Отиди на
Форум "Наука"

Интервюта с българските ветерани от Втората световна война


Recommended Posts

  • Администратор

Проект, който събира на едно място интервюта с българските ветерани от Втората световна: http://veterani.uni-sofia.bg

Цитирай

 „Ехо от войната“ е инициатива, целяща съхраняването на спомените на ветераните от Българската армия, взели участие в различни етапи на Втората световна война през периода 01.03.1941 – 09.05.1945 г. Целта й е чрез методите на устната история да бъде запазена колкото се може по-голяма част от паметтта на поколението, родено през второто и третото десетилетие на отишлия си ХХ век. В неговата драматична съдба се преплитат не само сраженията срещу въоръжените сили на Нацистка Германия от заключителния етап на Втората световна война (септември 1944 – май 1945), но и предхождащите ги съдбоносни години. Служилите в редовете на Българската армия през този период стават свидетели и участници във възвръщането на Южна Добруджа, бленуваното, но ефимерно Национално обединение, окупацията на части от Сърбия и разрастването на Съпротивителното движение, както в окупираните територии и „Новите земи“, така и в границите на „Стара България“. Представителите на това поколение – синове и дъщери на участниците във войните за Национално обединение, в голямата си част произхождащи от многодетни селски семейства, където основният поминък са земеделието или занаятите, свидетели на установяването, възхода и рухването на Комунистическия режим (1944 – 1989) – въплащават в своя живот историческата съдба на България през поседния век. Те до края на дните си остават разкрачени между традицията и модерността. Ето защо не само участието на България във Втората световна война, но и самото наше съвремие не биха могли да бъдат разбрани без да се събере, съхрани и осмисли макимално голяма част от опита на все още живите представители на това поколение, много от които до ден днешен са съхранили привързаността си към най-разнообразни нюанси от политическия спектър на онова време. 

http://veterani.uni-sofia.bg/

Anamnesis-Boina_strelba-Malo_Buchino_194 Стрелба в с. Мало Бучино, Софийско, 1943 (Източник: anamnesis.info)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...