученика с 20 000 долара!!! Ако в класа му има 20 ученика, това прави 400 000 долара повече, отколкото биха заработили учениците на учител, който е просто на средно ниво.

Учител, който е по-добър от 93% от останалите учители би добавил 640 000 долара към пожизнения доход на клас от 20 ученика, установява изследването.

Вижте, не съм привърженик на учителските профсъюзи. Те използват влиянието си предимно, за да увеличат сигурността на работните си места, отколкото заплащането. По този начин те правят педагогическата дейност достъпна за посредствени преподаватели. Такива, които за целия си педагогически стаж може да не са научили учениците си на нищо.

Правилата за работа на учителите често не са гъвкави, осигуровките са щедри в сравнение със заплатите, и е трудно или невъзможно да бъдат освободени учители, които не дават добри резултати.

Но нито едно от тези неща не значи, че на учителите се плаща много. И ако правителствата намалят пенсиите и сигурността на работните места, те трябва да компенсират тези промени с увеличаване на заплатите.

Освен това, част от възнаграждението е общественото признание. Когато управниците се подиграват на учителите, като ги наричат мързеливи, алчни негодяи, те унижават професията и става все по-трудно да се привлекат най-добрите и най-талантливите. Трябва да издигаме учителите, а не - да хвръляме кал по тях!

Нека да погледнем три други държави, които са известни с доброто качество на образованието си: Сингапур, Южна Корея и Финландия. Във всяка от тези страни учители стават хора от горната трета на випуска в университета; те са високо уважавани и получават добри заплати (макар че това важи в по-малка степен за Финландия). В Южна Корея и в Сингапур учителите получават средно повече, отколкото адвокатите и инженерите, показва изследването на МакКинси.

„Няма да намерим по-добри учители, ако не увеличим заплатите!“, отбелязва Ейми Уилкинс от Образователния тръст, организация занимаваща се с реформите в образованието. Жан(а) Алън от Центъра за реформи в образованието казва нещо сходно: „Ние бяхме първите, които казаха: "Дайте им по 100 000 долара, дайте им колкото трябва!".“

Г-жа Уилкинс и г-жа Алън бързат да добавят, че заплащането трябва да се основава на резултатите, с взискателна оценка. Това е разбираемо за мен.

Заплатата на новоназначени учители, която в момента е средно 39 000 долара, ще трябва да се увеличи поне до 65 000 долара, за да се запълнят учителските места в училищата с най-големи нужди със завършили студенти от горната една трета от випуска, установява изследването на МакКинси. Това ще е добра сделка.

Наистина, струва си да се съкратят разходи другаде, за да се повишат заплатите на учителите. Изследвания показват, че учениците биха спечелили от по-добри учители за сметка на повишен брой ученици на учител. Затова има все повече призиви за японския модел с по-големи класове, с изключителни, уважавани, добре платени учители.

Учителската работа е особена сред професиите с това, че е ниско платена, но има силна защита от страна на профсъюзите и безумна система за повишение на заплатите. Това е заводски модел на възнаграждение, и критиката е права да недоволства. Но в крайна сметка трябва да плащаме на учителите значително повече, а не - по-малко, и политиците, които критикуват учителите като алчни, просто затрудняват привличането на учители над средното ниво, които нашите прекрасни деца заслужават.

 

По материали от:

http://www.nytimes.com/2011/03/13/opinion/13kristof.html?_r=3&emc=eta1

http://all4ed.org/articles/closing-the-talent-gap-new-mckinsey-report-outlines-strategy-for-attracting-and-retaining-top-third-college-students-in-teaching-field/

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако искате, пуснете текста в сайта/списанието...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...