Отиди на
Форум "Наука"

Кръвна група и характер. Наука или пара...?


Recommended Posts

 • Потребител

Не мога да сложа сам чертата и да кажа, че кръвната група определя характера, нито да твърдя, че тия приказки са въздух под налягане. Факт е, че много популярни издания започват подобни статии с тия думи " Не се стряскайте, ако отидете в Япония и още с пристигането си ви попитат: „Каква е кръвната ви група?“  В случая са произнесени от Ели Йорданова, вероятно шеф на отделение Рехабилитация, а не психолог, но пък потребителите на подобните статии са изумени: " Имам чувството четая инфо си е 10000000 % вярна щото и аз и бъдещатами жена сме А- и всичко си е вярно" Тук.

В стремежа си да разгадае света човек се е опирал на много по- малко достоверни и трудно разгадаеми характеристики като пикнически телостроеж и преобладаване на черна жлъчка и тези класификации са останали в теорията и практиката до днес. Не зная, но вероятно има и практикуващи психолози, заети с подбор, които питат за кръвна група, защото съм срещал такива, които питат за зодия. 😃.

Моля за вашето мнение.

Ако има статии в научни издания, те биха представили най- точно проблема, но повечето такива са от популярни издания за жени ?!? в един ред с хороскопите. Погледнато през очилата на конспирологичните теории, обаче, отсъствието на научни публикации е следствие от дълбоко пазената тайна за истината, така че, ако няма сериозни позитивни статии, това е защото световната власт ги крие от народа 😃. Дайте поне негативни, позитивни ще четем до хороскопите.😃.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Няма логика 7 милиарда души на земята да имат само 4 типа характери! Чиста хахология са тия статии и хороскопи. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не защитавам тезата, но  да речем, че  човек се изразява с от 0 до 100 цифров код и третата цифра може да е О, А, В, АВ, то  не става дума за 1/4 от населението, а за съвсем друга, дори уникална стойност. Другите цифрички в кода са да речем интелект, екстроверсия, образование, среда, воля, емоции, преживени събития и т.н. и т.н., но това е друга тема. Психолозите се стремят да вкарат хората в краен брой категории вж. и тук

В т. см. това е търсене. Прим. мисля си за пикническия тип. Един човек, който по вътрешен подтик си хапва, непременно става пълничък При това, щом е  дълго време на маса, при това  с приятели, ще е общителен, шумен, ще прави както се прави на маса- приказки, небивалици, хвалби, близко до маниакалното поведение, и ето-  физическите качества неминуемо влияят на психиката. Не съм точен, но горе- долу с това си обяснявам, че не е 1/4 от населението и че биологията има връзка с психиката.

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
1 hour ago, Втори след княза said:

Другите цифрички в кода са да речем интелект, екстроверсия, образование, среда, воля, емоции, преживени събития и т.н. и т.н., но това е друга тема. 

Това наистина са други цифри от кода, но въпросът е поставен така че да приемем, че кръвната група определя целия код. Тоест тук се разглежда варианта именно за четирите кръвни групи като водеща или единствена цифра от кода, но няма как 7 милиарда души да ги разделим на четири и да кажем че имат четири типа характер.

Характера е нещо доста сложно и няма как да се разграничава по толкова елементарен начин. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
1 hour ago, Втори след княза said:

 Един човек, който по вътрешен подтик си хапва, непременно става пълничък При това, щом е  дълго време на маса, при това  с приятели, ще е общителен, шумен, ще прави както се прави на маса- приказки, небивалици, хвалби, близко до маниакалното поведение, и ето-  физическите качества неминуемо влияят на психиката.

 

Човек може да си хапва и от депресия, болест или друго, а не само заради свой избор или заради характера си. Съответно не винаги онзи който обича да си хапва винаги ще го прави на маса с компания... 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 11 минути, makebulgar said:

Човек може да си хапва и от депресия, болест или друго, а не само заради свой избор или заради характера си. Съответно не винаги онзи който обича да си хапва винаги ще го прави на маса с компания... 

Съгласен. Изглежда не съм убедителен, а вероятно не съм и прав. Приемам мнението ви, че определянето на характера по кръвната група е хахология и приказките, че в Япония това било много важно е измислица.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 8 часа, makebulgar said:

Няма логика 7 милиарда души на земята да имат само 4 типа характери! Чиста хахология са тия статии и хороскопи. 

