Отиди на
Форум "Наука"

Китайска тежкотоварна ракета Лонг Марч 5


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китайската тежкотоварна ракета Лонг Марч 5 се завръща в експлоатация след близо две години и половина прекъсване

mars-2020.jpg

Роботизираният кораб на Китай, който трябва да излети към Марс догодина. Ако мисията му е успешна, Китай ще се превърне едва във втората държава след САЩ, постигнала успешно кацане на Червената планета. Photo credit : CASC

15 октомври 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. За пръв път след провала на 7-ми юли 2017-та година, тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" ще се завърне в експлоатация. Изстрелването е предвидено за края на 2019-та, а китайците имат нужда от успех. Забавянето, проточило се близо две години и половина, доведе до отлагания в областта на най-сериозните проекти на Китай - строежа на орбитална станция, възвръщаема мисия до Луната и начало на полетните изпитания на следващия пилотиран кораб, с помощта на който астронавти ще се отправят отвъд пределите на околоземната орбита. 

Новината за завръщането на "Лонг Марч 5" в експлоатация излезе на бял свят след като журналисти оповестиха в интернет, че транспортните кораби "Юануан-21" и "Юануан-22" са напуснали пристанището и са се отправили към Тянцзин, за да бъдат натоварени с компонентите на ракетата. Това са първите плавателни кораби на Китай, специално предназначени да превозват ракети. Пътешествието по вода ще отнеме около две седмици, а след пристигането на "Лонг Марч 5" на космодрума ще са нужни два месеца на подготовка. 

Ако предстоящият полет през декември бъде благополучен, в орбита ще бъде изстрелян спътникът "Шичжиян 20", който ще замени изгубения през юли 2017-та "Шичжиян 18". Но най-важното е, че евентуалният успех ще даде зелена светлина за изстрелването на предстоящата китайска мисия до Марс. Полетът е планиран за лятото на 2020-та. Ако стартът на "Лонг Марч 5" отново се провали, няма никакво съмнение, че ще се наложи двугодишно отлагане. Това е свързано с орбиталните позиции на Земята и Марс, като благоприятно време за изстрелването на мисия към Червената планета се открива само веднъж на две години. 

Аварията от 2017-та вече отложи изстрелването на лунната мисия "Чанг'e 5", която още в края на същата година трябваше да излети до естествения ни спътник, да вземе проби от повърхността му, след което отново да отлети от него и да се завърне на Земята, доставяйки пробите за по-нататъшен анализ в лаборатории. Отлагането принуди Китай през 2018-та да изстреля технологично по-простата мисия "Чанг'e 4", която в началото на тази година успешно кацна на обратната страна на Луната. 

"Лонг Марч 5" е нужна и за изстрелването на модулите на голямата космическа станция на Китай. Стартът на първия модул "Тянхе" бе планиран още за 2018-та година, но той все още не е излетял. Това означава, че завършването на строежа на станцията сега се предвижда за средата на следващото десетилетие.

Не на последно място - новото поколение пилотирани кораби на Китай за мисии отвъд околоземна орбита ще летят посредством "Лонг Марч 5". Дебютният полет на тестов кораб в безпилотен режим бе планиран за началото на 2019-та, но сега се очертава да е факт най-рано догодина. 

Очакваме с нетърпение завръщането на ракетата в експлоатация - твърде много зависи от нея. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3027-2019-china-set-to-return-lm-5

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Тежкотоварната китайска ракета Лонг Марч 5 се върна в експлоатация след безпрепятствено изстрелване!

2019-27-dec-long-march-5-launches.jpg

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : China Space Program 

27 декември 2019 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Най-сетне! След прекъсване от две години и половина, тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" се върна в експлоатация и така китайската програма влезе отново в правилните си коловози, които ще я отведат към усвояването на околоземната орбита, Луната и Марс. Ракетата "Лонг Марч 5" е критично важна за космическата програма на Китай - със своята товароподемност от 25 тона до околоземна орбита тя е третата най-мощна ракета в света, нареждайки се директно след американските ракети "Фолкън Хеви" и "Делта 4 Хеви" с товароподемности до околоземна орбита съответно от 63 тона и 29 тона.

