Отиди на
Форум "Наука"

Космическа програма на Иран


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Иран се надява до 11-ти февруари да изстреля успешно спътник в космоса за пръв път след петгодишно затишие

2020-simorgh-rocket.jpg

На снимката: най-мощната космическа ракета на Иран "Симорг", която ще се използва за извеждането на спътника "Зафар" до няколко дни. Photo : MelliunIran

28 януари 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, до 11-ти февруари от космодрума Имам Хомейни ще излети космическата ракета "Симорг" със спътника "Зафар". В случай че полетът е успешен, това ще е първият ирански спътник в орбита след 2015-та година. Ислямската република Иран се превърна в космическа държава през 2009-та, когато ракетата "Сафир" благополучно изпрати в космоса сателита "Омид", но през последните няколко години Иранската космическа агенция ISA почти няма с какво да се похвали - до голяма степен вследствие на западните санкции, но и поради други фактори. 

Подробна историческа справка за космическата програма на Иран бе публикувана на 27-ми януари на страниците на The Space Review, така че ако искате, прочетете на този линк материала на английски език. Няма да преразказвам подробно статията, но ще спомена, че според автора Иран започва да развива самостоятелно космическа програма в отговор на усещането, че страната е тормозена от запада. След Ислямската революция през 1979-та година, Иран е под влиянието на множество санкции. Държавата нито има финансовия ресурс да купува западни оръжия, нито ѝ е разрешено да го прави. Иран дори не е в състояние да изкупува снимки от западни комерсиални спътници, които безспорно могат да намерят военно приложение, но също така се употребяват и за граждански цели. В същото време съседните държави имат достъп до такива снимки. Така Иран възприема способността да разработи собствени космически технологии като задължителен фактор, за да може да оцелее. 

Ирано-иракската война през 80-те години сварва иранците неподготвени по отношение на отбранителните им възможности. Затова в периода между 1985-та и 1987-ма година Иран закупува съветски ракети "Скъд" от Либия, Сирия и най-вече от Северна Корея. В периода между 1988-ма и 1994-та година севернокорейците предоставят на иранците между 150 и 200 ракети. Безспорно е, че това оказва голямо влияние върху по-нататъшното космическо развитие на Иран и че иранската космическа програма се базира най-вече върху технологиите на "Скъд".

През 2004-та е основана Иранската космическа агенция, а през 2005-та е изстрелян първият ирански спътник - посредством руска ракета от космодрума Плесецк. Както споменах в началото на статията, реалното превръщане на Иран в самостоятелна космическа държава се случва през 2009-та година, когато иранската ракета "Сафир" изпраща в орбита спътника "Омид". "Сафир" е ракета с твърде скромни възможности. Със своята дължина от 22 метра и тегло 26 тона, тя е в състояние да изстрелва товар от 65 килограма в ниска околоземна орбита. 

Освен орбитални, иранците разработват и суборбитални носители. В периода между 2008-ма и 2013-та година са изстреляни няколко ракети "Кавошгар" с биологични обекти на борда - гризачи, костенурки и маймуни. Така Иран се превръща в шестата държава, която провежда експерименти с животни в космоса, а тези амбиции ясно показват намерението на страната да разработи и пилотирана космическа програма. Изпращането на първия ирански астронавт е предвидено най-късно за 2019-та година. Но нищо подобно не се случва - след като през 2015-та година е показан прототип на пилотиран космически кораб, през 2017-та проектът е замразен. 

Далеч по-напред стига инициативата за създаването на по-мощна ракета от "Сафир", която днес е известна под името "Симорг". Нейната способност е да извежда в околоземна орбита товар от 350 килограма. Първоначалният ѝ полет е предвиден за 2010-та година, но както се случва често в космическото развитие, дебютният суборбитален тест става реалност чак през 2016-та. Следва първият опит за изстрелване на спътник през юли 2017-та година, който завършва с провал. Когато настъпи подобна катастрофа, напълно е в нормата да последва дълго забавяне, докато специалистите анализират причините - и Иран не е изключение от правилото. Минава година и половина преди иранците да се опитат да изпратят нов спътник в орбита. Но полетът през януари 2019-та отново завършва без успех. 

