Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-15. Старт на 25-ти септември 2019 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираната космическа ракета Союз-ФГ с кораба Союз МС-15 бе изведена на стартовата площадка

2019-23-feb-soyuz-fg-rolled-launch-pad.j

Снимка от днешното извеждане на ракетата "Союз-ФГ" на стартовата площадка. Фото: ЦПК/Роскосмос

23 септември 2019 г. 13:20 ч.

Светослав Александров. Русия се готви за последното изстрелване на пилотирана космическа ракета от серията "Союз-ФГ". Ракетите от тази серия вярно извеждаха екипажи до Международната космическа станция в продължение на почти две десетилетия, като от 69 старта само един завърши с провал - този през октомври 2018-та. Благодарение на "Союз-ФГ" бе обезпечено постоянно човешко присъствие на МКС, тъй като ракетата превозваше хора в критични за космонавтиката периоди, като този след катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003-та година и след пенсионирането на останалите совалки през 2011-та. Но всяко нещо си има своя край. За "Союз-ФГ" той ще настъпи на 25-ти септември в 16:57 ч. българско време, когато ракетата ще изведе в космоса пилотирания космически кораб "Союз МС-15" с руския космонавт Олег Скрипочка, американската астронавтка Джесика Меър и първия космонавт на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Хаззаа ал-Мансури. 

Роскосмос оповести, че тази последна ракета "Союз-ФГ" бе изведена днес на космодрума Байконур и бе изправена във вертикално положение на стартовата площадка №1 "Гагарински старт". Именно от това място през 1961-ва година е излетял първият космонавт в историята на човечеството - Юрий Гагарин.

Изстрелването на "Союз-ФГ" на 25-ти септември ще ознаменува и началото на края на тесните взаимоотношения между Русия и Украйна в космонавтиката. РИА Новости оповести, че ракетите от серията "Союз-ФГ" се конструират с украински компоненти. По-следващото пилотирано изстрелване от Байконур е планирано за април 2019-та година, когато корабът "Союз МС-16" ще бъде въведен в космоса посредством ракета от ново поколение "Союз 2". Ракетите "Союз 2", освен че имат съвременни цифрови системи за управление (за разлика от аналоговите "Союз-2"), се конструират изцяло с руски компоненти.

През месец ноември Русия предвижда напълно да преустанови изстрелването на всякакви ракети с украински части. Тогава последната такава ракета на име "Рокот" ще изведе в космоса спътника "Гонец". Стига руснаците да имат нужните средства и да одобрят проекта, до 2021 г. може да бъде създадена ракета "Рокот 2", която, подобно на "Союз 2", ще има изцяло руски компоненти. 

Но да се върнем на предстоящото последно изстрелване на "Союз-ФГ" на 25-ти септември. То ще е знаково и поради още една причина - това ще е последният старт от Площадка №1 "Гагарински старт" преди нейната модернизация. Очаква се осъвременяването да продължи около три години, като за тази цел ще са нужни $87 милиона и те ще бъдат вложени поравно от три държави - Русия, Казахстан и ОАЕ. Понеже, както вече бе споменато, "Союз 2" използва цифрови системи, необходимо е да бъдат подменени всички аналогови пултове на "Гагарински старт", както и всички кабели. Освен това обтекателят на "Союз 2" е с диаметър 4.11 метра, докато на старата "Союз-ФГ" - 3.715 метра. Това означава, че се налага продължителна реконструкция и на околните сгради. През 2004-та и 2005-та година подобна модернизация бе проведена на Площадка №31. Оттам, а не от "Гагарински старт", ще излитат пилотираните руски кораби през следващите няколко години. 

И така, предстоящият полет ознаменува края на цяла една епоха в Русия. За Емиратите обаче той е символ на ново начало - ОАЕ ще преживее своя гагарински момент, тъй като държавата никога досега не е пращала човек в космоса. Очакванията са Хаззаа ал-Мансури да престои в космоса общо осем дни. Той ще се завърне на Земята с руския космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг на 3-ти октомври, посредством кораба "Союз МС-12". Олег Скрипочка и Джесика Меър, които ще излетят на 25-ти септември, ще останат на МКС чак до 30-ти март, когато ще се завърнат заедно с астронавта на НАСА Ендрю Морган.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2993-2019-soyuz-ms-15-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Последната пилотирана ракета Союз-ФГ изведе в космоса кораба Союз МС-15 с трима души на борда!

2019-25-sep-soyuz-ms-15-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

25 септември 2019 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:57 ч. българско време от Площадка №1 "Гагарински старт" на космодрума Байконур излетя благополучно последната аналогова ракета от серията "Союз-ФГ". Тя изведе в космоса пилотирания космически кораб "Союз МС-15". На борда на кораба пътуват руският космонавт Олег Скрипочка, американската астронавтка Джесика Меър и първият космонавт на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Хаззаа ал-Мансури.

След днешното изстрелване в космоса има общо девет човека - това се очертава да е най-големият екипаж на Международната космическа станция след септември 2015-та година. Но няма да е задълго - Хаззаа ал-Мансури ще престои в орбита само осем дни, след което ще се прибере на Земята на 3-ти октомври със своите колеги Александър Скворцов и Ник Хейг посредством кораба "Союз МС-12". Скрипочка и Меър ще останат на МКС до март 2020-та.