Първото изстрелване на "Лонг Марч 5" бе проведено на 3-ти ноември 2016-та. Множество проблеми съпътстваха обратното броене, а след излитането спътникът бе въведен в неправилна орбита. Впоследствие сателитът запали своите собствени двигатели и коригира орбиталните си параметри, след което стартът бе оповестен за успешен.

Истинската трагедия за китайската космонавтика настъпи на 2-ри юли 2017-та, когато по време на второто изстрелване един от двигателите "YF-77" на първата степен се самоизключи заради отказ на турбопомпа. Ракетата и спътникът бяха изцяло загубени. Китайските специалисти се захванаха да коригират дизайна на "YF-77", като през 2018-та година бе проведено тестово успешно запалване. Впоследствие бяха установени други дефекти, които отложиха третото изстрелване първо за януари, после за юли и след това за края на 2019-та година. 

Но усилията на китайските специалисти доведоха до успех и днес стана ясно, че те са успели да стабилизират дизайна на "Лонг Марч 5". Днешното изстрелване бе факт в 14:45 ч. българско време и спътникът "Шичжиян 20" е в правилната си орбита. Какво означава това за китайската космическа програма?

На първо място, Китай най-сетне ще може да реализира мисията си до Луната "Чанг' е 5" - това е първата възвръщаема експедиция до естествения ни спътник, откакто през 70-те години на миналия век американските астронавти от "Аполо" и съветските автоматични станции "Луна" взеха проби от лунния грунт и ги доставиха на Земята за по-нататъшно изследване в лаборатории. "Чанг'e 5" трябваше да лети още в края на 2017-та година, но след аварията на "Лонг Марч 5" това нямаше как да стане. Сега обаче подготовката за полет може отново да започне. 

Второ, което е и най-критично за китайската космонавтика, страната ще може да изстреля роботизираната си мисия до Марс, която се състои от спускаем апарат и марсоход. Това ще е вторият опит на Китай да достигне до Червената планета - първият път бе през 2011-та година, когато китайски орбитален апарат бе прикачен към руската мисия "Фобос-Грунт". Но след провала на руснаците Китай създаде своя самостоятелна марсианска изследователска програма. Ако днешният старт на "Лонг Марч 5" не бе успешен, това щеше да означава продължително отлагане за новата роботизирана мисия и тя щеше да пропусне стартовия си прозорец през лятото на 2020-та.

Трето, най-сетне могат да започнат полетните изпитания на новия пилотиран космически кораб, който се очаква някой ден да полети до Луната. Прототип на кораба може да бъде изстрелян още през първата половина на 2020-та.

Четвърто, ще започне строежът на първата модулна орбитална станция на Китай. Основният модул "Тианхе" трябваше да бъде изстрелян през 2018-та и със забавянията на "Лонг Марч 5" това не се случи - но вече и този проект може да потръгне. 

Днес, след като "Лонг Марч 5" отново полетя успешно, мнозина си отдъхнаха и се успокоиха - по понятни причини! 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3116-2019-27-dec-long-march-5-returns-to-flight

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Тази пролет Китай ще изстреля на безпилотна тестова мисия новия си космически кораб

2020-china-next-crewed-spacecraft.jpg

Новият пилотиран космически кораб на Китай. Photo credit : CCTV

21 януари 2020 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Живеем в наистина вълнуващи времена! След два тестови полета на кораба на Боинг "Старлайнър" през ноември и декември, както и след успешното приключване на последния безпилотен полет на кораба на СпейсЕкс "Крю Драгън" през януари, изглежда, че следващият интересен тест на нов пилотиран космически кораб може да бъде проведен от Китай.

Както съобщава журналистът Ендрю Джоунс, корабът с дължина 8.8 метра и тегло 21.6 тона е вече пристигнал на космодрума Уенчан и бива подготвян за полет. Скоро ще пристигне и неговата ракета-носител "Лонг Марч 5B".

