Отиди на
Форум "Наука"

На седем планети около едно студено джудже може да има живот (видео)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

На седем планети около едно студено джудже може да има живот (видео)

"Откриването на втора Земя не е въпрос на 'Ако', а 'Кога'" - заяви Томас Зурбукен (Thomas Zurbuchen) от централата на НАСА във Вашингтон на пресконференцията на НАСА на 22 февруари.

НАСА съобщи, че космическият телескоп Спитцър е открил първата известна система от седем планети с размер, близък до този на Земята, които обикалят заедно около една звезда.

Три от тези планети със сигурност се намират в обитаемата зона, областта около звездата, където планетите е най-вероятно да са скалисти и водата на повърхността им да е в течно състояние.

Откритието поставя нов рекорд за най-голям брой планети в обитаемата зона, намерени около една единствена звезда извън нашата Слънчева система. На всички тези седем планети може да има вода в течно състояние, което е от ключово значение за живота такъв, какъвто го познаваме, при подходящи и атмосферни условия. Но най-високи шансове имат три планети в обитаемата зона.

Седемте екзопланети обикалят около студена звезда - червеното джудже TRAPPIST-1, което се намира на разстояние от 39,5 светлинни години от Земята, което е сравнително близо до нас. 

1487788904_4_559x*.jpg

Размерите на планетите са от 79 до 113% от тези Земята, а най-малко шест от тях са скалисти и минерали с повърхност, на която температурата е от 0 до 100 градуса по Целзий, тоест може да има вода в течно състояние.

Масата на екзопланетите е 41-134% от масата на Земята и обикалят около звездата си за от 1,51-20 земни дни. Но въпреки че  са по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий, те не се нагорещяват като него.

За разлика от нашето слънце, TRAPPIST-1 е суперстудено джудже и затова може да има течна вода на планети, които обикалят в непосредствена близост до него, по-близо, отколкото е възможно за планети в нашата Слънчева система. Планетите също са много близо една до друга. Ако човек стои на повърхността на една от тях, би могъл да види потенциално в небето подробности от другите планети като планини и облаци, които понякога ще бъдат по-голем от Луната в небето на Земята.

"Седемте чудеса на TRAPPIST-1 са първите подобни на Земята планети, които са открити в орбита около този вид звезда", каза Микаел Жийон (Michael Gillon), водещ автор на доклада и главният изследовател на проучването на екзопланетите на TRAPPIST-1 от Университета в Лиеж, Белгия. 

"Много сме въодушевени от това откритие, защото ние сме група хора, ние тук и всички наши колеги, като се определяме като пионери. Това проучване ще продължи много поколения напред. И само фактът, че сме толкова близо сега да открием толкова много обитаеми светове е наистина вълнуващо" - заяви Сара Сийгър (Sara Seager), професор по планетарни науки и физика в Масачузетския технологичен институт, Кеймбридж.

"За първи път откриваме толкова много планети около една единствена звезда, и за първи път успяваме да измерим масите и радиацията на тези планети с размерите на Земята. Те са сред най-добрите, от всички които знаем, които можем да проследим, да видим техните атмосфери, да погледнем био-подписите им, ако има такива. Това откритие ни дава знак, че откриването на втора Земя не е въпрос на "Ако", а на "Кога". Учените вярват, че около всяка звезда може да има една планета, или три, или седем, само си представете колко много светове може да има, които имат шанс да станат обитаема екосистема, която ние бихме могли да изследваме. Това, което имаме от откритието, е огромна стъпка напред в отговора на един от тези големи въпроси, които са в сърцето на толкова много наши философии, в това, което ние мислим за себе си, а именно сами ли сме във вселената. Ние направихме стъпка напред, скок напред всъщност, към отговора на този въпрос" - коментира Томас Зурбукен. 

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Na-sedem-planeti-okolo-edno-studeno-dzhudzhe-mozhe-da-ima-zhivot-vide_71814.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

И Гооглето го отбеляза!

seven-earth-size-exoplanets-discovered-6

Все повече подобни новини виждаме и все повече това привлича вниманието на обществото, което ще доведе до голямо одобрение към космическите изследвания. 