Ами те са толкова по класификация от времето на Хипократ и в общи линии и досега:

In fact, the original four types of temperament (choleric, melancholic, phlegmatic and sanguine) suggested by Hippocrates and Galen resemble mild forms of types of psychiatric disorders described in modern classifications.

https://en.wikipedia.org/wiki/Temperament

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Следващия цитат е от Уики.анг. Blood type

Цитирай

A popular belief in Japan is that a person's ABO blood type is predictive of their personality, character, and compatibility with others. This belief is also widespread in South Korea[43] and Taiwan. The theory reached Japan in a 1927 psychologist's report, and the government of the time commissioned a study aimed at breeding better soldiers.[43] Interest in the theory faded in the 1930s. Ultimately, the discovery of DNA in the following decades indicated that DNA instead had an important role in both heredity generally and personality specifically. Interest in the theory was revived in the 1970s by Masahiko Nomi, a broadcaster with a background in law rather than science.[43] The theory is widely accepted in Japanese and South Korean popular culture.[44]

Вж. и това

Цитирай

Neither study found a significant relationship between personality and blood type, rending the theory "obsolete" and concluding that no basis exists to assume that personality is anything more than randomly associated with blood type

Това, което е важно за мен е, че връзката кръвна група и характер е по- скоро вярване с произтичащите от това последици- самосбъдващо се пророчество и приемане за конкретни  на разтегливите описания на характера. Критиката към тази връзка е аналогична на критиката към връзката на характера с разположението на зодиакалните съзвездия. Това вярване  се опира на несъществени връзки в съзнанието, запечатани от авторитетни личности и масова култура. Ето пример за постулиране на връзка между зодиакален знак и темперамент

Цитирай

весенняя четверть (сангвиническая), превосходит остальные по влажности — Овен, Телец, Близнецы;
летняя четверть (холерическая), превосходит других по жаре — Рак, Лев, Дева;
осенняя четверть (меланхолическая), превосходит всех по сухости — Весы, Скорпион, Стрелец;
зимняя четверть (флегматичная), превосходит по холоду — Козерог, Водолей, Рыбы

Мисля, че във време, когато пазарът определя цената, а човек се нуждае от популярно обяснение, хороскопите и описанията по кръвна група имат повече шанс от критиката им.

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В своята нужда от яснота, човек се доверява на авторитети и обяснения, които не са съвсем точни, но се опитват. Доверява се на реклами, филми, романи, речи и проповеди. Това е естествено. Не всеки въпрос може да бъде осмислян лично и адекватно. Има си специалисти, експерти, които ще кажат кое какво е. Пък има и маса- ако мнозина смятат нещо за добро, то много по- вероятно е, то да е добро, отколкото ако така смята само кварталният пияница. Заради това ще има хороскопи, повърхностни обяснения на характера, фън шуй и всичко, което прави света по- ясен. Уж по- ясен. Дори съм изненадан, че теорията за връзката на кръвната група с характера така безславно си замина. Големият й недостатък в сравнение с хороскопите беше нейната консервативност. Звездите променят място на небосвода ежедневно, а кръвната група е непоклатима. Не може всеки ден да има новости и отново да се отгръща вестника на Ента страница за да се научи към какво да се насочи вниманието днес. Е, бе направена кръстоска между зодиакален знак и кръвна група, но това усложнява четенето и правенето на хороскопи. Появяват се 48 възможности, което не е удобно, 12 си е по- кратичко и лесно. Все пак, рано е да загробим една безоснователна вяра, с широко разпространени корени в Изтока. Едва ли тя ще стане вододел между източните и западни паранауки, но предполагам, че от време, на време ще се появяват нови пророци и печелещи издатели, като от фън шуй или тибетски тайни на дълголетието.

Човек има нужда от яснота и често се прилепва до много невероятни теории. Религиозни, политически, диетологически, парапсихологически, разясняващи всеки дял от живота му. Дори как да диша...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Цитирай

 

Кръвната група наистина разкрива характера ни и нашия емоционален потенциал в живота ни. 

Замислете се - част е от нашата система, още преди да се появим на бял свят, в нас има програмирана самоличност и потенциално бъдеще. 

Ние вярваме, че всичко което ни се случва в живота, е проекция на ситуациите и как ние им реагираме. 