Интересното е, че тестовата мисия на кораба ще бъде аналог на теста на американския кораб "Орион" през 2014-та година. Също както при тогавашния полет, новият кораб на Китай няма да лети в ниска околоземна орбита, а ще достигне до апогей от 8 000 километра, преди да се завърне към Земята и да тества системите си за навлизане в атмосферата и парашутите.

Самият профил на мисията показва, че китайците възнамеряват да използват този кораб за пилотирани експедиции отвъд околоземна орбита и до Луната. На борда му могат да летят шестима астронавти или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар. Вероятно преди Китай да изпрати хора до Луната, корабът ще бъде използван за обслужване на новата китайска орбитална станция.

Друг любопитен факт е, че топлинният щит не е вграден към кораба - това означава, че след мисия той може да бъде подменян, а корабът да лети повторно. Това ще е първият частично преизползваем пилотиран космически кораб на Китай.

В случай че ракетата-носител "Лонг Марч 5B" пристигне на космодрума през февруари, както е планирано, наземните екипи имат нужда от два месеца, за да я подготвят - следователно може да очакваме изстрелването най-рано през април. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3153-2020-china-flight-test-new-spacecraft

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Китайската ракета Лонг Марч 5 бе изведена на стартовата площадка преди полета на новия космически кораб

2020-long-march-5-rolled-to-pad-1.jpg

На снимката: китайската ракета "Лонг Марч 5" на стартовата площадка. Photo : CNSA

20 март 2020 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Както съобщих след успешния полет на "Крю Драгън" през януари, следващото голямо събитие, което ще включва летателно изпитание на нов пилотиран космически кораб, ще бъде в Китай. Ракетата "Лонг Марч 5", която ще изстреля прототипа на кораба за бъдещи мисии до околоземна орбита и Луната, бе изведена на стартовата площадка за окончателни тестове преди полета през втората половина на април.

Космическите блогъри, които следят отблизо развитието на китайската космонавтика, ни информират, че аварията на ракетата "Лонг Марч 7А" изглежда няма да забави предстоящите стартове на "Лонг Марч 5", което е отлична новина и дава надежда, че Китай ще успее да изстреля не само прототипа на пилотирания кораб, но и мисията си до Марс, планирана за месец юли. 

Първо обаче предстои т.нар. "мокър тест" на ракетата, който представлява пълнене с гориво и обратно броене до момента на запалването на двигателите. Изглежда, че за нуждите на провеждането на "мокрия тест" в обтекателя на ракетата е монтиран прототип на модул за новата орбитална станция на Китай (източник). По-късно обаче този модул ще бъде премахнат и заменен с прототип на новия пилотиран космически кораб. 

Мисията, планирана за април, е много интересна. Изглежда, че Китай ще се опита да повтори постижението на САЩ през 2014 година, при който корабът "Орион" за бъдещи пилотирани лунни мисии беше изпратен на разстояние 5 800 километра от Земята. Тогава за пръв път от приключването на пилотираната програма "Аполо" през 70-те години нов кораб, предназначен за пилотирани мисии, напусна пределите на най-ниската околоземна орбита. 

Китай ще се опита да проведе сходен полет, като прототипът на пилотирания кораб трябва да се отправи на разстояние 7 000 километра от Земята, преди да се завърне посредством система от парашути. Ще следим внимателно как ще се развие проектът - подобни събития се случват сравнително рядко в космонавтиката, а са отминали вече близо 50 години от последните пилотирани полети отвъд околоземна орбита. Колкото повече нови разработки има, които ще доведат до съвременни експедиции в далечния космос, толкова по-добре! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3248-2020-long-march-5-rolled-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китай показа новия космически кораб за мисии до околоземна орбита и Луната

24 март 2020 г. 13:20 ч. Кадри, разпространени от китайските медии, показват подготовката за първия полет на новия космически кораб на Китай. По информация от Синхуа, корабът ще се използва както за мисии до околоземна орбита, така и за пилотирани експедиции в далечния космос.

