Отиди на
Форум "Наука"

Виртуален музей разказва историята на математиката и информатиката в България


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Цялото знание за историята на математиката и информатиката в България вече е достъпно онлайн на страниците на първия Виртуален музей на математиката и информатиката в България.

Виртуалният музей разказва за началото на тези науки в България и за учени и просветители, посветили усилията си за тяхното развитие във времето.

Музеят Математиката и информатиката в България (ММИБ) и музейната колекция от артефакти в тези две области са проект на Института по математика и информатика (ИМИ) при БАН.Спонсори на проекта са Американска фондация за България и фондация Георги Чиликов.

Виртуалният музей Математиката и информатиката в България е един разказ за НАЧАЛОТО –началото на математиката и информатиката в България и за тяхното развитие във времето. Разказ за събития и за хора посветили усилията и знанията си за съграждане и за обучение на идващите след тях.

Виртуалният музей Математиката и информатиката в България (ММИБ) и музейната колекция от артефакти в тези две области са проект на Института по математика и информатика (ИМИ) при БАН. Спонсори на проекта са Американска фондация за България и фондация Георги Чиликов.

ММИБ и музейната колекция не са музейна институция, а институционално хранилище с онлайн достъпно и систематизирано знание за историята на математиката и информатиката в България. В събирането на артефактите за колекцията и в подбора на информацията в отделните направления на ММИБ са следвани критерии за качество, достоверност и максимална достъпност в начина на представяне предвид образователната и архивна насоченост на музея.     

ЦЕЛИ НА МУЗЕЯ

- Да бъде хранилище на историята на математиката и информатиката в България. Включените засега периоди са посочени към  отделните направления в сайта.
 - Да има образователна насоченост, като поднася информацията на достъпен език чрез подходящо систематизирани текстове и изображения.
- Да дава достъп до допълнителна информация по отделните направления чрез специално съставени библиографии и връзки към дигитални копия на оригинални документи и статии.
- Да осигурява обратна връзка за разширяване и корекции на информацията.

Чрез формите за контакт в музея се разчита на съдействие от всички заинтересовани страни, в частност –  учители, колеги с опит и идеи, ученици и др.

НАПРАВЛЕНИЯ

ММИБ  обхваща засега (с някои изключения) периоди от Освобождението (1878) до към 90-те години на ХХ в. Тенденцията е да се върви постепенно напред във времето чрез включването на следващи периоди.

http://mmib.math.bas.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...