Безспорно 2019-та е трагична година за иранската космонавтика. Освен неудачът на "Симорг", на 5-ти февруари по-малката ракета "Сафир" също аварира при излитането. А през август, когато Иран подготвя нов старт на "Сафир", ракетата избухва на стартовата площадка още по време на наземните изпитания. 

Видно е, че качеството на космическите полети на Иран се е влошило през последните години - на практика държавата няма успешно изстрелян спътник след 2015-та. Иранските специалисти искат да се реваншират и се надяват, че този път изстрелването на спътника "Зафар" ще е благополучно. За всеки случай те са построили резервна ракета "Симорг" и втори спътник "Зафар", ако отново настъпи катастрофа. От гледна точка на местната политика стартът задължително трябва да се осъществи до 11-ти февруари, защото тогава ще приключват честванията по повод 41-годишнината от Ислямската революция.

Иран заявява намерението си да подходи към полета с максимална публичност - очевидно презастраховайки се срещу обвиненията на запада, че космическата технология на страната е най-вече с военно приложение. Изключително интересно е, че в интернет бе качено видео (линк-тук), което показва сглобяването на ракетата "Зафар". Ако сте фенове на ракетостроенето, не пропускайте да го изгледате! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3164-2020-iran-preparing-launch-satellite

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Иран ще създаде пилотирани космически кораби до три години

5 февруари 2020 г. 23:15 ч. Докато очакваме през близките дни Иран да изстреля успешно изкуствен спътник след петгодишно затишие, днес страната оповести намерението си да изпрати човек в космоса. 

Новината бе съобщена от Tehran Times. Според иранския министър по информационни и комуникационни технологии Мохаммад Джахроми, в рамките на тригодишен срок ще бъдат създадени пет космически капсули, които ще работят в 190-километрова орбита.

Предварителната работа по проекта е почти завършена. Очаква се всяка една капсула да тежи 1 700 килограма.

Междувременно Иран отново потвърждава, че изстрелването на спътника "Зафар" посредством ракета "Симорг" ще трябва да е факт до няколко дни. 

2020-simorgh-rocket.jpg

На снимката: най-мощната космическа ракета на Иран "Симорг", която ще се използва за извеждането на спътника "Зафар" до няколко дни. Photo : MelliunIran

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3175-2020-iran-crewed-program

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Иранската ракета Симорг не успя да изведе в орбита спътника Зафар

2020-simorgh-rocket.jpg

На снимката: най-мощната космическа ракета на Иран "Симорг", която бе използвана за извеждането на спътника "Зафар" тази вечер (очевидно неуспешно). Photo : MelliunIran

9 февруари 2020 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Днес Иран изстреля ракетата "Симорг", която трябваше да изведе в космоса изкуствения спътник "Зафар". 

Съгласно информацията, разпространена от иранските медии, "Симорг" не е успяла да достигне нужната скорост за достигането на орбита и мисията е завършила с провал.

Напомням на читателите, че ако изстрелването беше успешно, това щеше да е първото извеждане на ирански спътник в космоса след петгодишно затишие (справка: статията на страниците на КОСМОС БГ). Напоследък всички опити на Иран завършват без желания резултат. През февруари 2019-та бяха изстреляни две ракети, но и двете не сполучиха да изпратят спътниците си в орбита. През август беше подготвена трета ракета, но тя експлодира още на стартовата площадка. Освен това по време на друг инцидент на територията на космодрума Имам Хомейни избухна пожар и трима учени загинаха.

Иранските медии оповестяват, че след днешния провал ще бъдат направени нужните оптимизации, след което ще последва нов опит. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3186-2020-iran-launch-ends-failure

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Иранците твърдят, че са изстреляли успешно военен спътник

22 април 2020 г. 10:35 ч. Днес журналисти споделят, че Иран твърди за успешно изстрелване на военен спътник. Според официално разпространената информация, сателитът се намира на 425 километра над Земята. Изстрелването е осъществено с нова ракета, наречена "Касед".

