Отиди на
Форум "Наука"

Ремонт на изборната с-ма!?


mitaca

Recommended Posts

  • Потребител

Такава тема мислех да пусна още преди 15-тина години някъде във форумите "Бойна слава". Разбира се се консултирах с голум и брат му (вече не си спомням ника му), които администрираха форумите и не ми беше позволено, защото темата била политическа. Идеята ми беше, разбира се тогава, чисто теоретична така да се каже. Сега не е така, идеята е дали промяна на изборната с-ма и каква изборна с-ма ще бъде по-полезна и по-представителна за България. Референдума на учиндолския чалгаджия показа, че народа желае промяна, и въпреки, че неговите сценаристи ежедневно го лъжеха от екрана, че предлаганата от тях ретроградна с-ма е най-добрата и европейска такава спестявайки негативите на британската и френската, все пак промяна би трябвало да има. Каква да бъде тя? Сигурен съм, че тук членуващите са умни и информирани хора и няма да ви занимавам с подробностите на изборните с-ми в света. Интересуващите се, ги знаят ;). Та каква с-ма е подходяща за България в момента. Да се запази статуквото, някакъв тим мажоритарна, или някакъв тип смесена? Като първи подвъпрос - въпреки, че всички партии без РБ, ДПС и ПФ декларираха, че ще подкрепят референдума на Слави (и ген. Радев и Корнелия Нинова тоже, но само между двата тура, после се отметнаха) има ли някакъв шанс да се смени избирателната с-ма от този Парламент, не само със 'с-мата на Слави', а с каквато и да е с-ма? И втори подвипрос - защо Слави реши да 'бори' статуквото именно с такава с-ма, която я има само в Африка? Дали е толкова тъп (съжалявам, ама ако така си решил да сваляш ББ, това може да се нарече само така, ако нямаш предварителна подготовка!) или при евентуалното му приемане, вече да е готов с кандидати и структури по места на всичките МИР-ове, а това са 240 кандидатури и структури зад тях, които трябва да застанат срещу вече изградени такива на о-ните играчи? При това борбата в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и някои други големи градове може и да има правила, но в дълбоката полу-феодална провинция за да имаш някакъв шанс трябва да си добре подплатен откъм финанси, а Слави нито ги има нито му се дават (тези дето ги има). Дали това не е втори рунд на кукловодите издигнали ББ (първия беше Бареков) с/у собствената си кукла 'скъсала синджира' преди няколко години? Ако последните фрази не са желателни тук, тъй като не се позовават на факти, а са само хипотеза, може отговорника да ги изтрие.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Митак, умни хора в България не останахме, или се одебилихме, или никога не сме били умни като народ. :).

(Добре е че си си бил шута в Чехия):)

Какво имам предвид:

Когато материалът и "софтуерът" е лош (абе направо казано - казвам че сме народ от дебили ) , и Свети Петър не може да помогне..Нямат никакво  значение преса, НПО-та (направени от същия "материал"). изборна система..

- "Умните" си избрахме за глава на нацията в мажоритарни избори панаирджийската мечка,  поставена  от Решеников и Нинова.  Военен, който трябваше да е в затвора (или поне разследван), заради това че назначи любовницата си като негов ПиАр (в нарушение на военния устав), на две държавни заплати. Вместо това, народът го избра за бъде ексуризиант на държавани разноски.

http://pik.bg/исторически-гаф-румен-радев-под-тежък-чехъл-–-благодари-на-жена-си-в-париж-обяви-френския--news709853.html

http://pik.bg/румен-радев-–-панаирджийска-мечка-летец-или-глава-на-нацията-тежки-въпроси-след-авантюрата-news710123.html

http://www.dw.com/bg/разбрахме-за-радев/a-37344768

-"Умните" за малко не намазахме въжето на последните парламентарни избори (пропорционална система с мажоритарни елементи). Ако не разбиратате какво е това България и Балканите (чрез България и/или Сърбия) да останат политически и икономичиески заложници на Московския кукловод  и Руските олигарси - ОК, аз съм дебилът. Сгромоляване на икономиката и нарстване на дълговете  заради икономечески популзъм и разоряващи енегрийни проекти (писал съм доста за Аец-Белене и АЕЦ- овете, и въросите съм ги проучвал). Плюс развиитиена филма" разединените Балкани", с мразещи се хора - вечната мечта на българите, най-дебилния народ в ЕС и мечта на някой други балканци, експолатирана. от безогледно от Кукловодът

http://www.extremecentrepoint.com/archives/16626/comment-page-1#comment-141227

/Апоро ние сме обект на вицове и подигравки от руските политици и руснаците, именно заради това си поведение и дебилизъм , помним и  закачаките на вицеспикерът на Думата Толстой/