Преди обаче да полетят хора с него, корабът ще бъде изстрелян в безпилотен режим. Стартът е насрочен за април с най-мощната ракета на Китай - "Лонг Марч 5". Очакванията са по време на този дебют корабът да се откъсне от ниската околоземна орбита и да се отправи на разстояние 8 000 километра от Земята, след което ще се завърне посредством модерна система от парашути и амортизиращи въздушни възглавници.

Новият космически кораб е дълъг 8.8 метра, а стартовото му тегло е 21.6 тона. Капацитетът му е да превозва до орбита шестима астронавти или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар. Възвръщаемата капсула е за многократна употреба и ще може да се рециклира за изпълняването на около десетина експедиции. 

2020-china-shows-new-spacecraft.jpg

Новият китайски космически кораб. Image : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3253-2020-china-shows-new-crewed-spacecraft

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Тежката ракета Лонг Марч 5 е на стартовата площадка за изпитателен полет на новия пилотиран кораб в средна околоземна орбита!

2020-heavy-china-rocket-launch-pad.jpg

На снимката: ракетата-носител "Лонг Марч 5" е на стартовата площадка в готовност за полет. Photo : CNSA

30 април 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Предстои рядко събитие за космонавтиката. Знаем, че след приключването на програмата "Аполо" през 1972-ра година пилотирани космически кораби не летят отвъд околоземна орбита. Дори тестовите полети на новите пилотирани космически кораби, които се провеждат в безпилотен режим, рядко се случват отвъд околоземна орбита - като изключим мисията на американския кораб "Орион" през 2014-та. Но сега сходна на тази мисия ще проведе и Китай - като прототип на новия пилотиран космически кораб ще бъде изстрелян в средна околоземна орбита. Корабът ще се отдалечи от Земята на разстояние 8 000 километра, след което ще се завърне обратно. 

По предварителна информация изстрелването може да бъде осъществено на 5-ти май. Напомням на читателите, че първоначално полетът бе планиран за втората половина на април. Вероятно отлагането е резултат от двете аварии на китайските ракети "Лонг Марч 7" (през март) и "Лонг Марч 3" (в началото на април). Стискаме палци предстоящият старт да е успешен - твърде много бъдещи мисии зависят от него, тъй като ракетата "Лонг Марч 5" е тази, която ще изведе мисията до Марс, планирана за лятото, както и възвръщаемата мисия до Луната, предвидена за втората половина на настоящата година. Имайки предвид, че благоприятен стартов прозорец за полети до Марс се отваря средно веднъж на две години, евентуална авария на "Лонг Марч 5" ще гарантира двугодишно отлагане. 

Чрез полета през май Китай ще изрепетира не само мисии на новия пилотиран кораб отвъд пределите на околоземната орбита, но и мисии за обслужването на предстоящата космическа станция в околоземна орбита. Нейният строеж може да започне през 2021-ва година, стига, разбира се, изстрелванията на "Лонг Марч 5" през тази година да бъдат успешни. Капацитетът на новия китайски кораб за експедиции до околоземна орбита е шестима астронавти, или трима астронавти плюс комбинация от 500 килограма полезен товар.

Вероятно през по-голямата част от 20-те години фокусът на китайската пилотирана космонавтика ще бъде насочен върху орбиталната станция, а пилотираните мисии до Луната ще са факт с наближаването на 2030-та година. 

Ако искате да научите повече информация за плановете на Китай, препоръчвам профила на журналиста Ендрю Джоунс в Туитър, както и неговата страница към сайта СпейсНюз

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3323-2020-long-march-5-ready-flight

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Съдбовният ден за космонавтиката на Китай е пред нас

2020-heavy-china-rocket-launch-pad.jpg

На снимката: ракетата-носител "Лонг Марч 5" е на стартовата площадка в готовност за полет. Photo : CNSA

4 май 2020 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Понякога в космонавтиката идват дни, които можем да определим като съдбовни - т.е. това, което ще се случи през тях, ще определи за дълги години напред какъв ще е ходът занапред. Утрешният 5-ти май се очертава да е точно такъв за Китай, когато (стига да няма неочаквани отлагания) страната ще изстреля тежката ракета "Лонг Марч 5" с нов кораб на мисия до средна околоземна орбита. Има само два варианта:

1. Или изстрелването ще е успешно и Китай ще докаже пред света, че разполага с технология за изпращане на хора отвъд ниска околоземна орбита - нещо, от което страната вероятно няма да се възползва до втората половина на десетилетието, но пък ще последват много амбициозни роботизирани мисии до Луната и Марс още през тази година ...