 

От тук Текстът е от 2017 г. в Edna.bg

Някои белези на художествен (ненаучен) стил

Аксиоматичност- Кръвната група наистина разкрива

Псевдонаучни термини без връзка характера ни и нашия емоционален потенциал, проекция на ситуациите

Опира се на лични впечатления, а не на научни изводи Замислете се

Основана на вяра Ние вярваме, че...

Необходима за внушението предопределеност още преди да се появим на бял свят, в нас има програмирана самоличност

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
1 hour ago, Втори след княза said:

От тук Текстът е от 2017 г. в Edna.bg

Някои белези на художествен (ненаучен) стил

Аксиоматичност- Кръвната група наистина разкрива

Псевдонаучни термини без връзка характера ни и нашия емоционален потенциал, проекция на ситуациите

Опира се на лични впечатления, а не на научни изводи Замислете се

Основана на вяра Ние вярваме, че...

Необходима за внушението предопределеност още преди да се появим на бял свят, в нас има програмирана самоличност

За това последното питайте майките. Предимно тези които са родили повече деца....Могат да разгазват статистически доста даже и предоста информации. И то, че бебето още нероденото дете как превзема контрола над организмът им физически/да яде цял буркан кисели краставици с мармалад, когато нормално и двете ги мрази/, ами и други преключения по времето на бременноста....

Само за пример.

Синът ми ако не му харесваше нещо/седене, друсане на превезно средство, бързи и резки движения/ тогава помилваше отвътре или леко с крак натискаше...

Дъщеря ми точно обратно. Ако нещо не пасваше, шут с крак /като на Стоичков/ или ръка в посока на бъбреците или диафрагмата/чак въздуха прекъсваше на жената/, за предупреждение....:cool2:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
1 hour ago, Skubi said:

За това последното питайте майките.

Не ги ли промениха прим. хормоните? Лекото натискане или помилване не се ли замени с ъгловати, неловки движения от които нещо се чупи?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Доколкото обясненията за характера са твърде обтекаеми, вероятно много читатели се разпознават или разпознават свои близки, но не се наемат да защитават бита карта като идеята за връзка на кръвна група и характер.

Аз ще споделя две лични насоки на мислене.

Опитах се да свържа кръвната група с нагласи към Власт, Общуване, Дейност и техника, Съдействие и услуга. От теренното изследване не излезе нищо. Нямаше статистически достоверна зависимост, а и данните за кръвна група бяха докладвани от изследваните, пък те кой- знае какво споделят и дали си знаят изобщо групите.  Така или иначе, статистически не бе нито потвърдена, нито отхвърлена връзка.

Възгледът ми, че на Изток се гледа с доверие на тази теория е свързан с тяхната привързаност към кастовото деление. Така Брахманите могат да се интерпретират като общуващи, хора с А кр. група; Кшатриите като властващи- 0 кр. група; Вайшите като техничари и търговци- В кр. гр и Шудрите като хора от услугите и наемния труд. В реалността обаче това е свързано повече със собственост отколкото с кръвна група и не може да се потвърди. Все пак има повърхностна обяснителна стойност и биологично псевдообяснение на класовите и кастови разлики.

Предположението ми, че на човек е необходима такава или подобна класификация, за опрости света пред себе си, да я из ползва за непретенциозно обяснение на някои различия между хората остава.

 

Редактирано от Втори след княза
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не ми се извежда в отделна тема, но социониката, която тук не е коментирана, също е още спорна като обективност. Тя е и още един пример на търсения по отношение класифицирането на хората. В руския и английски сайт на Уикипедия има подробни обяснения, съпроводени с  указания, че социониката още не е надеждна за наука. Във всички случаи, тази нова идея представя освен типология на личностите, така и идея за тяхната съвместимост. Цитирания текст е от известен преподавател. Без да правя оценка на теорията, мога да кажа, че многобройните (16) класове правят идеята тромава и непопулярна, а нещо, което не става за медии, не ще стане общоприето.

Цитирай

Соционика и генетика.
(послесловие из книги: Е.Филатова, Личность в зеркале соционики, 2001)

В наше время каждый, начиная с ученика средней школы, знает, что в основе разнообразия растений, животных, а также и людей лежат гены. Внешний вид человека – форма носа, овал лица, разрез и цвет глаз, особенности физиологии и метаболизма, предрасположенность к различным заболеваниям и многие другие признаки – все определяются набором и взаимодействием огромного числа генов – генетической информацией, записанной в 46 хромосомах, присутствующих в клетках каждого человека.