Ще сме свидетели на интересни събития в тази област през следващите години. :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Астрофизикът д-р Владимир Божилов пред FN: След откритието на НАСА най-важно е да стигнем до границите на нашата собствена Слънчева система

Божилов
д-р Владимир Божилов

След историческото откритие на НАСА за 7 планети, подобни на Земята, три от които вероятно са годни за живот, най-важно е да опознаем нашата собствена Слънчева система и да стигнем до нейните граници„. Това заяви специално за Flashnews д-р Владимир Божилов, астрофизик от катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Вижте още!

– Д-р Божилов, доколко историческо е новото откритие на НАСА за 7-те екзопланети?

– Историческото в новото откритие с телескопа „Спицър“, но направено от екип европейски астрономи от Белгия, е, че за първи път имаме огромен брой екзопланети – 7  около друга звезда, при това близка звезда, които са с размери, близки до тези на Земята. Т.е. не само броят им е впечатляващ – цели 7, което ги поставя на второ място в класацията на откритите до момента системи, но и това, че всичките 7 са много малки. Наблюдаването на малки светове е трудно, тъй като изисква много наблюдения и много голям късмет. В случая това е революцията.

– От това, което откривате като специалист, доколко подобни са тези планети на Земята и доколко е възможно да намерим планета, подходяща за бъдещ живот там?

– Има няколко фактора, които показват доколко една планета е подобна на Земята. Първият е видът на звездата – в случая, звездата Трапист-1, която се намира на 39 светлинни години от нашата слънчева система. Това е звезда, която е много по-студена от нашето Слънце. Температурата на повърхността на Слънцето е около 6000 градуса по Келвин, докато тази на повърхността на звездата Трапист-1 е около 2500 градуса, което означава, че това е звезда, която може да си позволи да има по-близки планети до себе си, които въпреки това да са подходящи за живот.

От друга страна обаче, такива звезди са много по-разпространени и нашето Слънце не е една съвсем стандартна звезда. Повечето звезди са по-хладни и, изследвайки Трапист-1, можем да разберем какво се случва около по-голям брой звезди във Вселена, отколкото спрямо нашето Слънце. Тези планети са изключително интересни, тъй като благодарение на тях можем да разберем доколко нашата планета е единствена или пък не е уникална във Вселената.

NASA

Това е първият фактор за наличие на живот – какъв е видът на звездата, около която живеят съответните планети.

Вторият обаче е размерът на планетите.

В нашата Слънчева система имаме добър пример, тъй като планетите са разделени на две групи. Имаме планети от земната група – Меркурий, Венера, Земя, Марс. Всички тези планети имат твърда повърхност и желязно ядро, плюс плитка атмосфера.

От друга страна, газовите и ледените гиганти – планетите гиганти – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, се състоят от газове. В случая на Юпитер и Сатурн това са горещи газови гиганти, а в случая на Уран и Нептун са ледове на съответните газове. Обаче на такава планета – от типа на горещ газов гигант и леден гигант, е малко вероятно и всъщност невъзможно на практика да има живот от земен тип. Затова второто нещо, поради което говорим за земеподобни планети, в Трапист-1 е, че те са скалисти, т.е. всичките тези 7 планети са с размери, близки до Земята, и освен това не са газови гиганти. Затова на тях, ако се намират на подходящото разстояние в т. нар. зона на обитаемост, би могло да има условия за живот, подобен на този на Земята.

НАСА

– От НАСА съобщиха, че на тези планети има условия за питейна вода, гъста атмосфера, подобни размери, подобна температура като Земята и че това са екзопланетите от всички, открити досега, където има най-голяма вероятност да има подобен на земния живот. Вие обнадежден ли сте за това?

– Всъщност нещата са и дори малко по-интересни, тъй като атмосферата на една планета, докато не бъде заснета, няма как да разберем дали наистина е това, което очакваме. В този смисъл, когато говорим за планета с размери, близки до Земята, 7 планети са с размерите от 60% от тези на Земята до 130%. Това означава, че можем да очакваме на част от тях да има атмосфера, но дали тази атмосфера отговаря по състав на Земята в момента изследва космическият телескоп „Хъбъл“. От другата година, есента, ще изследва и космическият телескоп „Джеймс Уеб“, когато бъде изстрелян.

