Отиди на
Форум "Наука"

Най-добрият детектор на тъмна материя в света представи първите си резултати


Recommended Posts

  • Администратор
Детектор на тъмна материя Credit: Enrico Sacchetti, XENON
Детектор на тъмна материя Credit: Enrico Sacchetti, XENON

Три години, след като започна изграждането му, най-прецизният детектор на тъмна материя строен някога даде първите си резултати и работи точно така, както създателите му искаха.

Машината XENON1T, за която беше съобщено още през 2015 година, е най-доброто, с което разполагаме, за да открием известната със своята неуловимост тъмна материя, за която физиците смятат, че представлява повече от 85% от материята в цялата Вселена.

Въпреки че публикуваните резултати представляват данни само от 34 дни, учените са потвърдили, че XENON1T е достигнал най-ниското енергийно ниво, постигано някога чрез експеримент с тъмна материя. С други думи, ако нещо може да открие слабите вълни тъмна материя на шумния фон на Вселената, то това е XENON1T.

Досега не е засякъл тъмна материя, но екипът, който стои зад проекта, е доволен от резултатите до тук.

„Мисля, че най-вълнуващото нещо е фактът, че детекторът работи така, както очаквахме“, казва един от изследователите, Laura Baudis от Цюрихския университет, Швейцария, на Ryan F. Mandelbaum от Gizmodo.

Задачата на XENON1T е да разкрива взаимодействията между слабо взаимодействащите масивни частици (WIMP) – за които учените смятат, че са представител на тъмната материя – и обикновената материя.

Трудността идва при редуцирането на външни смущения от естествената радиоактивност, за да могат да видят тези много малки сътресения, ако и когато те се случат.

Поради тази причина XENON1T се намира на 3 600 метра под земята и е запълнена с 2 000 килограма течен ксенон – вещество, което би трябвало да се възбуди, когато бъде ударено от WIMP.

Взаимодействието на частиците в течен ксенон произвежда светкавици и учените се надяват да проследят тези светкавици и да използват други измервания и синхронизирания от кухината, за да разберат дали биха могли да отчитат тъмна материя.

От резултатите от първия месец такава не е отчетена, но това не е непременно изненада. Както пише Gizmodo, това е като да оставиш купа в задния си двор и да очакваш метеор да я удари – 34 дни без среща с метеори не означава, че не съществуват.

Цялата статия: http://nauka.bg/най-добрият-детектор-на-тъмна-материя/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...