-"Умните" за малко да си изберем учиндолската изборна система, не достигнаха няколко хиляди гласа

- "Умните" наскачахме оооооооу, "как така ще признаваме македонската църква, те мадкедонците са наши врагове, те щом не декларират че са българи, значи са ни врагове"  (А защо да не са враговете ни тези,които направиха нашите братя - наши врагове с години систематичен терор, допълнен със политически и икономически контрол над македонското общество) 

И така нататък..

--------------------

Иначе си напълно прав, и аз съм съгласен - народът желае промяна,но няма никаква идея и желание да поеме отговрност и да направи нещо за себе си , това е един безотговорен и дебилен народ , Ние сме такъв народ, аз съм част оттози народ и живея в България, който си заслужаваме съдбата..

 

Личното ми убеждение в края на 2017, рационално и осмислено - сегашната пропорционална система със слаб мажоритарен елемент ни спасява от големите фалове и потъването.

Бойко е "тиква", "БОК"ългарско Овчарско Куче, което чакало да го похвалят началниците), "ГЕРБ са народняци популисти", така е, но каква е алтернативата на това?
Имаме дългогодишен икономически растеж , стабилност, но има и нещо по-важно според мен

Вчера го видях и го осъзнах - на Балаканите настъпва една нова ера (хумористично и саркастично е наричана "Доктрина Борисов", "Великобалкания"). В НДК бяха се събрали министър-председателите на страните от Западните Балкани, седнали един до друг, някои от тях бивши неприятели,  хора с различен език, вяра и сексуална ориентация , Честно и откровено говореха за бъдещите им перспективи в ЕС, а регионалата интеграция, за общите неща които ще свършат в областите на транспорт, комуникациии и ИТ, за общото бъдеще на Балканските страни- на Балканите  в Европа.
Направи ми огромно впечатление речта на албанския Премиер Еди Рама, който каза: Преди 3 години никой у нас не допускаше че е възможен процес на регионална интеграция, днес това е реалност

 

 

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста песимистично Ники, доста! В интерес на истината докато бях в Чешко (все пак се върнах преди 4 години, не си разбрал, щото се оттеглих от форума преди 3) си мислех, а и във форума сигурно съм пропонирал, че к'ъв то ни е народа такива трябва да сме, всъщност не точно да сме, а да го приемем и разберем. Т.е. не трябва да ни се 'сменя чипа'. Да, да, ама не, както казваше един телевизионен говорител, а и анализатор. Сега мисля, че не може да ни се смени чипа, а трябва! И въпреки, че го разбираме, не бива да го приемаме. Но философстването ще оставя за другата тема за пленената д-ва. А сега за изборните с-ми. За учиндолската - ясно, но ако има защитници да пишат! Британската - ужас! За нашите у-вия - това значи 55% ГЕРБ (минимум), 25% БСП, 10% ДПС и 10% други, доста разнородни и невлияещи на риъл политикс :animatedwink: . Френската - подобна картинка. Тези 10 % ги давам, само заради столицата и големите градове, но с подходяща изборна география, могат да се стопят, като понеделнишки сняг. А това са сметки без пълна мобилизация на трите о-ни играча, аре ако смятаме и ПФ, може да се стигне до 60-70% ГЕРБ (промяна на конституцията), 20- 30% БСП, 10-20% ДПС и патриоти за цвят. И от 0 до 10 мандата за други. Признавам си, бях за смесена с-ма, точно, като при първите свободни избори - 90-та. Бегло познавах германската с-ма, от австралийската си нямах понятие. Пропорционалната с-ма с пълна преференция е доста сложна, както и австралийската, а файда (от първата) пак няма, феномена 15-15 е ясно док-во. Така, че моя избор е германската, според мен, така напълно ще има паритет между гласове и депутати, т.е представителност, освен това ще се реши въпроса с 4 %-вата граница и парламентарните групи. 

 

БТВ, гледахте ли 'дебата' между проф. Константинов и новия лидер на ДБГ, абе формацията на Кунева, не помня имена, за електронното и машинното гласуване. Аз общо взето съм за за технологиите, но най лесно е, гласуване по пощата, има го навсякъде по 'белите' д-ви, без да е технологично. Но тук надали ще стане. Ще продължа утре, че стана късно.

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...