Към настоящия момент все още нямаме независимо потвърждение от трети страни, че полетът е наистина успешен. 

2020-simorgh-rocket.jpg

На снимката: най-мощната космическа ракета на Иран "Симорг", която бе използвана за извеждането на спътника "Зафар" през февруари, завършило с авария. Photo : MelliunIran

 https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3309-2020-iran-claims-satellite-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Иран изстреля първия си военен спътник Нур в орбита!

2020-22-april-quased-noor-launch.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Ministry of Defence, Islamic Republic of Iran

22 април 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Интригата на деня: днес за пръв път след петгодишна пауза Иран успя да изстреля свой собствен спътник в орбита! Напомням на читателите, че Иран се превърна в космическа държава през 2009 г., когато в космоса бе пуснат спътникът "Омид", но след 2015 г. всички опити за орбитални изстрелвания завършваха с провали. Изглежда, че черната серия е вече прекъсната, след като сателитът "Нур" обикаля около Земята. 

Днес цял ден очаквахме потвърждение дали изстрелването е успешно - все пак е имало случаи в миналото, когато информацията от иранската космическа програма се е разминавала с реалността. Следобяд обаче американският астрофизик Джонатан МакДауъл оповести, че службите на САЩ са успели да установят присъствието на два обекта в 426x436-километрова орбита с 59.8 градуса инклинация, което показва, че ракетата-носител си е свършила работата и е извела спътника в космоса. Единият установен обект е спътникът, а другият - горната степен на ракетата.

Освен изненадващото изстрелване днес, има още една интрига - полетът бе осъществен посредством ракета, наречена "Касед". Когато на 28-ми януари публикувах информация за иранската космическа програма, тя бе съобразена с тогавашното познание за ракетите "Симорг" и "Сафир". Досега обаче не бяхме чували за "Касед" - което показва, че иранците са разработвали паралелна и секретна космическа програма с военно приложение. Изстрелването бе осъществено и от различен космодрум, при това чрез мобилна стартова платформа.

Досега иранците се стараеха да оборват критиката на западните държави, които традиционно твърдят, че иранската космическа програма е параван на програма за разработване на балистични ракети и оръжия. Становището на Иран бе категорично, че космическите проекти се създават с мирна и научно-изследователска цел. От днес обаче параванът падна - имаме изстрелване на спътник, който се нарича "Нур" и е описван за военни цели. Очевидно Иран проявява готовност да поема рискове напук на западната критика. 

Тепърва ще следим развитието на иранската космонавтика и как западът ще отговори. Следете сайта за подробности! 

Видеозапис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3311-2020-22-april-iran-launches-satellite

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Руски радиолюбител улови сигнал от новия ирански спътник Нур

2020-22-april-quased-noor-launch.jpg

Кадър от изстрелването на спътника "Нур" на 22-ри април. Photo credit : Ministry of Defence, Islamic Republic of Iran

25 април 2020 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Руският радиолюбител Дмитрий Пашков успя да прихване сигнал от изстреляния на 22-ри април ирански спътник "Нур", съобщава РИА Новости. По думите на Пашков предавателното устройство е сходно с тези, които се произвеждат в Европа и Китай.

"Не само получих сигнал, но успях да го приема в суров вид, тоест дешифрирах телеметрия. Ако се помъчиш, можеш да разбереш какво предава спътникът в конкретните параметри", казва Пашков.

И ето какво е разбрал специалистът - най-неочакваното за него е, че сигналът се излъчва на честота 400 MHz и с модулация FSK. С такива характеристики става въпрос за предавателен модул, който е аналогичен с тези, произвеждани в Китай и Европа. Подобно оборудване се монтира на голяма част от малките комерсиални спътници, включително студентските микросателити - т.нар. CubeSat-и.

"Съдейки по изображението на емблемата на апарата, което беше показано на видеото на изстрелването, става въпрос за прост 6U-CubeSat с размери 20 на 30 сантиметра", предполага Пашков.

