Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Китайска тежкотоварна ракета Лонг Марч 5

Recommended Posts

Китайската тежкотоварна ракета Лонг Марч 5 се завръща в експлоатация след близо две години и половина прекъсване

mars-2020.jpg

Роботизираният кораб на Китай, който трябва да излети към Марс догодина. Ако мисията му е успешна, Китай ще се превърне едва във втората държава след САЩ, постигнала успешно кацане на Червената планета. Photo credit : CASC

15 октомври 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. За пръв път след провала на 7-ми юли 2017-та година, тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" ще се завърне в експлоатация. Изстрелването е предвидено за края на 2019-та, а китайците имат нужда от успех. Забавянето, проточило се близо две години и половина, доведе до отлагания в областта на най-сериозните проекти на Китай - строежа на орбитална станция, възвръщаема мисия до Луната и начало на полетните изпитания на следващия пилотиран кораб, с помощта на който астронавти ще се отправят отвъд пределите на околоземната орбита. 

Новината за завръщането на "Лонг Марч 5" в експлоатация излезе на бял свят след като журналисти оповестиха в интернет, че транспортните кораби "Юануан-21" и "Юануан-22" са напуснали пристанището и са се отправили към Тянцзин, за да бъдат натоварени с компонентите на ракетата. Това са първите плавателни кораби на Китай, специално предназначени да превозват ракети. Пътешествието по вода ще отнеме около две седмици, а след пристигането на "Лонг Марч 5" на космодрума ще са нужни два месеца на подготовка. 

Ако предстоящият полет през декември бъде благополучен, в орбита ще бъде изстрелян спътникът "Шичжиян 20", който ще замени изгубения през юли 2017-та "Шичжиян 18". Но най-важното е, че евентуалният успех ще даде зелена светлина за изстрелването на предстоящата китайска мисия до Марс. Полетът е планиран за лятото на 2020-та. Ако стартът на "Лонг Марч 5" отново се провали, няма никакво съмнение, че ще се наложи двугодишно отлагане. Това е свързано с орбиталните позиции на Земята и Марс, като благоприятно време за изстрелването на мисия към Червената планета се открива само веднъж на две години. 

Аварията от 2017-та вече отложи изстрелването на лунната мисия "Чанг'e 5", която още в края на същата година трябваше да излети до естествения ни спътник, да вземе проби от повърхността му, след което отново да отлети от него и да се завърне на Земята, доставяйки пробите за по-нататъшен анализ в лаборатории. Отлагането принуди Китай през 2018-та да изстреля технологично по-простата мисия "Чанг'e 4", която в началото на тази година успешно кацна на обратната страна на Луната. 

"Лонг Марч 5" е нужна и за изстрелването на модулите на голямата космическа станция на Китай. Стартът на първия модул "Тянхе" бе планиран още за 2018-та година, но той все още не е излетял. Това означава, че завършването на строежа на станцията сега се предвижда за средата на следващото десетилетие.

Не на последно място - новото поколение пилотирани кораби на Китай за мисии отвъд околоземна орбита ще летят посредством "Лонг Марч 5". Дебютният полет на тестов кораб в безпилотен режим бе планиран за началото на 2019-та, но сега се очертава да е факт най-рано догодина. 

Очакваме с нетърпение завръщането на ракетата в експлоатация - твърде много зависи от нея. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3027-2019-china-set-to-return-lm-5

Share this post


Link to post
Share on other sites

УСПЕХ: Тежкотоварната китайска ракета Лонг Марч 5 се върна в експлоатация след безпрепятствено изстрелване!

2019-27-dec-long-march-5-launches.jpg

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : China Space Program 

27 декември 2019 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Най-сетне! След прекъсване от две години и половина, тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" се върна в експлоатация и така китайската програма влезе отново в правилните си коловози, които ще я отведат към усвояването на околоземната орбита, Луната и Марс. Ракетата "Лонг Марч 5" е критично важна за космическата програма на Китай - със своята товароподемност от 25 тона до околоземна орбита тя е третата най-мощна ракета в света, нареждайки се директно след американските ракети "Фолкън Хеви" и "Делта 4 Хеви" с товароподемности до околоземна орбита съответно от 63 тона и 29 тона.