2. Или стартът ще завърши с катастрофа - и това ще доведе до дълги отлагания за пилотираната космонавтика на Китай, строежа на орбитална станция, възвръщаема мисия до Луната. За изстрелване към Марс през това лято изобщо няма да може да се говори. 

Последните седмици за китайската космонавтика никак не бяха добри. През месец март ракетата "Лонг Марч 7А" претърпя авария. Последва я "Лонг Марч 3B" през април. Да видим какъв ще бъде май и дали на китайска земя ще настане космически рай. 

Разработката на "Лонг Марч 5" мина през сериозни изпитания. За пръв път ракетата летя на 3-ти ноември 2016 г. Полетът беше успешен, но на косъм от авария, тъй като настъпи отклонение от работата на горната степен. Катастрофата настъпи по време на втората мисия, на 2-ри юли 2017-та. Отне цели две години и половина на китайската ракета да се завърне в експлоатация. Демонстрационният полет през декември 2019-та приключи с успех.

Какво ни чака утре? Полет на нова версия на "Лонг Марч 5" без горна степен, но с прототип на новия пилотиран кораб, зареден с гориво. Мисията ще е много сходна с тази на "Орион" на НАСА през 2014-та година, когато корабът летя в средна околоземна орбита, на разстояние 5 800 километра от Земята. Засега САЩ е единствената държава, която е демонстрирала способност да изпраща космически кораби за пилотирани цели, в тестов безпилотен или в пилотиран режим, отвъд пределите на ниската околоземна орбита - не говорим само за "Орион" през 2014-та, но и за пилотираните кацания на Луната в периода между 1969-та и 1972-ра година. Най-близки до тези постижения са мисиите "Зонд" на СССР през 60-те години до Луната, тъй като "Зонд"-овете са представлявали окастрени "Союз"-и. 

Евентуален успех на Китай ще доближи космонавтиката на страната една стъпка по-близо до тази на САЩ или на СССР в най-славните му космически десетилетия. 

Не можем да омаловажим постиженията на китайците през изминалите години. Те успяха да изпратят хора в космоса, даже направиха мини-станции в ниска околоземна орбита и изстреляха няколко роботизирани експедиции до Луната. Но всички тези постижения бяха постигнати с лекотоварни и среднотоварни ракети. Това е максимумът, който може да се постигне. 

Китай има нужда от успех утре. Ако полетът е благополучен, пътят към китайските пилотирани мисии към Луната, към строежа на голяма станция в околоземна орбита, към амбициозни луноходи и марсоходи, към възвръщаеми космически мисии ще бъде открит. 

Ако ли не... тогава няма съмнение, че ще последват отлагания. Последният път космонавтиката на Китай се забави с две години и половина. Колко ли време ще отмине сега? 

Утре ще е напрегнат ден за китайските специалисти. Съдбата е в техните ръце. А за нас остава само да коментираме това, което предстои да се случи.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3330-2020-sudboven-den-kitaiska-kosmonavtika

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Лонг Марч 5 изведе за пръв път в космоса прототип на новия пилотиран кораб на Китай!

2020-5-may-long-march-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo : CNSA

5 май 2020 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 5-ти май, в 13:00 ч. българско време, от космодрума Уенчан излетя ракетата на Китай "Лонг Марч-5B". В космоса бе изведен успешно прототип на новия пилотиран космически кораб и ако мисията продължава да протича по план, корабът ще достигне до средна околоземна орбита, като се отдалечи на 8 000 километра от Земята. Такива мисии са истинска рядкост - за последен път безпилотен тест на пилотиран космически кораб отвъд ниска околоземна орбита бе проведен от САЩ през 2014 г. с кораба "Орион". С днешния полет Китай репетира по-нататъшни пилотирани експедиции до Луната! 