Освен това радиосигналът е нестабилен - вероятно спътникът се върти неконтролируемо и ако това въртене не бъде овладяно, той няма да пристъпи към работа.

Напомням на читателите, че военните на Иран оповестиха в сряда за успешното изстрелване на спътника "Нур" в 425-километрова орбита посредством новата ракета носител "Касед". Това е първият сателит на страната с военно приложение - или поне такава е официалната информация. Предишните изстреляни спътници на Иран в периода между 2009 и 2015 г. са определяни като изпълняващи граждански задачи. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3317-2020-nur-signal-received

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Иранската ракета Симорг отбеляза поредния си провал

2020-simorgh-rocket.jpg

На снимката: най-мощната към днешна дата космическа ракета на Иран "Симорг". Photo : MelliunIran

4 януари 2022 г. 11:15 ч.

Светослав Александров. На 30-ти декември от космическия център Имам Хомейни в Иран бе проведено изстрелване на най-новата и понастоящем най-мощна космическа ракета на страната "Симорг". Това бе четвъртият опит да бъде достигната орбита посредством този носител. И за четвърти пореден път ракетата претърпя авария. 

Тук е коректно да се подчертае, че официалните власти на Иран съобщават, че полетът е успешен. Но нито една чуждестранна организация не е успяла да потвърди, че трите спътника, изстреляни от "Симорг", действително кръжат около Земята.

Напомням на читателите, че подробна историческа справка за космическата програма на Иран бе публикувана на 27-ми януари 2020 г. на страниците на The Space Review, така че ако искате, прочетете на този линк материала на английски език. Няма да преразказвам подробно статията, но ще спомена, че според автора Иран започва да развива самостоятелно космическа програма в отговор на усещането, че страната е тормозена от запада. След Ислямската революция през 1979-та година, Иран е под влиянието на множество санкции. Държавата нито има финансовия ресурс да купува западни оръжия, нито ѝ е разрешено да го прави. Иран дори не е в състояние да изкупува снимки от западни комерсиални спътници, които безспорно могат да намерят военно приложение, но също така се употребяват и за граждански цели. В същото време съседните държави имат достъп до такива снимки. Така Иран възприема способността да разработи собствени космически технологии като задължителен фактор, за да може да оцелее. 

Ирано-иракската война през 80-те години сварва иранците неподготвени по отношение на отбранителните им възможности. Затова в периода между 1985-та и 1987-ма година Иран закупува съветски ракети "Скъд" от Либия, Сирия и най-вече от Северна Корея. В периода между 1988-ма и 1994-та година севернокорейците предоставят на иранците между 150 и 200 ракети. Безспорно е, че това оказва голямо влияние върху по-нататъшното космическо развитие на Иран и че иранската космическа програма се базира най-вече върху технологиите на "Скъд".

През 2004-та е основана Иранската космическа агенция, а през 2005-та е изстрелян първият ирански спътник - посредством руска ракета от космодрума Плесецк. Но реалното превръщане на Иран в самостоятелна космическа държава се случва през 2009-та година, когато иранската ракета "Сафир" изпраща в орбита спътника "Омид". "Сафир" е ракета с твърде скромни възможности. Със своята дължина от 22 метра и тегло 26 тона, тя е в състояние да изстрелва товар от 65 килограма в ниска околоземна орбита. 

Освен орбитални, иранците разработват и суборбитални носители. В периода между 2008-ма и 2013-та година са изстреляни няколко ракети "Кавошгар" с биологични обекти на борда - гризачи, костенурки и маймуни. Така Иран се превръща в шестата държава, която провежда експерименти с животни в космоса, а тези амбиции ясно показват намерението на страната да разработи и пилотирана космическа програма. Изпращането на първия ирански астронавт е предвидено най-късно за 2019-та година. Но нищо подобно не се случва - след като през 2015-та година е показан прототип на пилотиран космически кораб, през 2017-та проектът е замразен. 