Днешният полет символизира няколко неща - той представлява своеобразен "Гагарински миг" за ОАЕ, които до този момент не са имали представител в космоса. За Русия обаче полетът е символ на края на цяла една епоха. От една страна това бе последното изстрелване на историческата ракета "Союз-ФГ", благодарение на която беше осигурено постоянно човешко присъствие в космоса през изминалите години. Именно тази ракета извозваше в орбита екипажи в критични времена като този след катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003-та година и след пенсионирането на останалите совалки през 2011-та. От друга страна днешното излитане бе последното от Площадка №1 "Гагарински старт", като нови полети от това място не се очертават в обозримо бъдеще. Тъй като "Союз-ФГ" със своите аналогови системи вече няма да лети, предстои модернизация на тази историческа площадка, от която в миналото са летели първият изкуствен спътник "Спутник 1" и първият космонавт Юрий Гагарин. Предстои цялостна подмяна на кабелите и замяна на аналоговите пултове с цифрови. Счита се, че за модернизацията  на "Гагарински старт" са нужни $87 милиона. Парите са обещани да бъдат вложени поравно от Русия, Казахстан и ОАЕ, но дали ще се случи, не е ясно. Емиратите заявяват, че ще финансират модернизацията само ако Русия даде гаранции, че средствата няма да бъдат откраднати. Така че съществува риск днешният полет от "Гагарински старт" да е последен изобщо и тази иконична площадка да бъсе оставена да затъне като едно западнало бунище.

"Союз-ФГ" се отправя към своето заслужено пенсиониране. Да, действително тази ракета спасяваше космонавтиката в критични моменти, но ироничното е, че тя изобщо не трябваше да лети толкова дълго време - напротив, на нея винаги се гледаше като на преходен етап между старите аналогови ракети "Союз-У" и по-модерните цифровизирани "Союз 2". "Союз-ФГ" вече бе оборудвана със съвременни двигатели на първата степен, но за разлика от "Союз 2" все още притежаваше аналогови системи за управление. Тъй като руснаците се забавиха в плановете си да внедрят "Союз 2", "Союз-ФГ" стоя в експлоатация повече от очакваното.

Тази година на 22-ри август дългото чакане приключи - ракета "Союз 2" най-накрая изпрати в космоса кораб от серията "Союз-МС" на пробен безпилотен полет, като на него бяха качени провизии и човекоподобния робот "Фьодор". Мисията в общ план беше успешна, изключвайки някои проблеми при първия опит за скачване. През април 2020-та година ще излети отново "Союз 2" с кораб "Союз-МС", този път обаче с хора на борда. Ако през това време американските компании Върджин Галактик, Блу Ориджин, СпейсЕкс или Боинг не пратят човек в космоса, днешният полет може би беше последното пилотирано изстрелване през близките шест-седем месеца. 

В днешното пенсиониране на ракетите "Союз-ФГ" имаше и политически фактор. Тази ракета използва украински компоненти, а след конфликта между Русия и Украйна през 2014-та година руснаците разбираемо искат да скъсат с всякаква украинска зависимост. Догодина, когато "Союз 2" започне да извежда хора в космоса, ракетата ще се произвежда само с руски компоненти. А през ноември руснаците ще пуснат последната ракета "Рокот" със спътника "Гонец" и с това ще е и последната ракета с украински компоненти изобщо. 

Догодина, живот и здраве, ще станем свидетели на ново начало за пилотираната космонавтика. Руснаците ще започнат да извеждат хора с ракети "Союз 2", а американските пилотирани кораби "Крю Драгън" и "Старлайнър" ще бъдат въведени в експлоатаця и ще превозват екипажи към МКС редовно. Американските компании Върджин Галактик и Блу Ориджин също ще пращат хора в космоса по суборбитална траектория като част от туристическите им планове. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2997-2019-25-september-last-soyuz-fg-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-15 с двама американци и един руснак се прибра на Земята!

2020-17-april-soyuz-ms-15-returns-down.j

Кадър от контролния център. Заради епидемичната обстановка, на мястото на кацането нямаше телевизионни екипи, които да предават завръщането на космическия кораб на живо. Фото: Роскосмос

17 април 2020 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в около 08:16 ч. българско време пилотираният космически кораб "Союз МС-15" с астронавтите Джесика Меър и Ендрю Морган, както и космонавта Олег Скрипочка, се завърна благополучно на Земята. За съжаление поради епидемичната обстановка  нямаше телевизионни екипи, които да заснемат кацането на кораба в реално време - само най-основният наземен екип беше на мястото на спускането. 

Роскосмос обаче съобщава, че космическият кораб се е преобърнал настрани. Това не е необичайно за "Союз"-ите.

Продължителността на престоя в космоса за Олег Скрипочка и Джесика Меър възлиза на 205 дни, а за Ендрю Морган (който излетя на 20 юли 2019 г. с кораба "Союз МС-13") - 272 дни.

Пак във връзка с епидемичната обстановка, екипът ще бъде доставен посредством руски хеликоптери във възстановителния център в Байконур, Казахстан. Там американците и руснакът ще се разделят - в Казахстан вече е ангажиран самолет, който ще превози Морган и Меър директно в Хюстън. Скрипочка ще бъде поставен в изолатор, където ще подлежи на наблюдение.

На борда на Международната космическа станция остават да живеят членовете на екипажа на 63-тата продължителна експедиция, състоящ се от Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Кесиди. Напомням на читателите, че техният пилотиран кораб "Союз МС-16" излетя успешно на 9-ти април. Само трима души ще живеят на МКС до момента, когато по-късно през пролетта или през лятото излети пилотираният космически кораб "Крю Драгън" с Боб Бенкен и Дъг Хърли - тогава екипажът временно ще нарасне на петима. 

За повече информация: Роскосмос, НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3303-2020-soyuz-ms-15-returns-back

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...