Раздел генетики, занимающийся изучением наследования особенностей поведения, называется генетикой поведения. Наивно было бы полагать, что наследование психических признаков и особенностей поведения могут быть столь же легко прослежены и охарактеризованы, как и физиологические и фенотипические признаки.

Основная проблема генетики поведения связана с тем, что каждый из нас живет среди других людей, вырастает и формирует свой характер, находясь под постоянным влиянием семьи, школы, улицы, спортивной площадки, телевидения….

Все это оказывает огромное влияние на развитие характера людей, особенности их поведения и психические реакции. Это влияние настолько велико, что, несмотря на все попытки в начале ХХ века связать это поведение с генетикой, до начала 1960-х годов, ученые все же искали причины поступков человека, в основном, в его окружении и условиях жизни.

В1966 году была впервые продемонстрирована роль генов в предрасположенности к шизофрении. С тех пор многочисленные исследования открыли генетический компонент в развитии многих поведенческих характеристик, включая умственные способности, способности к обучению, индивидуальные особенности, в том числе, такие, например, как склонность к гомосексуальным отношениям, склонность к алкоголизму.

Конечно, это вовсе не означает, что такая предрасположенность непременно должна реализоваться. При благоприятных условиях воспитания, при внимательном отношению со стороны родителей, учителей, врачей…, можно избежать проявления негативных черт характера, которые могли бы привести к нежелательным последствиям. Сын алкоголика отнюдь не обязательно вырастет алкоголиком. До настоящего времени многие ученые полагают, что в поведении человека, примерно, поровну присутствуют социальные факторы и генетическая предрасположенность.

Для отделения влияния генотипа от влияния окружающей среды наиболее часто используют наблюдение за однояйцовыми (идентичными близнецами). Однояйцовые близнецы являются результатом деления одной оплодотворенной яйцеклетки и, в результате, они имеют всегда одинаковый пол и полностью идентичный набор генов. Наибольшее значение при этом, имеют работы, проведенные на близнецах, которые были разлучены сразу после рождения и выросли в разных условиях.

Для нас особенно интересны наблюдения по этой теме исследователей, которые, одновременно, занимаются и соционикой.

Д.И. Иванов при изучении однояйцовых близнецов обнаружил, что каждая пара принадлежит к одному психотипу: «Во всех парах однояйцовых близнецов наблюдалось не только определенное тождество клинических проявлений психического инфантилизма, но и полное сходство соционических типов. Высказано предположение о преобладающей роли генетического фактора в формировании типа информационного метаболизма над факторами окружающей среды и воспитания.(…)

В его работе приводятся данные для 7 однояйцовых пар: ЭИИ-ЭИИ – 4 пары, ИЭИ-ИЭИ – 1 пара, ИЛЭ-ИЛЭ – 1 пара, ИЭЭ-ИЭЭ – 1 пара.
Во всех 9 разнояйцовых парах - психотипы разные.

Заметим однако, что тот факт, что у разнояйцовых близнецов ни разу не встретился одинаковый психотип, по-видимому, нельзя считать обязательным. При увеличении числа исследуемых пар разнояйцовых близнецов, до сотен и более, такие психологически однотипные близнецы, вообще говоря, могут быть обнаружены.

Интересны также работы медиков по исследованиям не только близнецов, но и двойников – тех, кого отличает удивительное внешнее сходство, но нет родственных отношений. Во введении к книге «Индивидуальный тест» словесный портрет» автор этой книги В.И. Куликов пишет:

«Представляют несомненный интерес так называемые двойники, имеющие, наподобие однояйцевых близнецов, одинаковый антигенный состав крови, повторяемость морфологии и психики.
В.И. Куликова интересует эта проблема с точки зрения совместимости тканей, поэтому, он, в частности, приводит данные об идентичности многочисленных физиологических параметров двойников, делая вывод и об их генетической схожести:

При подборе идентичных фенотипов мы имеем возможность подбирать и практически одинаковые генотипы.. (…).

