Отиди на
Форум "Наука"

Европейска нощ на учените 2018-2019


Recommended Posts

  • Администратор
logo-new-2018.png

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2018-2019

REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще осъществяваме видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии. Ще отбележим заедно Европейска нощ на учените на 28 септември 2018 и 27 септември 2019 г. През 2018г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019г. ще направим връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

  • REFRESH Фото и Видео – това беше едно от най-популярните състезания през предходния период на проекта. Онлайн фотоконкурс и видеоконкурс за млади хора, в който участниците ще бъдат предизвикани да намерят науката около себе си, да направят снимка или селфи с мобилните си телефони или да заснемат 3-минутно видео на научна тема и да ги споделят с нас. По време на Нощта на учените ще бъдат наградени най-добрите творби.

 

  • REFRESH Touch – наистина труден за провеждане конкурс поради факта, че целевата група не е лесно достижима. Решихме да го запазим, тъй като смятаме за важно привличането на повече млади хора към науката. Това е конкурс за рисунка, насочен към деца и младежи със слухови увреждания за начина, по който те се виждат в науката. Рисунките им ще бъдат показани по време на Нощта на учените.

 

  • REFRESH Voices – серия от аудио записи, посветени на научни теми и направени преди Нощта, които ще бъдат представени по време на събитието и ще бъде възможно изтеглянето им – специално за хора с увредено зрение. Целта, освен грижата за слабо представени групи, е постепенно да се увеличи обемът на аудио библиотеката и да се превърне в ценен ресурс за хора със зрителни увреждания и трудности при четенето.

 

  • REFRESH Момичета в науката – онлайн конкурс за есе, насочен към момичетата, обявен преди Нощта, за това как те се виждат в науката и технологиите. Победителите ще бъдат наградени по време на Нощта на учените.

FRESH-Video.png

 

Повече: https://nauka.bg/night/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

 

Европейска нощ на учените 2018

 

На 28 септември България отново ще участва в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа.

Програмата тази година е още по-богата и включва огромен брой събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – в градове, села и местности, на борда на кораб и дори във влак.

 

Тази година българската програмата за Европейската нощ на учените на 28 септември е по-голяма от всякога. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово и Тръстеник, в селата в Община Долна Митрополия, обсерваторията в Рожен, на борда на научноизследователския кораб "Академик" и дори в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград.

 

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2018-та България се включва в тази инициатива за 12-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", единият от които е REFRESH.

 

В София REFRESH ще представи паралелни събития на общо 20 места, а централната локация отново ще бъде Античен комплекс "Сердика" под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и Президентството. От 18:00 часа там ще бъде официалното откриване и награждаването на победителите в конкурсите за деца. До момента са получени повече от 350 материала в различни жанрове от близо 200 участника от цялата страна. След това подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти. Посетителите ще могат да видят спортуващи роботи, игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели, пилотиране на дронове, изригващи сапунени експлозии, облаци от течен азот, музика от банани, математически главоблъсканици, интерактивни играчки, 3D-принтирани импланти и много други научни забавления. В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите "Мария Склодовска-Кюри".

Тези, които искат да надникнат в изследователските лаборатории и да поговорят с учените работещи там, могат да го направят в Медицински университет, Технически университет, София Тех Парк и Химикотехнологичен и металургичен университет. В Минно-геоложкия университет и пространството около него ще има геофизични приключения, демонстрации на мобилни приложения с добавена реалност и дори научно казино. Освен експерименти и отворени врати на лабораторните комплекси, на всички тези места ще има и разнообразна програма от презентации и научни кафенета. Серии от лекции и дискусии ще има също в Античен комплекс "Сердика", Музейко, Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, Институт за етнология и фолклористика към БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Национален политехнически музей, ТехноМеджикЛенд в сграда "Експериментариум" на София Тех Парк, в сградата на Move.BG, Читалище.то и в клуб Терминал 1. Редица събития ще свържат науката с Европейската година на културното наследство.

Ще има програма и на Витоша! Детски екостационар "Бели брези" организира презентации за иновациите в изследването на бозайниците на Витоша, какво крият торфищата на планината и др. Ще има също отворени врати в Музея на совата, а при хубаво време и поход до Торфената алея на Офелиите.

А тъй като през 2018 г. София е Европейска столица на спорта, Националната спортна академия "Васил Левски" също участва в Европейската нощ на учените със серия презентации на тема наука и спорт.

Програмата в другите градове също е изключително богата. Тази година за първи път ще има събития във влак. Между 08:30 и 10:00 ч. на 28 септември, учени се качват на родопската теснолинейка, за да убедят пътниците как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по разбираем начин. Група млади български учени ще представят научните въпроси, върху които работят, ще правят демонстрации, ще отговорят на въпроси и ще покажат колко необятна е науката и как засяга всяка област на живота.

Пълната програма за София и другите градове можете да намерите на сайтовете на:
•    сп. БГ Наука http://nauka.bg/night и интерактивна карта за цялата страна 
•    Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2018
•    Можете да използвате и интерактивната карта на този линк: http://nauka.bg/night/programa/

Ще има и излъчване на живо от Лондон, където в Природонаучния музей по традиция ще се проведе Hall of FameLab. Тази година от България ще участва Александър Атемин, финалист в конкурса "Лабораория за слава FameLab 2017".  Можете да гледате онлайн тук: https://www.britishcouncil.org/education/science/public-engagement/famelab/hall-of-famelab

* * *

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Проектът REFRESH  (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", договор 818879.

Проектът се осъществява от: Център за изследване и анализи, Форум Наука, Британски съвет, Форум Демокрит, Медицински университет Пловдив, Медицински университет София, Технически университет София, Технически университет Габрово, Университет за хранителни технологии, Химико-технологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет, Национална спортна академия, Институт по океанология при БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриаална камара, Институт по зеленчукови култури ”Марица”, Български географски портал Географ БГ, Център за забавна математика

Асоциирани партньори са: Институт по микробиология при БАН, Софийски университет, Технически университет Варна, Югоизточен университет Благоевград, Софтуерен университет, Медицински университет Плевен, NM Genomix, Астрономическа обсерватория София, Съюз на учените в България, Асоциация на младите полярни изследователи, Международна асоциация на геоморфолозите,  Читател, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси" с. Байкал, Музейко, Национален политехнически музей, Природонаучен музей Котел, Регионален исторически музей Котел, Средновековна крепост Туида Сливен, Регионална библиотека Стара Загора, Дирекция на Природен парк „Витоша“, Столична община - Дирекция ПИСТ, Община Габрово, Общински информационен център Сливен, Фондация Пловдив 2019, Move BG, BRЕEAM BG, Работещи идеи, TechnoMagicLand, Национално издателство за образование и наука "Аз Буки", Drone Arena, Ratio, Зоологическа градина, MediaBricks, Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...