За да говорим за условия за живот, а едно от тези условия е да има вода, която тече на повърхността, трябва да знаем дали съставът на атмосферата и дали има достатъчно плътна атмосфера. Това е възможно, но не е доказано за тези нови планети. Освен това атмосферата трябва да бъде достатъчно плътна, за да може водата да тече, а да не се изпари или да замръзне в момента, в който е на повърхността.

Освен това съставът на тази атмосфера е много добър показател дали на нея има някаква форма на органична активност. Ако видите например, че има много метан, това може да бъде индикация – не доказателство, а индикация! В този смисъл откритието е важно, тъй като представя най-добрата близка звездна система, на която да се опитаме да заснемем екзопланетните атмосфери. Ако успеем да го направим, ще знаем много по-добре дали условията, които виждаме тук на Земята и благодарение на които ние сме живи, наистина са уникални или пък не.

NASA

– Добре, сега е направено това откритие – обаче какво следва оттук нататък? И как ние ще стигнем до тези планети, които са на разстояние 39 светлинни години, за да ги изследваме?

– Оттук нататък важната задача не е да стигнем точно до тези планети. Важната задача е да стигнем до нашата собствена Слънчева система и до нейните граници. Важна задача е да колонизираме Луната и Марс, за да можем оттам да помислим за инженерни решения, които ще ни позволят да отидем до най-близката звезда – това е Проксима Кентавър.

В астрофизиката 39 светлинни години са нищо. Това е близко разстояние – буквално в съседната стая или най-много в задния двор на къщата. От друга страна, с нашата стандартна технология, ние не можем да стигнем в рамките дори на 1000 човешки живота до тези звезди. Което означава, че в момента ние сме принудени да стоим на Земята, но имаме силата на науката, на вдъхновението да насочим телескопите, които са най-добрият ни изследовател в Космоса, и да разберем дали на тези планети има условия, които наподобяват тези на Земята. Така че следващото, което предстои, е анализ на тези планети и на техните атмосфери.

Втората стъпка е, ако тези атмосфери са подобни, да потърсим и други такива светове – по-близки и по-далечни.

Това ще ни даде основа да преценим доколко нашата собствена  планета, нашата собствена цивилизация е уникална и ако видим, че ние не сме уникални, благодарение на една добра и адекватна глобална политика за развитие на космическите научни изследвания, можем да се замислим за колонизация на Слънчевата система, а след това и на другите. Но, със сигурност, първото нещо е да разгледаме нашата Слънчева система – тя е достижима и достъпна. Звездите още са далече, но мечтата за тях ни прави по-силни и по-вдъхновени.

NASA

– След последното откритие колко по-близо сме до откриването на извънземен живот?

– Бих казал, че ако не е вдругиден, то следващата седмица със сигурност!… Шегувам се!… Откриването на извънземен живот ще бъде революция. Знаете от историята на науката през 60-те години на миналия век мисиите „Викинг“ 1 и 2 на Марс. Единият експеримент показа, че има живот, другият показа, че няма. И затова търсенето на живот в момента е много трудна, но и много важна научна задача. Не можем да си позволим нещо, което не е доказано.

В науката най-важно е да проверите всички факти, за да намерите истината, тъй като е лесно човек да бъде заблуден, когато няма достатъчно данни. Така че бих казал, че в момента сме една стъпка по-близко до местата, на които може би живеят извънземни микроби. Но за да бъдем наистина там където са извънземните, трябва да опознаем нашата Слънчева система.

Източник: http://flashnews.bg/astrofizikat-d-r-vladimir-bozhilov-pred-fn-sled-otkritieto-na-nasa-naj-vazhno-e-da-stignem-do-granitsite-na-nashata-sobstvena-slancheva-sistema/

И още: 

След сензацията на НАСА: Какви са шансовете за живот на 7-те новооткрити планети

http://news.bnt.bg/bg/a/sled-senzatsiyata-na-nasa-kakvi-sa-shansovete-za-zhivot-na-7-te-novootkriti-planeti

Български учени също могат да участват в изследването на космоса за планети, подобни на Земята. Телескопът на обсерваторията "Рожен" е достатъчно голям за целта .

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...