А чего проще фиксировать однородность генов по одинаковым морфологическим признакам? (…). А ткани универсального донора можно пересаживать любому реципиенту, без возникновения реакции отторжения.(…)

Таким образом, наметились новые оригинальные пути решения проблемы совместимости тканей – давней мечты человечества» (стр. 4,5).

Итак, с одной стороны, - исследование однояйцовых близнецов выявило у них одинаковые психотипы (Д.Иванов);
с другой стороны, - исследование внешнего фенотипического сходства, наряду с одинаковыми многочисленными физиологическими параметрами приводит к выводу об определенном генетическом сходстве.(В.Куликов).
То есть, от физиологии и генетики близнецов – к одинаковому внешнему виду и психологическому типу (Д. Иванов);
и наоборот – от одинакового внешнего вида и сходства физиологических параметров двойников – к их сходной генетике (В. Куликов).

А теперь давайте вернемся непосредственно к содержанию нашей книги, посвященной типологии Юнга, которая была впоследствии развита Аушрой Аугустинавичюте и ее последователями. Мы понимаем, что типология – это выделение каких-то общих признаков у разных групп людей, по которым эти группы отличаются друг от друга.
Вначале Юнг выделил группы экстравертов и интровертов, подробно описав их разную направленность. Далее он же заметил, что внутри этих двух групп наблюдаются еще и другие однотипные группы – так были определены те, кто в соционике получили название логиков и этиков, а также сенсориков и интуитов.

Позднее в соционике, были определены всего 16 психологических типов и довольно долго исследователи пытались, насколько это возможно, подробно описывать каждый из этих типов. Но тут возникли проблемы, состоящие в том, что описания часто расходились, содержали разные черты характера одного и того же типа. Соответственно, возниклим трудности с определением психотипов. Некоторые с оционики высказывали мнение, что каждый видит другого с позиций своего психотипа, поэтому, в идеале, должно быть написано 16 вариантов описания каждого психотипа каждым психотипом.

Другие - выдвинули очень конструктивную идею о том, что каждый из 16 типов, на самом деле, разделяется еще на подтипы – об этом у нас шла речь выше. И каждый, описывая тип, на самом деле, описывает, в зачительной степени, кого-то из хорошо ему знакомых людей, но этим все варианты типа не исчерпываются. Таким образом, стало понятно, что следует продолжать деление, но где при этом остановиться?
Выше мы привели некоторые соображения Д. Иванова и В. Куликова, из которых непосредственно следует, что двойники (фотографии которых читатель мог увидеть в настоящем издании около сотни пар) имеют похожую генетическую структуру. А это означает только то, что как только мы обнаруживаем группу людей с «двойниковой» идентичностью, то можем говорить об их определенной генетической схожести. Читатель, конечно понимает, что это и есть предел деления. У этих генетически идентичных групп будут и одинаковые физиологические свойства организмов и одинаковые психологические реакции.

Следует еще раз отметить, что таких групп в каждом психотипе можно выделить примерно полтора десятка. Поскольку, полное число людей каждого психотипа фототеки – около полутора тысяч, в среднем, каждый психотип представлен числом, близким к сотне). Интересно при этом, что «двойниковость» не зависит от пола – мужские и женские лица могут быть настолько похожи, что, практически, очевидна их принадлежность к однотипной генной структуре. Внимательные читатели, конечно, обратили внимание на многочисленные случаи “двойниковости” представителей разных полов. Мы не будем пытаться объяснять этот феномен – это лучше сделают физиологи, медики и генетики.

Кроме исследования внешнего сходства людей разных психотипов, проведен также анализ психотипов в семьях. Было исследовано всего 105 семей, в которых определялись психотипы как родителей, также и их детей. Оказалось, что существует корреляция между их психотипами, а именно: дуальность детей матерям и тождественность отцам сильно превалирует над всеми иными типами отношений. Действительно, при полном числе детей, равном 142, удалось проследить у 136 - отношение к матери и у 108 – отношение к отцу. Выяснилось, что более четверти детей дуальны матери и тождественны отцу (по нашим данным 25,7% и 28,7% соответственно). Учитывая, что полное число вариантов отношений равно 16, такое сильное отклонение вряд ли можно считать случайным. Одновременно, тождественность детей матерям и дуальность отцам ничем особенно не выделяется среди прочих типов отношений.
Далее. Во всех перечисленных семьях удалось определить психотип 21 внука, из которых 8 – повторяют психотип кого-то из своих дедушек или бабушек. Но, здесь удалось проследить только одну вертикальную линию. Однако, каждый внук имеет двух бабушек и двух дедушек, следовательно, вероятность повторения психотипов их увеличивается вдвое.

