Отиди на
Форум "Наука"

Какво се случва с окото, когато наблюдаваме слънчево затъмнение без защитни пособия


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ето какво се случва с окото, когато наблюдавате Слънчево затъмнение без защитни пособия

2017-eye-damage-jama-ophtalmology.jpg

Ето как изглежда увреждането на ретината на окото след наблюдаване на слънчево затъмнение без предпазни пособия. Photo credit : JAMA Ophtalmology/New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai

9 декември 2017 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. На 21-ви август т.г. жителите на САЩ можеха да наблюдават слънчево затъмнение, а в определени региони на страната то беше пълно.

Слънчевите затъмнения винаги предизвикват огромен интерес и понеже се случват доста рядко, всеки иска да ги наблюдава. Но като се изключи ограничения период, когато Луната напълно закрива Слънцето, наблюдаването на слънчево затъмнение не е безопасно. Препоръчва се използването на специални очила, които са изготвени по международния стандарт за безопасност ISO 12312-2. Учените винаги предупреждават, че обикновените слънчеви очила и всякакви ръчно изработени пособия, например опушени стъкла, не са безопасни. Има и много очила, които не следват международния стандарт за безопасност, но са рекламирани като очила за слънчево затъмнение и съответно са широко разпространени. Всички тези неодобрени за наблюдение пособия представляват заплаха за зрението, а слънчевата ретинопатия не се лекува.

На 7-ми декември на страниците на списанието JAMA Ophtalmology беше публикувана научна статия със заглавие Acute Solar Retinopathy Imaged With Adaptive Optics, Optical Coherence Tomography Angiography, and En Face Optical Coherence Tomography, и авторски колектив: Chris Y. Wu, Michael E. Jansen, Jorge Andrade, Toco Y. P. Chui, Anna T. Do, Richard B. Rosen, Avnish Deobhakta (източник). Статията описва случай на млада жена между 20 и 30 годишна възраст, наблюдавала слънчевото затъмнение на 21-ви август без предпазни пособия и с диагностицирана ретинопатия.

Слънчевата ретинопатия е рядко срещо заболяване - в ежедневието рядко гледаме към Слънцето, а когато го правим, рефлекторно затваряме клепачите на очите си. Най-често заболяването се диагностицира след слънчеви затъмнения, а понеже тези астрономически явления са рядкост, учените от миналото не са разполагали с модерните прибори, позволяващи детайлното заснемане на ретината. Сега обаче такива пособия има и обърнете внимание на горната снимка, направена на ретината на лявото око на младата жена - на нея буквално има белег със сърповидна форма, който съвпада по форма с тази на частично слънчево затъмнение!

Жената е разказала, че е наблюдавала затъмнението когато Слънцето частично е било закрито от Луната - няколко пъти от порядъка на шест секунди без предпазни очила. След това е заела очила от друг човек до себе си (като учените подозират, че това не са били очила, изготвени по международния стандарт) и с тях е наблюдавала затъмнението за около 15-20 секунди. Жената е провеждала наблюденията и с двете си очи.

Няколко часа по-късно жената се оплакала от замъглено зрение, като симптомите са били по-сериозни за лявото око. Отишла на лекар три дни след проявяването на симптомите, който потвърдил диагнозата - слънчева ретинопатия. Със специални инструменти били прегледани очните дъна и били изготвени снимки. Дясното око било увредено, но не чак толкова, че да причини осезаема загуба на зрение. Лявото обаче било силно засегнато, както се вижда на горепосоченото изображение.

Увреждането ще е за цял живот, тъй като на този етап лекарите не разполагат с терапевтичен метод, който да позволи възстановяването на ретината.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1994-2017-eye-damage-sun

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...