Отиди на
Форум "Наука"

Союз МС-06, старт 13 септември 2017 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ракета Союз-ФГ с пилотиран кораб Союз МС-06 бе изведена на стартовата площадка за старт на 13-ти септември

2017-september-soyuz-rollout.jpg

Ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-06" е на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

11 септември 2017 г. 16:52 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 10-ти септември, космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-06" беше изведена от монтажно-изпитателния корпус и бе приведена във вертикално положение на Площадка №1, още известна като "Гагарински старт". Именно от това място на 12 април 1961 година е излетял Юрий Гагарин.

От тук ще полети и следващата експедиция към "Международната космическа станция". Стартът е насрочен за 13-ти септември в 00:17 ч. българско време.

Екипажът на космическия кораб се състои от руския командир Александър Мисуркин и неговите американски колеги Марк Ванде Хей и Джоузеф (Джо) Акаба. Дублиращият екипаж включва космонавта на Русия Антон Шкаплеров и астронавтите на НАСА Скот Тингъл и Шанон Уокър.

Александър Мисуркин е вече бил в космоса веднъж през 2013 година. Джо Акаба има два полета зад гърба си. Марк Ванде Хей никога досега не е летял в космическото пространство. Избран е за кандидат-астронавт още през 2009 година и ще лети чак сега, което показва, че е трябвало да чака продължително време, преди да бъде назначен на мисия.

След изстрелването на "Союз МС-06" корабът ще лети самостоятелно в продължение на шест часа, след което ще се скачи към "Международната космическа станция". Мисуркин, Акаба и Ванде Хей ще живеят в орбита общо пет месеца и половина.

Понастоящем на борда на станцията пребивават Сергей Рязанский (космонавт на Русия), Ранди Брезник (астронавт на НАСА) и Паоло Несполи (астронавт на ЕКА). Със скачването на "Союз МС-06" екипажът ще стане отново шестчленен.

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1897-2017-september-soyuz-fg-rolled-on-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех! Космически кораб Союз МС-06 излетя и достави екипаж от трима души на борда на МКС

12-sep-17-soyuz-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване на кораба "Союз МС-06". Photo credit : Roscosmos

13 септември 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес, на 13-ти септември в 00:17 ч. българско време от Площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур успешно излетя космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотиран космически кораб "Союз МС-06".

На борда на кораба пътуваха космонавт на Русия Александър Мисуркин и астронавти на НАСА Марк Ванде Хай и Джоузеф (Джо) Акаба. Шест часа след излитането корабът "Союз МС-06" извърши успешно скачване с модула "Поиск" към руския сегмент на "Международната космическа станция".

Пристигането на Мисуркин, Ванде Хай и Акаба възстанови общия брой на екипажа на станцията на шестима души, тъй като те се присъединиха към сега живеещите на борда Ранди Брезник (НАСА), Паоло Несполи (ЕКА) и Сергей Рязанский (Роскосмос). Очаква се новопристигналите членове на екипажа да прекарат около пет месеца и половина в космоса и да проведат около 250 научни експеримента.

Това е и първото дългосрочно увеличаване на постоянно пребиваващите американски астронавти на МКС от трима на четирима - нещо, което става възможно защото Русия съкрати своя екипаж от трима на двама космонавти.

За повече информация: НАСА, Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1900-2017-soyuz-ms-06-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: Космическият кораб Союз МС-06 с трима души на борда се завърна на Земята

2018-28-feb-vande-hei-returned.jpg

На снимката: астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай след успешното си завръщане на Земята днес. Photo credit : NASA TV

28 февруари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 04:31 ч. българско време спускаемият апарат на транспортния пилотиран кораб "Союз МС-06" успя да извърши благополучно кацане в казахстанските степи. На земята се завърна командирът на кораба и космонавт на Роскосмос Александър Мисуркин заедно с двамата му американски колеги Марк Ванде Хай и Джоузеф Акаба.

Космическият кораб "Союз МС-06" бе изстрелян през септември 2017 година, а астронавтите прекараха в космоса общо 168 дни.

В рамките на мисията членовете на екипажа посрещнаха общо четири товарни кораба. Два руски "Прогрес" се скачиха с "Международната космическа станция" през октомври и февруари, а два американски "Сигнус" и "Драгън" пристигнаха съответно през ноември и декември.

Със завръщането си Мисуркин е един от най-успешните космонавти на Русия: през февруари тази година той и неговият колега Антон Шкаплеров излязоха в открития космос, за да подменят електронна кутия на комуникационната антена към модула "Звезда". Космическата им "разходка" продължи 8 часа и 13 минути, най-дългата в руската космическа програма.

Ванде Хай излезе четири пъти в открития космос, за да обслужи канадската роботизирана ръка на станцията Canadarm2. Другият американски астронавт Акаба излезе веднъж по същата причина. Двамата американски членове на екипажа участваха и в много обучителни дейности като част от образователната инициатива на НАСА "Година на образованието на станцията".

В космоса на борда да "Международната космическа станция" продължават да живеят космонавтът на Русия Антон Шкаплеров, астронавтът на НАСА Скот Тингъл и астронавтът на Япония Норишиге Канаи. Трима нови души ще излетят на 21-ви март тази година и с това екипажът на станцията отново ще стане шестчленен. 

Източник: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2105-2018-28-feb-soyuz-ms-06-returns

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...