Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран кораб Союз МС-11. Старт на 3-ти декември 2018 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата ракета Союз-ФГ с пилотирания кораб Союз МС-11 бе изведена на стартовата площадка

1 декември 2018 г. 11:30 ч. Тази сутрин ракетата-носител "Союз-ФГ", която ще изведе в орбита пилотирания космически кораб "Союз МС-11", бе изведена на стартовата площадка на космодрума Байконур, съобщи Роскосмос. Изстрелването ще е факт на 3-ти декември в 13:31 ч. българско време.

На борда на кораба ще летят Олег Кононенко (космонавт на Русия), Дейвид Сен-Жак (астронавт на Канада) и Ан МакКлейн (астронавт на НАСА). 

2018-1-dec-soyuz-ms-11-rolled-to-pad.png

Снимка от днешното извеждане на ракетата "Союз-ФГ" на стартовата площадка - ЦПК/Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2478-2018-1-dec-soyuz-ms11-rolled-to-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-11 излетя и достави екипаж на МКС!

2018-3-dec-soyuz-ms-11-launches.jpg

Снимка от днешния полет: Роскосмос/ЦК Южный/ЦЭНКИ

3 декември 2018 г. 19:55 ч.

Светослав Александров. Днес, на 3-ти декември, в 13:31 ч. българско време от площадка №1 (още известна като "Гагарински старт") на космодрума Байконур излетя космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-11".

Девет минути след началото на полета корабът се отдели благополучно от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелна мисия. На борда му бяха космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко, астронавтката на НАСА Ан Макклейн и канадският астронавт Дейвид Сен-Жак.

След четири обиколки на Земята, в 19:30 ч. българско време корабът се скачи с модула "Поиск" на Международната космическа станция.

Днешният полет бе първи след аварията на "Союз МС-10" през октомври, когато ракетата-носител аварира в полет и екипажът, състоящ се от Алексей Овчинин и Ник Хейг, трябваше да извърши екстрено кацане, за да се спаси. Благодарение на факта, че руснаците се възстановиха бързо след катастрофата, Международната космическа станция бе практически спасена от обезлюдяване. Кононенко, Макклейн и Сен-Жак ще останат в космоса поне до юни 2019 година.  

Освен това днешното изстрелване на "Союз МС-11" бе 100-тното орбитално излитане тази година! Това е важно постижение: за последен път толкова космически полети в рамките на една година имаше през 1990-та, последната година от съществуването на СССР. С разпадането на Съюза през 1991-ва година приключи и Студената война, съответно космическата надпревара. Днес, благодарение на мощното развитие на частния космически сектор в САЩ и на държавния в Китай, космонавтиката отново се движи с темпове, характерни за великото космическо съревнование в ранната космическа епоха. 

За повече информация относно днешния старт: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2479-2018-soyuz-ms-11-delivers-crew-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Союз МС-11 ще приключи своята мисия

2018-3-dec-soyuz-ms-11-launches.jpg

Снимка от изстрелването на "Союз МС-11" през декември 2018-та: Роскосмос/ЦК Южный/ЦЭНКИ

24 юни 2019 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Трима души ще се приберат на Земята утре. Това са астронавтката на НАСА Ан МакКлейн, канадският астронавт Давид Сен-Жак и руският космонавт Олег Кононенко.

Техният космически кораб "Союз МС-11" ще се разкачи от Международната космическа станция утре, на 25-ти юни в 05:25 ч. българско време и ще кацне на територията на Казахстан в 08:49 ч. българско време. 

На МКС ще останат да работят космонавтът Алексей Овчинин, който след тръгването на Кононенко поема командването на орбиталния комплекс, и неговите колеги от НАСА Ник Хейг и Кристина Кук. На 20-ти юли ще излети следващият пилотиран космически кораб "Союз МС-13" с космонавта Александър Скворцов (Роскосмос) и астронавтите Лука Пармитано (ЕКА) и Ендрю Морган (НАСА). С това екипажът на станцията ще стане отново шестчленен. 

Напомням на читателите, че американската астронавтка Кристина Кук няма да се прибира скоро от орбита. Тя ще остане на МКС чак до февруари 2020-та година. Това дава възможност САЩ да има свое присъствие в космоса дори и отчитайки забавянията в разработката на новите частни космически кораби. Първият кораб от серията "Крю Драгън" на СпейсЕкс вече летя в безпилотен режим през март, а сега през септември очакваме дебюта и на "Старлайнър" на Боинг. Двата кораба ще излетят за пръв път с хора на борда в края на 2019-та или началото на 2020-та година, след което ще бъдат сертифицирани за редовни превози на астронавти.

За повече информация: НАСА, Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2833-2019-soyuz-ms-11-set-to-return

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: пилотираният космически кораб Союз-МС-11 с трима души на борда се завърна на Земята!

2019-soyuz-ms-11-returns-earth.jpg

На снимката: наземният екип помага на астронавтката Ан МакКлейн да излезе от спускаемия отсек на кораба "Союз МС-11". Photo credits : NASA/Bill Ingalls

25 юни 2019 г. 08:49 ч.

Светослав Александров. Трима души се върнаха успешно на Земята след като техният космически кораб "Союз МС-11" кацна на територията на Казахстан. Космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко, астронавтът на Канада Давид Сен-Жак и астронавтката на НАСА Ан МакКлейн прекараха повече от шест месеца на борда на Международната космическа станция.

Тримата ще бъдат обстойно прегледани от лекари, след което МакКлейн и Сен Жак ще отлетят към Хюстън, САЩ, а Кононенко - към Звездното градче в Русия.

За Олег Кононенко това бе четвърти полет в околоземна орбита. Понастоящем той се явява рекордьор по общо прекарано време на МКС - 737 дни. По време на тази последна експедиция той проведе две "космически разходки".

За Сен-Жак и МакКлейн това бе първа космическа експедиция. МакКлейн е подполковник във войските на САЩ и по време на този неин космически дебют тя успя да проведе две излизания в открития космос с обща продължителност 13 часа и 9 минути. Сен-Жак е астрофизик, инженер и лекар. Той излезе веднъж в открития космос, като неговата "космическа разходка" продължи около седем часа. 

Следващите жители на МКС ще бъдат изстреляни на 20-ти юли с кораба "Союз МС-13". Това са Ендрю Морган (НАСА), Лука Пармитано (ЕКА) и Александър Скворцов (Роскосмос).

За повече информация: Роскосмос, НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2835-2019-soyuz-ms-11-returns-to-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...