Китайците определено имаха нужда от днешния успех, поне що се касаеше до работата на ракетата-носител "Лонг Марч 5". От три полета на ракетата, само един е бил напълно успешен, един е завършил с частичен успех, а един се е провалил. С днешния благополучен старт пътят към амбициозните мисии на Китай е най-сетне открит. Още през това лято очакваме да полети първата китайска роботизирана мисия до Марс, през есента или зимата - възвръщаема мисия до Луната, а догодина - дебютните модули на новата китайска орбитална станция.

Но нека да се върнем на днешния полет. Все още неименуваният космически кораб ще се използва първоначално за превоз на астронавти и провизии до китайската космическа станция. Капацитетът му е да превозва до шестима астронавти, или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар до орбита. По-нататък се очертава да започне да лети в пилотиран режим и до Луната.

Към настоящия момент САЩ е единствената държава, която е успяла да изпрати хора отвъд околоземна орбита и до Луната - през 60-те и 70-те години на миналия век, в рамките на проекта "Аполо". 

Засега корабът е вмъкнат от ракетата-носител в ниска околоземна орбита. Повдигането му до средна ще се осъществи посредством собствените му двигателни системи. След като бъде достигната височина от 8 000 километра, корабът ще извърши високоскоростно навлизане в атмосферата на Земята, за да тества двигателните си системи. За началните етапи на спускането ще се използват парашути, а съприкосновението със Земята ще бъде омекотено посредством въздушни възглавници.

Скоро след изстрелването китайските медии оповестиха, че освен кораба, на борда на "Лонг Марч 5" е имало и втори, неоповестяван досега експеримент - надуваем топлинен щит. Очевидно китайците тестват авангардни технологии за завръщане. 

Следим мисията с интерес! 

Запис от днешния полет : тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3333-2020-5-may-long-march-launch-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Новият китайски космически кораб повдигна апогея на орбитата си до 719 км

6 май 2020 г. 09:00 ч. След успешното вчерашно изстрелване на ракетата "Лонг Марч 5B" с единична степен и прототип на новия пилотиран космически кораб на Китай, днес научаваме, че корабът е повдигнал орбитата си!

Съгласно информация на астрофизика Джонатан МакДауъл, първото повдигане е било вчера в 17:20 ч. българско време от 162х377-километрова орбита до 227х614-километрова орбита, а второто - в 23:12 ч. до 299x719-километрова орбита. Очакванията са корабът да повдигне апогея чак до 8 000 километра. Това е първият полет отвъд ниска околоземна орбита на нов кораб за пилотирани цели, макар и в безпилотен режим, след полета на кораба на НАСА "Орион" през 2014 г. 

След като корабът се издигне на височина 8 000 километра, китайските специалисти ще проведат високоскоростно завръщане в атмосферата. Ако и то е успешно, Китай ще се превърне във втората държава след САЩ, която разполага с технологии за пилотирани мисии отвъд ниска околоземна орбита и до Луната. 

Продължаваме да следим с мисията! Засега завръщането на кораба се предвижда ориентировъчно за 8-ми май, а не за днес, както първоначално смятахме. Но плановете се менят, така че не приемайте тези дати присърце. 

2020-china-shows-new-spacecraft.jpg

Новият китайски космически кораб. Image : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3335-2020-china-spacecraft-raising-apogee

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайският космически кораб вече се отдалечава на 4 980 километра от Земята

2020-7-may-chinese-spacecraft-1.jpg

На този кадър се вижда външната част на китайския космически кораб по време на настоящата му мисия. Credit : CCTV

7 май 2020 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. Съгласно информацията, публикувана в туитър акаунта на журналиста Ендрю Джоунс, новият китайски космически кораб е в орбита със следните параметри: перигей (най-близката точка до Земята) - 321 километра, апогей (най-далечната точка от Земята) - 4 980 километра. 

Всичко на борда на кораба е в изправност според публикациите на китайските медии. До настоящия момент са извършени общо шест корекции на траекторията. 

