Отиди на
Форум "Наука"

Китайска лунна програма


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китайският телескоп, който се намира на Луната, все още работи - и може да работи още 30 години!

Chang-e-3-on-Moon.jpg

Автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Credit : Chinese Academy of Sciences

7 юни 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. В края на 2013 година на повърхността на Луната кацна автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3". На борда на станцията е монтиран ултравиолетов телескоп.

Днес, три години и половина по-късно, телескопът все още работи - и дори има потенциал да продължи да функционира още поне три десетилетия!

Новината е споделена от сайта gbtimes, който се позовава на Уан Чжин от Националните астрономически обсерватории под шапката на Китайската академия на науките (КАН). Уан Чжин съобщава, че "Чанг'e 3" все още комуникира с наземните станции по време на лунния ден и продължава да изпраща данни от ултравиолетовия телескоп LUT, който е единственият останал функциониращ инструмент на борда.

Липсата на атмосфера прави Луната идеално място за изучаване на Вселената в ултравиолетовия диапазон, което не е възможно да става от повърхността на Земята.

"Най-значимият научен резултат от телескопа LUT е наличието на вода в лунната екзосфера", казва Уан.

Китайският телескоп LUT не е първият ултравиолетов телескоп, доставен на Луната. За пръв път такъв беше донесен там на 27-ми април 1972 година от астронавтите на мисия "Аполо 16". Този телескоп обаче трябва да бъде управляван ръчно, от астронавти, за да може да събира данни. За разлика от него LUT е първият автоматичен и дистанционно управляван телескоп, които се намира на друго небесно тяло.

Според Стийв Дърст, директор на международната асоциация за лунни обсерватории ILOA, телескопът LUT може да работи още дълго време - дори три десетилетия.

Следващата китайска мисия, която трябва да кацне на Луната, ще бъде изстреляна в края на ноември тази година. Тя ще трябва да вземе проби от повърхността на естествения ни спътник и да ги достави за по-нататъшно изучаване в наземни лаборатории.

За повече информация: ГБТаймс

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1803-2017-chinese-moon-telescope-still-working

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китай потвърди, че е дадено начало на предварителна подготовка за пилотиран полет до Луната

8 юни 2017 г. 20:30 ч. Първият китайски астронавт и понастоящем заместник-директор на пилотираната космическа програма на Китай Ян Ливей потвърди, че страната вече провежда предварителната подготовка за пилотирана експедиция до Луната (източник).

Според Ян няма да отнеме много време проектът да получи официално одобрение и финансиране.

Не се знаят много подробности относно това как Китай планира да прати човек до Луната, освен намерението спускаемият апарат и пилотираният кораб да бъдат изпратени до окололунна орбита поотделно. Не е даден и срок кога да очакваме полета.

Със сигурност обаче той ще се случи след изпълнението на роботизираната лунна програма. Напомням на читателите, че до края на 2017 година Китай трябва да изпрати възвращаем роботизиран кораб, който ще вземе проби от лунната повърхност и ще ги достави на Земята за по-нататъшно изучаване в наземни лаборатории. А до края на 2018 година Китай трябва да проведе първото в историята на космонавтиката роботизирано кацане на обратната страна на Луната. До този момент нито човек, нито робот не е кацал в регионите, които не се виждат с просто око от Земята.

 

Chang-e-3-on-Moon.jpg

Автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Credit : Chinese Academy of Sciences

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1805-2017-china-preliminary-plans-moon-mission

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...