Отиди на
Форум "Наука"

Успехите на България в роботиката


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Успехите на българската роботика

para_robots_bg_02.jpg

Инж. Росен Христов от Шумен създаде първия хуманоиден робот у нас – Роки.

Статията е публикувана на страниците на блога "Война и мир". На страниците на КОСМОС БГ е препубликувана с разрешение. 

27 януари 2020 г. 13:30 ч.

Кристиян Михайлов. От PARA – Професионална асоциация по роботика и автоматизация написахме доклад за успехите на България в роботиката и автоматизацията, за 2019-та година. С него за втори път проследяваме как се развиваме технологично, като разглеждаме успехите при индустриалните роботи, роботите в сферата на услугите, както и в проектите в сферата на образованието.  Фесто, АББ, Кока-Кола, Цюлке Електроникс, Окадо са само част от позитивните примери в доклада, заедно с доста български проекти.

През 2019 година в България беше създаден хуманоиден робот, робот за подпомагане на хора с увреждания беше отличен на Central European Startup Awards, родни компании създадоха човешка тъкан чрез 3D-биопринтер, електрически спортен автомобил с автономна технология, първото серийно автомобилно 3D табло, беше внедрена най-бързата линия за производство на шоколадови бонбони в света, както и още много иновативни разработки в сферата на роботиката и автоматизацията.

para_robots_bg_01.jpg

Две умни фабрики ще отворят врати в България, едната от които, модел за 14 държави в Европа, а европейските лидери в сферата на автоматизацията увеличават производствените си мощности и броя на служителите си у нас. Нещо повече, част от тях избраха именно България като подходящо място, в което да внедрят най-модерните производствени линии в групите си и да развиват развойните си центрове.

Стартираха ключови проекти в сферата на научната инфраструктура като Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, а в София ще е един от осемте центъра за суперкомпютри на ЕС. България беше домакин и на ключови събития в сферата като на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия, както и на Webit Festival – събитие, сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори и политици.

Българската роботика и автоматизация през 2019-та в цифри: 950+ млн. лева приходи, над 5000+ служители, 24 компании разработват роботи, автономни системи или софтуер и компоненти за такива.

България беше домакин и на ключови събития в сферата като на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия, както и на Webit Festival – събитие, сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори и политици, а Международният валутен фонд (МВФ) избра Кристалина Георгиева за изпълнителен директор и председател на Изпълнителния съвет с петгодишен мандат, който започна на 1 октомври 2019 г.

От Сдружение „Професионална Асоциация по Роботика и Автоматизация“ (PARA) следяхме новите разработки, инвестиции, развойна дейност, финансовото представяне и трудова заетост в сферата на роботиката и автоматизацията.

Към момента, около 24 компании развиват собствени продукти или услуги в сферата на роботиката и автоматизацията. Освен тези дружества, сериозна развойна дейност извършва Институтът по роботика „Св. Ап. и Ев. Матей“ при БАН, а над 30 академии, клубове по интереси, специализирани училища и частни школи подготвят ученици и гимназисти в сферата на роботиката.

Изминалата година беше белязана от множество проекти, партньорства, срещи, анализи, свързване на членове на асоциацията, доклади и идеи. PARA проведе най-големият форум по роботика в България – Robotics Strategy Forum 2019, асоциацията също започна партньорства с БСК, ИКЕМ, BESCO, Асоциацията на бизнес клъстерите, Иноцентър България и Company Guru.

Можете да свалите целия доклад тук.

Източник: Война и мир

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3163-2020-success-bulgarian-robotics

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много се радвам на нашите успехи. За жалост все още има малко компании и хора, които искат да влагат сериозни инвестиции. Познавам човек, който организира обучения в ВУЗ, обаче буквално му спряха канчето. В момента се занимава с друго...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...