Отиди на
Форум "Наука"

Парите за научни изследвания за 2018


Recommended Posts

  • Администратор

Ще започна с еин коментар на един млад и невероятен учен, с който ще ви срещнем другата година с "Срещите с наука"

Цялата статия: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2017/12/15/3097040_politicite_nauka_ne_iadat/

Цитирай

 

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова изрази недоумение за какво се харчат парите по научни проекти: "За сгради ли? За коли ли? За какво?". Няколко дни по-късно беше удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова изрази недоумение за какво се харчат парите по научни проекти: "За сгради ли? За коли ли? За какво?". Няколко дни по-късно беше удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

© Анелия Николова
 
Науката в България е онова екзотично нещо, за което всеки чува по телевизията, но малко хора искат да се докоснат до него. И за какво им е? Тя не може да се пипне, не може да се усети и най-важното – не може да се яде! С наука не можеш да задоволиш основните първични нужди, с нея магистрали и метро не се строят.

Политиците ежегодно показват позицията си - бюджетът, който се отделя годишно, е минимумът, за да се поддържа палиативното състояние на научната общност. Той гарантира мизерното съществуване. А защо просто не я убият? Причините са две. Никой не иска да остане запомнен като убиеца на науката. По-лесно е всяка година да се отделя една минимална издръжка и всички да си траят. Понякога обаче населението трябва да бъде убедено, че един или няколко мегаломански проекта трябва да се случат. Тогава науката се използва като инструмент за легитимиране на един абсурд, защото "учените казаха, а това значи, че е вярно". Наука на повикване. И хората остават с отвратителното чувство, че научната общност просто изпълнява една поръчка, за да не остане и без малкото финансиране, което има.

Преди седмица Менда Стоянова, която е председател на Комисията по бюджет и финанси, изрази своето недоумение за какво се харчат парите по научни проекти. "За сгради ли? За коли ли? За какво?" Този коментар показва политическото невежество, което не трябва да се представя публично. Коментарът всъщност показа и нещо по-притеснително – тя знае как некоректно се харчи държавно финансиране и смята, че същият маниер се прилага в научната сфера.
 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...