Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

От един сайт чух, че при поглъщане на моравото рогче отровата причинява липса на червени кръвни телца, непрестанен глад, шизофрения и аномалии при развитието (костите започват да се развиват като тези на кучето)- тоест ставаш на нещо като върколак :hmmm: . Е това тук може да звучи малко като научна фантастика или измислица, но все пак ако имате някаква информация за отравянето от гъбата Glaviceps purpurea (мораво рогче) пишете тук.

• Администратор
Публикувано

Ето информация за гъбата http://www.bgnauka.com/view_botanik.php?id=23

Описаните там белези на натравяне са малко по различни от това което ти казваш, но може и да има сходство. Трябва вече по запознати ботаници да кажат.

П.С.

Пише се Claviceps purpurea, а не с G от пред. ;)

• Глобален Модератор
Публикувано

Брей, голям запас от биологични видове сме имали на сайта :v: Много странно създание, наистина има силно неготивен ефект върху организма. Тва с върколясването обаче е измислица - костната структура просто не може да бъде променена, особено пък от някаква гъба.

• Глобален Модератор
Публикувано

Дори и тогава ме съмнява, че може да стане. Изкривяването или разместването на костната структура може да стане само при силно облъчване с радиация например.

• Потребител
Публикувано

И мен ме съмнява тоя ефект, не знам дали при бременни няма да предизвика раждане/аборт. Иначе наистина гъбата причинявала досто гадни отравяния, някъде бях чел, не знам колко е вярно, че в миналото се срещали често (нали си е паразит по житните култури) и се практикувало следното лечение: изкарвали натровения на площада, свирила му музика и го карали насила да танцува дотогава, докато не паднел от преумора. :guitar::wavetowel2::guitar2: Дали от изпотяването или от друго, но имало ефект - натровеният оцелявал.

Един от симптомите на натравянето били халюцинациите (все пак едно от веществата, добивани от моравото рогче - ерготаминът от своя страна пък е суровина за производството на LSD), демек нищо не пречи на погълналия тази гъба да се мисли не само за върколак, а и за далеч по-страшни работи :devil::)

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Гъбите, освен че са изключително интересни като отделно царство организми, са и доста интригуващи като влияние върху организма и психиката на човека.

Например една от големите победи на зулусите над англичаните я обясняваха с надрусване с някаква гъба, англичаните все пак са с полуавтоматични пушки, а негроците са голи диваци!

Друго нещо, за което искам и аз да питам, обаче не знам името на гъбата:

Казаха ми за някаква гъба, която при поглъщане и употреба на алкохол (дори и съвсем незначително количество) води до внезапна непреодолима поредица от конвулсии на организма. Стомахът започва да се свива докато не изкара всичко през отделителната система, в смисъл не само екскременти, черва и тн. излизат навън, но и всички останали вътрешности стрити на пихтия от действието на отровната гъба, докато това не причини смъртта на индивида.

До колко има истина в това - незнам, но ми се ще да разбера как е в действителност. Ако има просветени - да кажат!

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано
  Warlord said:
Друго нещо, за което искам и аз да питам, обаче не знам името на гъбата:

Казаха ми за някаква гъба, която при поглъщане и употреба на алкохол (дори и съвсем незначително количество) води до внезапна непреодолима поредица от конвулсии на организма. Стомахът започва да се свива докато не изкара всичко през отделителната система, в смисъл не само екскременти, черва и тн. излизат навън, но и всички останали вътрешности стрити на пихтия от действието на отровната гъба, докато това не причини смъртта на индивида.

Май става въпрос за копринката

Warlord said:
Гъбите, освен че са изключително интересни като отделно царство организми, са и доста интригуващи като влияние върху организма и психиката на човека.

Например една от големите победи на зулусите над англичаните я обясняваха с надрусване с някаква гъба, англичаните все пак са с полуавтоматични пушки, а негроците са голи диваци!

Доста народи са се упоявали с гъби (или по-точно ги са употребявали ритуално), сещам се за индианците и псилоциба, сибирските шамани и мухоморките, ама да не даваме материал на младежта... :laugh:

• Глобален Модератор
Публикувано

що се отнася до моравото рогче- интересна гъбка. В миналото хиляди хора са умрели от натравяне с нея, понеже тя е паразит по житните растения най-обича ръжта и хляба от това заразено зърно е отровен- натравянето се казва ерготизъм и протича със силни и болезнени спазми на кръвоносните съдове най- вече по краиниците и от тук тези странни танци , отделно се вярвало , че като танцуват хората ще се избавят - народното име на отравянето е светивитово хоро, ефекта е почти нулев, повечето нещастници умирали от гангрена на крайниците- алкалоидите силно свиват кръвоносните съдове и кръвта не достига до най- малките съдове- само през 944 г. във Франция умрели около 40000 човека от ерготизъм!

по- късно Алберт Хофман синтезира от алкалоидите на моравото рогче ( от лизергиновата киселина ) LSD - за него няма какво да говорим, освен ,че известно време се е предлагал съвсем легално и официално като терапевтично средство

днес някои от алкалоидите на моравото рогче намират приложение в медицината- ерготамина например при мигрена ( в нашенския кофергамин) и ергометрина - за свиване на матката по време и след раждане

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.