Отиди на
Форум "Наука"

Война с Гърция - 1925 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Една война от най-новата ни история днес е съвсем неизвестна и дори не фигурира в учебниците. Само на някои места е отбелязана като "Петрички пограничен конфликт" или "Петрички инцидент" с по няколко думи за събитието.

Какво става всъщност:

На 19 октомври 1925 г. български войници започват да копаят кладенец близо до граничен пост в планината Беласица. Гръцки войник влиза на нашата територия и обвинява българите, че копаят окоп, което им е забранено по Ньойския договор, като настоява работата да бъде прекъсната. Завързва се остър спор, който завършва с престрелка, в която гръцкият войник е убит.

От отсрещните постове с бяло знаме в ръка идва гръцки офицер от граничните войски, който иска да отнесе трупа. Българските граничари го спират и настояват съвместна комисия да разследва случая. Избухва нова престрелка между българските и гръцките граничари. Офицерът е ранен, успява да се добере до гръцка територия и на следващия ден издъхва от раните си.

Още преди да е съставена комисия за проучване на случая на 22 октомври гръцките войски неочаквано нахлуват в Петричка област без да е обявена война.

Гръцкото правителство не очаква от България да окаже сериозна съпротива след като е разорена от световната война, а армията и ресурсите са орязани от Ньойския договор, като се надява да превземе с лекота колкото е възможно повече територия.

Гръцките войски (4 армейски корпуса по две направления) нахлуват по долината на Струма на фронт от 40 км. и в кратко време овладяват десетина села близо до границата извършвайки убийства, грабежи и опожарявания. Населението бяга на север.

През това време по целия граничен участък са разположени едва 300 войника на отсечка от над 80 км пресечен терен и не могат да удържат настъпващия враг.

Военният министър ген. Вълков изпраща към зоната на конфликта 6 пехотни и 3 картечни роти с 12 оръдия със заповед да се окопаят пред гръцките войски, но да не влизат в бой с тях.

Причината е, че правителството решава да разреши проблема не с война, а с дипломация. Българското правителство спешно сезира Обществото на народите (ОН) в Женева за гръцката агресия.

През това време гърците атакуват град Петрич. Авиацията им прави разузнавателни полети, а артилерията обстрелва жп гарат и близките села. Населението е евакуирано във вътрешността на страната, остават само мъжете годни да носят оръжие и са сформирани местни отряди въоръжени с оръжието от пограничното поделение.

В същото време пристигат чети на ВМРО, част от които още преди нахлуването са заели позиции по височините. В завързалите се ожесточени боеве, те успяват да спрат гърците на подстъпите на града.

Съветът на ОН предупреждава България и Гърция да спрат бойните действия със заплаха от тежки санкции за неподчинение.

10 дни след началото на агресията Гърция заповядва войските да бъдат изтеглени. Назначена е анкетна комисия от ОН, която разследва случая и обявява гръцкото нахлуване за неоснователно, а Гръцкото правителство за виновно за пораженията на българското население и имущество в Петричко. На гърция е наложено да изплати обезщетение от 30 000 000 лева на пострадалите семейства.

Това е рядък случай на успешни дипломатически действия от страна на нашето правителство в условията на война, както и рядък пример за разрешаването му от Великите сили в наша полза.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Глобален Модератор

На днешния ден преди 88 години приключи 10 дневната война между България и Гърция. Най-непопулярната война в новата ни история, известна повече като "Петрички граничен инцидент", но приключила успешно - с изтеглянето на 100 хилядната гръцка армия, срещу която тогава стояха едва 5000 български военни, четници на ВМРО и селяни-опълченци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Гърците през първата половина на 20 век не пропускат повод да емнат България, когато знаят ,че е зле и когато имат такъв. Стратегията им е да късат част по част от територията на БГ, защото им е най-удобна геополитически и чисто политически. Загубила ПСВ, обвинена от пропагандата във всички грехове, земни и неземни, набедена за варварска, лишена от защита поради тоталното намаляване на армията й.

За щастие, в този случай, ОН, с единствената си ефективна акция в иначе трагикомичната си история, се намесва и нарежда гърците да се изтеглят и да платят обезщетение. Което не намалява репарационния дълг на България към тях, за това, че България просто се е опитала да изтрие следите от провала през 1913 г.

Случката показва, че приказките световен мир са празни и служат само на конюнктурните победители. Щото ОН хич не взе мерки да намали например броят на гръцката армия до 30 000 поради тази формена гръцка агресия срещу България.

За пореден път българския боен дух спасява нещата, забавяйки гръцкото настъпление докато правителството успее да реагира дипломатически. А пък и Ал. Цанков не е Фердинанд и видимо е знаел какво прави, оказвайки натиск върху великите сили точно на място.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А представяш ли си какви проблеми е имало това правителство - септемврийското въстание, атентата в Света Неделя, гръцкото нахлуване.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Поради точно настъпилата 99-та годишнина, избутвам темата, за да я допълня с Търлиския инцидент, при който гръцки офицер с 10 войника убива 17 от общо 27 българи, поведени на разпит в гр.Сяр. Бурният скандал и активната позиция на българското правителство води до подписването на спогодбата "Калофов - Политис" от 1924 г., признаваща българското малцинство в Гърция и гръцкото в България.

Атинският парламент обаче категорично отказва да я ратифицира, защото предвижда анкети на ОН в Гърция, а това "било посегателство върху суверенитета на Гърция" (!!!) и тя фактически не влиза в действие.

Страничен резултат обаче от тази спогодба е, че заради нея Югославия денонсира отбранителния си антибългарски договор с Гърция от 1913 г.

Какво е станало на 27 юли 1924 г. в плаината над с. Горно Броди, не е особено ясно. Капитан Докскакис, комуто е заповядано да преведе задържаните българи до Сяр, съобщава, че е бил принуден да открие огън заради нападение на български комити. Това обаче изобщо не се потвърждава, при проведената международна анкета...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...