Отиди на
Форум "Наука"

20 години България е член на CERN


Recommended Posts

  • Администратор

Тази година отбелязваме 20 години от приемането на България за пълноправен член на Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN). Проектът LHC (Големият адронен колайдер) направи CERN световен лидер в областта на физиката на елементарните частици. Първата фаза на експериментите на колайдера беше увенчана с откриването на предсказания преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият липсващ елемент в Стандартния модел на елементарните частици.

CERN развива и ред образователни програми, поддържа инициативата за свободен достъп до научна информация (Open Access), а създаденият в него World Wide Web промени необратимо развитието на човешката цивилизация.

Днес CERN има 23 страни-членки (България е 20-ата от тях), 8 асоциирани членки и протоколи за сътрудничество с още 40 страни, като вече отдавна е надрасъл своите формални граници и от европейска се е превърнал в световна лаборатория, с 2300 постоянни сътрудници, над 1000 стипендианти и близо 13000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят.

На 3 юни 1999 г. XXXVIII Народно събрание ратифицира Конвенцията на ЦЕРН и приложения към нея Финансов протокол, а на 11 юни 1999 г. България е обявена официално от ЮНЕСКО за пълноправен член на ЦЕРН. Български учени, инженери и техници от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ИЯИЯЕ, ИИКТ и ИР на БАН, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и НЦРЗ участват активно в научните изследвания провеждани в организацията, като допринасят съществено за получаването на множество нови резултати за устройството на Вселената . Общо над 100 български специалисти сътрудничат с ЦЕРН.

По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в организацията, Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ и БАН организират с любезното съдействие на София Тех Парк изложба, посветена на настоящето и бъдещето на CERN, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми и новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.

Изложбата ще бъде открита на 21 ноември от 13.30 часа в София Тех Парк. Гости на откриването ще бъдат Генералният директор на CERN д-р Фабиола Джианоти и министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.

В програмата на изложбата, която ще бъде отворена до 28 ноември, от 10 до 17 часа всеки ден, са включени ежедневни лекции (от 11:00 и 15:00) по актуални теми от разностранната изследователска дейност на CERN в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

76184377_1480599578755482_41046711764485

https://mediabricks.bg/20-години-българия-е-член-на-cern-европейск/?fbclid=IwAR2hMBBqOr9UN5A9G29rLPZsfMp4ABTo5XhfhOrkeSGZ0BuWut-zGFfPMyQ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...