Единствената неприятна новина е свързана с прототип на надуваем топлинен щит, който бе изстрелян като вторичен полезен товар на ракетата "Лонг Марч 5". Прототипът трябваше да демонстрира нови технологии за навлизане в атмосферата, но по време на вчерашното завръщане към Земята изгоря. 

Иначе основната мисия на китайския космически кораб продължава според очакванията! Китайските медии са публикували интересни кадри от въшната и вътрешната част на кораба, от които става ясно, че се изпълнява експеримент с 3D принтер. 

Завръщането е насрочено за утре, 8-ми май.

Ето кадрите: 

2020-7-may-chinese-spacecraft-2.jpg

2020-7-may-chinese-spacecraft-3.jpg

2020-7-may-chinese-spacecraft-4.jpg

Credit : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3336-2020-china-spacecraft-climbing-4980-km

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Новият китайски космически кораб се завърна на Земята!

2020-8-may-spacecraft-lands.jpg

На снимката: космическият кораб след завръщането си на Земята. Photo : CNSA

8 май 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Вече може да кажем, че Китай е втората държава след САЩ, добила технологии за изпращането на астронавти отвъд пределите на ниска околоземна орбита. Това стана факт след като днес, на 8-ми май, новият китайски космически кораб се завърна успешно на Земята след мисия до средна околоземна орбита. Макар че като за пръв път корабът не летя с хора на на борда, той превози със себе си биологични обекти, в частност семена, които преминаха през поясите на Ван Алън. 

Успехът бе потвърден официално от китайската космическа агенция

Напомням на читателите, че изстрелването на космическия кораб бе осъществено на 5-ти май от космодрума Уенчан с помощта на едностепенната ракета "Лонг Марч 5B", притежаваща само едно централно ядро и четири странични ускорителя. Ракетата може да извежда до 22 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Корабът бе зареден с излишък от гориво и след достигането на ниската околоземна орбита, той използваше собствените си двигатели, за да достигне до средна околоземна орбита. Проследяващите агенции са установили, че корабът се е отдалечил минимум на 6 000 километра от Земята, вероятно до 8 000, преди да предприеме маневри за завръщане. Спускането бе осъществено с помощта на парашути, а приземяването бе омекотено от амортизиращи възглавници. Така Китай успя да изпълни мисия, аналогична с тази на космическия кораб на САЩ "Орион" през 2014-та година. 

Следователно в световен мащаб има вече два космически кораба за полети на хора отвъд околоземна орбита и до Луната, които изпълняват полетни тестове - корабът на САЩ "Орион" и все още неименуваният космически кораб на Китай.

Китайският космически кораб, освен че ще може да се използва за мисии в далечния космос и до Луната, първоначално ще служи за обслужването на голямата модулна орбитална станция, която трябва да бъде построена до 2022-ра година. Изстрелването на дебютния модул на станцията "Тянхъ" е предвидено за догодина, а след това към него ще бъдат добавени още два модула "Уентян" и "Ментян". Впоследствие редовните мисии до станцията могат да започнат, като новият космически кораб ще може да превозва до орбита екипаж от шестима астронавти или комбинация от трима астронавти плюс 500 килограма полезен товар. 

Успешната мисия, която Китай осъществи този месец, открива пътя и към реализацията на амбициозните роботизирани експедиции, които ще излетят до края на настоящата година. Първа е мисията до Марс, планирана за юли. Ако тя успее, Китай ще се превърне едва във втората държава след САЩ, постигнала кацане на Червената планета. А за края на 2020-та е предвидено изпращането на възвръщаема мисия до Луната, която в роботизиран режим ще трябва да кацне на повърхността на естествения ни спътник, да вземе проби от него, след което да достави пробите обратно на Земята за по-нататъшни анализи в лаборатории. Подобна мисия до Луната не е осъществявана от 70-те години на миналия век, когато астронавтите на "Аполо" и съветските мисии "Луна" доставяха материал от лунния грунд и скали на Земята. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3338-2020-8-may-china-spacecraft-back-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...