Първото изстрелване на "Лонг Марч 5" бе проведено на 3-ти ноември 2016-та. Множество проблеми съпътстваха обратното броене, а след излитането спътникът бе въведен в неправилна орбита. Впоследствие сателитът запали своите собствени двигатели и коригира орбиталните си параметри, след което стартът бе оповестен за успешен.

Истинската трагедия за китайската космонавтика настъпи на 2-ри юли 2017-та, когато по време на второто изстрелване един от двигателите "YF-77" на първата степен се самоизключи заради отказ на турбопомпа. Ракетата и спътникът бяха изцяло загубени. Китайските специалисти се захванаха да коригират дизайна на "YF-77", като през 2018-та година бе проведено тестово успешно запалване. Впоследствие бяха установени други дефекти, които отложиха третото изстрелване първо за януари, после за юли и след това за края на 2019-та година. 

Но усилията на китайските специалисти доведоха до успех и днес стана ясно, че те са успели да стабилизират дизайна на "Лонг Марч 5". Днешното изстрелване бе факт в 14:45 ч. българско време и спътникът "Шичжиян 20" е в правилната си орбита. Какво означава това за китайската космическа програма?

На първо място, Китай най-сетне ще може да реализира мисията си до Луната "Чанг' е 5" - това е първата възвръщаема експедиция до естествения ни спътник, откакто през 70-те години на миналия век американските астронавти от "Аполо" и съветските автоматични станции "Луна" взеха проби от лунния грунт и ги доставиха на Земята за по-нататъшно изследване в лаборатории. "Чанг'e 5" трябваше да лети още в края на 2017-та година, но след аварията на "Лонг Марч 5" това нямаше как да стане. Сега обаче подготовката за полет може отново да започне. 

Второ, което е и най-критично за китайската космонавтика, страната ще може да изстреля роботизираната си мисия до Марс, която се състои от спускаем апарат и марсоход. Това ще е вторият опит на Китай да достигне до Червената планета - първият път бе през 2011-та година, когато китайски орбитален апарат бе прикачен към руската мисия "Фобос-Грунт". Но след провала на руснаците Китай създаде своя самостоятелна марсианска изследователска програма. Ако днешният старт на "Лонг Марч 5" не бе успешен, това щеше да означава продължително отлагане за новата роботизирана мисия и тя щеше да пропусне стартовия си прозорец през лятото на 2020-та.

Трето, най-сетне могат да започнат полетните изпитания на новия пилотиран космически кораб, който се очаква някой ден да полети до Луната. Прототип на кораба може да бъде изстрелян още през първата половина на 2020-та.

Четвърто, ще започне строежът на първата модулна орбитална станция на Китай. Основният модул "Тианхе" трябваше да бъде изстрелян през 2018-та и със забавянията на "Лонг Марч 5" това не се случи - но вече и този проект може да потръгне. 

Днес, след като "Лонг Марч 5" отново полетя успешно, мнозина си отдъхнаха и се успокоиха - по понятни причини! 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3116-2019-27-dec-long-march-5-returns-to-flight

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тази пролет Китай ще изстреля на безпилотна тестова мисия новия си космически кораб

2020-china-next-crewed-spacecraft.jpg

Новият пилотиран космически кораб на Китай. Photo credit : CCTV

21 януари 2020 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Живеем в наистина вълнуващи времена! След два тестови полета на кораба на Боинг "Старлайнър" през ноември и декември, както и след успешното приключване на последния безпилотен полет на кораба на СпейсЕкс "Крю Драгън" през януари, изглежда, че следващият интересен тест на нов пилотиран космически кораб може да бъде проведен от Китай.

Както съобщава журналистът Ендрю Джоунс, корабът с дължина 8.8 метра и тегло 21.6 тона е вече пристигнал на космодрума Уенчан и бива подготвян за полет. Скоро ще пристигне и неговата ракета-носител "Лонг Марч 5B".

Интересното е, че тестовата мисия на кораба ще бъде аналог на теста на американския кораб "Орион" през 2014-та година. Също както при тогавашния полет, новият кораб на Китай няма да лети в ниска околоземна орбита, а ще достигне до апогей от 8 000 километра, преди да се завърне към Земята и да тества системите си за навлизане в атмосферата и парашутите.

Самият профил на мисията показва, че китайците възнамеряват да използват този кораб за пилотирани експедиции отвъд околоземна орбита и до Луната. На борда му могат да летят шестима астронавти или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар. Вероятно преди Китай да изпрати хора до Луната, корабът ще бъде използван за обслужване на новата китайска орбитална станция.