Таким образом мы видим, что наиболее часто встречается ситуация, когда психотип внуков повторяет психотип дедов, не в этом ли причина особо нежной привязанности к своим внукам пожилых людей? По крайней мере, даже такая небольшая статистика выявляет эту тенденцию достаточно уверенно.

Перечисленные выше данные, а именно:
- принадлежность однояйцовых близнецов к одному психологическому типу;
- физиологическое сходство как близнецов, так и двойников;
- принадлежность двойников к юнговским подтипам;
- появление детей, дуальных своим матерям и тождественных отцам типов с вероятностью, большей, чем 25%;
- частое повторение одинаковых психотипов через поколение;

говорит, как представляется, о генетическом происхождении психотипов.

Действительно, едва оплодотворенная яйцеклетка уже несет в себе определенную генетическую информацию, которая в дальнейшем при нормальном развитии плода не меняется и сохраняется после рождения ребенка.

Часто задают вопрос: в чем состоит принципиальное отличие соционики от других типологий? Не является ли она, подобно большинству типологий, некоторым приближенным описанием, достаточно размытым, которое очерчивает только некоторые рамки типа. Многие клеймят ее за «навешивание ярлыков» из общих соображений утверждая, что тип не может быть в принципе определен точно, может быть лишь некая вероятность содержания в нем разных типов как некой их суперпрзиции: одного - больше, другого – меньше. Некоторые ссылаются при этом на «самого Юнга», который писал, например, в «Аналитической психологии» следующее: «Не думайте, что я раскладываю людей по полочкам, определяя: «Это интуитив, а это мыслительный тип». Меня часто спрашивают: «Не относится ли такой-то к мыслительному типу?» И я отвечаю, что никогда об этом не думал, и на самом деле это так. Не имеет смысла навешивать ярлыки, однако когда у нас есть большой эмпирический материал, необходимы упорядоченные принципы для его классификации. Без преувеличения скажу, что для меня крайне важно привести материал в порядок.»

И все же время идет, наука не стоит на месте и те данные, которыми мы располагаем в настоящее время позволяют, даже вопреки Юнгу утверждать, что соционика вышла на “элементарный” тип, который не является вероятностной суперпозицией разных типов, а вполне задан, и задан - генетически. Он может быть описан определенным набором генов и, соответственно, имеет вполне определенные заданные свойства.

Ген – это вполне конкретная единица, и различные сочетания генов дают наборы дискретных организмов, каждый из которых может быть описан вполне точным набором признаков. И эти признаки составляют генетическую сущность, генетический код, который проявляется во внутреннем физиологическом строении организма, в его внешности и, наконец, в его психологическом характере.
И это утверждение со всей определенностью можно сделать уже сейчас.

Таким образом, заслуга Юнга и современной соционики состоит в том, что несмотря на многочисленные социальные факторы, усложняющие картину свойств психотипа, мы можем выделить психологическую структуру, ту основу психики, которая принадлежит нам от рождения
Сколько же таких «наборов» генов «изготавливает» Природа? Пока об этом говорить рано, напомним только, еще раз, что число наблюдаемых кластеров однотипных лиц имеет порядок полутора десятков. (Душе соционика так близка цифра 16! Может быть, именно так оно и есть, тем более, что это число должно быть четным.)
Конечно, в будущем, после привлечения большей статистики, мы сможем детально описать каждый из этих подтипов, точное число которых будет, наверняка, установлено в недалеком будущем.. Нас ждет еще много открытий, но и теперь, с большой долей уверенности, можно говорить о том, что мы близки к пониманию того, что представляет собой человек, в чем отличия людей между собой в их психической и физической основе, какова предрасположенность к заболеваниям людей разных подтипов, каковы совместимости тканей, и какова, наконец, психологическая совместимость. Главное, что мы нашли путь, по которому можно эффективно приблизиться к решению всех этих проблем.

Санкт-Петербург, Е.С.ФИЛАТОВА.
декабрь, 2000 года.
_________________

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...