Далеч по-напред стига инициативата за създаването на по-мощна ракета от "Сафир", която днес е известна под името "Симорг". Нейната способност е да извежда в околоземна орбита товар от 350 килограма. Първоначалният ѝ полет е предвиден за 2010-та година, но както се случва често в космическото развитие, дебютният суборбитален тест става реалност чак през 2016-та. Следва първият опит за изстрелване на спътник през юли 2017-та година, който завършва с провал. Когато настъпи подобна катастрофа, напълно е в нормата да последва дълго забавяне, докато специалистите анализират причините - и Иран не е изключение от правилото. Минава година и половина преди иранците да се опитат да изпратят нов спътник в орбита. Но полетът през януари 2019-та отново завършва без успех. 

Безспорно 2019-та е трагична година за иранската космонавтика. Освен неудачът на "Симорг", на 5-ти февруари по-малката ракета "Сафир" също аварира при излитането. А през август, когато Иран подготвя нов старт на "Сафир", ракетата избухва на стартовата площадка още по време на наземните изпитания. 

През 2020 г. иранците изстрелват за пръв път успешно спътник полета след 2015 година, когато "Сафир" благополучно и за последно изведе в орбита микроспътника "Фаджр". Забележителното е, че при този старт на 20-ти април 2020 г. е използван нов тип неоповестен досега носител "Касед", който е създаден от Космическите сили на Ислямската революционна гвардия. Това е съвсем различна организация от Иранската космическа агенция, ръководеща програмите "Сафир" и "Симорг". И е признак, че в страната функционират две паралелни космически програми. 

"Сафир" не лети нито през 2020, нито през 2021 година. Изглежда, че фокусът на Иранската космическа агенция пада изцяло върху "Симорг". Но към този момент ракетата няма нито един успех. По време на полета на 9-ти февруари 2020 г. е изгубен спътникът "Зафар-1". Има сведения от американското разузнаване, че на 12-ти юни 2021 г. е проведено изстрелване на "Симорг", което е недуачно, но иранците отричат за него. И сега, на 30-ти декември, научаваме за поредния провал. 

Няма спор - Иран е далеч от това да се превърне в сила, която да респектира останалите космически държави. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4300-2021-30-dec-iran-failure

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Иран им трябват изпитания на балистични ракети, мощни такива. Космическта уж програма са добър начин за показност. Надявам се скоро да могат да си произвеждат сами ядрени бойни глави, достатъчно мощни водородни бомби. Те вече имат ядрено оръжие, неофициално, но нямат действащи системи да ударят директно по далечни военни бази.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Иранска ракета Касед изстреля в космоса спътника Нуур-2

8 март 2022 г. 17:15 ч. Днес, на 8-ми март, космическата ракета на Иран "Касед" благополучно изведе в космоса изкуствения спътник "Нуур-2". 

Ракетата-носител "Касед" е създадена от Космическите сили на Ислямската революционна гвардия. Това е съвсем различна организация от Иранската космическа агенция, ръководеща ракетите "Сафир" и "Симорг". С други думи, в Иран съществуват две паралелни космически програми. Изглежда, че тази на Ислямската революционна гвардия е по-успешна. "Касед" дебютира на 22 април 2020 г., като тогава мисията завърши с успех. Днешният втори полет на носителя също е благополучен. От друга страна, ракетата "Симорг" на Иранската космическа агенция претърпя четири поредни провала. 

Днешният успех е потвърден независимо от Космическите сили на САЩ, които са установили, че след изстрелването в космоса има два обекта. Първият е каталогизиран като 51954/2022-024A и се намира в 495x513 - километрова орбита. Вторият е каталогизиран като 51955/2022-024B и се намира в 496x509 - километрова орбита. Предполага се, че единият е горната степен на "Касед", а другият - изкуственият спътник "Нуур-2".

Сателитът ще се използва за военни цели. 

2022-8-march-quased-launch.jpg

Кадър от днешния старт. Цялостно видео можете да изгледате на този линк. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4416-2022-noor-2-launch-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...