Друг любопитен факт е, че топлинният щит не е вграден към кораба - това означава, че след мисия той може да бъде подменян, а корабът да лети повторно. Това ще е първият частично преизползваем пилотиран космически кораб на Китай.

В случай че ракетата-носител "Лонг Марч 5B" пристигне на космодрума през февруари, както е планирано, наземните екипи имат нужда от два месеца, за да я подготвят - следователно може да очакваме изстрелването най-рано през април. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3153-2020-china-flight-test-new-spacecraft

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китайската ракета Лонг Марч 5 бе изведена на стартовата площадка преди полета на новия космически кораб

2020-long-march-5-rolled-to-pad-1.jpg

На снимката: китайската ракета "Лонг Марч 5" на стартовата площадка. Photo : CNSA

20 март 2020 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Както съобщих след успешния полет на "Крю Драгън" през януари, следващото голямо събитие, което ще включва летателно изпитание на нов пилотиран космически кораб, ще бъде в Китай. Ракетата "Лонг Марч 5", която ще изстреля прототипа на кораба за бъдещи мисии до околоземна орбита и Луната, бе изведена на стартовата площадка за окончателни тестове преди полета през втората половина на април.

Космическите блогъри, които следят отблизо развитието на китайската космонавтика, ни информират, че аварията на ракетата "Лонг Марч 7А" изглежда няма да забави предстоящите стартове на "Лонг Марч 5", което е отлична новина и дава надежда, че Китай ще успее да изстреля не само прототипа на пилотирания кораб, но и мисията си до Марс, планирана за месец юли. 

Първо обаче предстои т.нар. "мокър тест" на ракетата, който представлява пълнене с гориво и обратно броене до момента на запалването на двигателите. Изглежда, че за нуждите на провеждането на "мокрия тест" в обтекателя на ракетата е монтиран прототип на модул за новата орбитална станция на Китай (източник). По-късно обаче този модул ще бъде премахнат и заменен с прототип на новия пилотиран космически кораб. 

Мисията, планирана за април, е много интересна. Изглежда, че Китай ще се опита да повтори постижението на САЩ през 2014 година, при който корабът "Орион" за бъдещи пилотирани лунни мисии беше изпратен на разстояние 5 800 километра от Земята. Тогава за пръв път от приключването на пилотираната програма "Аполо" през 70-те години нов кораб, предназначен за пилотирани мисии, напусна пределите на най-ниската околоземна орбита. 

Китай ще се опита да проведе сходен полет, като прототипът на пилотирания кораб трябва да се отправи на разстояние 7 000 километра от Земята, преди да се завърне посредством система от парашути. Ще следим внимателно как ще се развие проектът - подобни събития се случват сравнително рядко в космонавтиката, а са отминали вече близо 50 години от последните пилотирани полети отвъд околоземна орбита. Колкото повече нови разработки има, които ще доведат до съвременни експедиции в далечния космос, толкова по-добре! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3248-2020-long-march-5-rolled-launch-pad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китай показа новия космически кораб за мисии до околоземна орбита и Луната

24 март 2020 г. 13:20 ч. Кадри, разпространени от китайските медии, показват подготовката за първия полет на новия космически кораб на Китай. По информация от Синхуа, корабът ще се използва както за мисии до околоземна орбита, така и за пилотирани експедиции в далечния космос.

Преди обаче да полетят хора с него, корабът ще бъде изстрелян в безпилотен режим. Стартът е насрочен за април с най-мощната ракета на Китай - "Лонг Марч 5". Очакванията са по време на този дебют корабът да се откъсне от ниската околоземна орбита и да се отправи на разстояние 8 000 километра от Земята, след което ще се завърне посредством модерна система от парашути и амортизиращи въздушни възглавници.

Новият космически кораб е дълъг 8.8 метра, а стартовото му тегло е 21.6 тона. Капацитетът му е да превозва до орбита шестима астронавти или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар. Възвръщаемата капсула е за многократна употреба и ще може да се рециклира за изпълняването на около десетина експедиции. 

2020-china-shows-new-spacecraft.jpg

Новият китайски космически кораб. Image : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3253-2020-china-shows-new-crewed-spacecraft

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...