Отиди на
Форум "Наука"

Отиде си човекът, който измисли т.нар. скала на Кардашев


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Напусна ни великият руски учен Николай Кардашев

4 август 2019 г. 20:50 ч. Роскосмос оповести за кончината на именития руски учен Николай Кардашев. Един от големите изследователи на 20-ти век напусна този свят вчера, на 3-ти август, на 88-годишна възраст.

Кардашев е един от бащите на съвременната радиоастрономия. Главното му житейско дело е проектът "Радиоастрон", по който работеше в продължение на повече от 30 години. Кулминацията на този проект бе изстрелването на руския космически радиотелескоп "Спектр-Р" през 2011-та година. Телескопът работеше успешно до началото на 2019-та година. 

Но в публичната сфера Кардашев ще остане известен най-вече със своята хипотетична "скала на Кардашев", която се използва за класификация на извънземните цивилизации.

Кардашев разделя извънземните цивилизации на три типа. Тип 1 са тези цивилизации, които могат да използват и съхраняват цялата енергия на собствената си планета. Цивилизациите от Тип 2 могат да използват и контролират енергията на цялата си планетарна система, а тези от Тип 3 са най-напреднали - те могат да контролират енергията на цялата си галактика. 

Ние, земляните, не сме дори цивилизация Тип 1. Поради това, че разчитаме най-вече на енергията, натрупана от загинали растения и животни, можем да се сметнем на цивилизация Тип 0. Ако продължаваме да се развиваме в технологично отношение и не се самоунищожим, бихме могли да станем Тип 1 до 100-200 години. Вече по-нататък става по-трудно. За да усвоим енергията на Слънчевата система, може да се наложи да конструираме Дайсънова сфера, която да обгърне Слънцето. Едва тогава ще станем цивилизация Тип 2. 

А за Тип 3 - трудно е дори да си помислим колко още време би ни отнело.

kardashev.jpg

На снимката: Николай Кардашев позира пред макет на руския космически радиотелескоп "Спектр-Р", който работеше в космоса от 2011-та до началото на 2019-та година. Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2921-2019-nikolai-kardashev-dies

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...