Отиди на
Форум "Наука"

София тех парк е съорганизатор на онлайн Copernicus hackathon Sofia 2020


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СОФИЯ ТЕХ ПАРК Е СЪОРГАНИЗАТОР НА ОНЛАЙН COPERNICUS HACKATHON SOFIA 2020 

copernicus.jpg

8 април 2020 г. 22:00 ч.

Мариян Маринов. Онлайн Copernicus Hackathon Sofia 2020 ще се проведе на 24-26 април като темата е Space Hacking of COVID-19. Събитието е част от мащабната международна Седмица на Космоса и се организира от Офиса за трансфер на аеро-космически технологии “РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР“ (RST-TTO), член на мрежата на Copernicus Relay.

София Тех Парк е съорганизатор на онлайн хакатона, който първоначално се планираше да се проведе на живо в научно-технологичния парк. За съжаление пандемията COVID-19 доказа важността на изследванията и новите технологии в кризисни ситуации. Затова амбицията на организаторите е независимо от трудностите и необичайната обстановка да дадат техния принос към преодоляването на кризата като „хакнат COVID-19 чрез космически технологии“ . Целта на хакатона ще бъде чрез знанията и уменията на българските специалисти в областта на информационните технологии, физиката, математиката, науките за земята и др. да допринесат чрез разработване на нови идеи, продукти или услуги, фокусирани в основните направления на програмата „Коперник“.

София Тех Парк се включва в организирането на онлайн събитието като ще осигури дигитални решения за максимално взаимодействие с аудиторията и участниците. За всички тях ще има определен специален видео канал с множество интерактивни възможности, чрез който ще се координира работата от организаторите на събитието. Експерти от научно-технологичния парк ще се включат в Хакатона и като ментори на отбори. София Тех Парк ще има свой представител и в журито, което ще оценява идеите и проектите.

Към определените първоначално предизвикателства към отборите са добавени и три теми, свързани с въздействието на пандемията и използването на технологиите за наблюдения на Земята:

Тема “Умни” градове

– проекти и разработки, спомагащи да се вземат правилни и информирани решения за безопасни, стабилни и устойчиви градски центрове;– Мониторинг на промяната в замърсяването на въздуха по време на епидемията COVID19 с помощта на SENTINEL 5.

Тема „Мониторинг на Дунав и Черно море“

– проекти и разработки, които целят по-доброто управление на речните басейни, на бреговата зона на Черно море, опазването на околната среда и биоразнообразието, управлението на риска, устойчивото развитие на техните ресурси и др.;

– Оценка на качеството на водите (основни биологични параметри) на р. Дунав и Черно море по време епидемията COVID19, с помощта на SENTINEL 2&3.

Тема „Електронно управление чрез спътникови данни и изкуствен интелект“

– проекти и разработки, свързани с подобряване на достъпността, прозрачността и ефективността на обществените услуги и предоставянето на по-добри електронни услуги за гражданите в области като информираност и оценка на ситуацията, регионално планиране и мониторинг на ресурсите. Данните за наблюдение на Земята и алгоритмите за изкуствен интелект могат да бъдат използвани за разработване на специален софтуер, който поддържа автоматична и полуавтоматична интерпретация на райони, засегнати от природни бедствия и аварии.;

– Използването на сателитна информация (SENTINEL) за оценка на географското разпространението на COVID19 чрез алгоритми за изкуствен интелект в национален и глобален мащаб.

Участниците могат да предложат и собствена тема.

Предвидени са и интересни награди за победителите в Хакатона. Победителят класиран на първо място ще получи едногодишно обучение в Copernicus Accelerator. Освен тази голяма награда ще бъдат връчени и допълнителни отличия, осигурени от спонсорите на събитието, като посещение в Европейската космическа агенция, абонамент за ползване на облачни услуги чрез центровете за обработка на спътникови данни DIAS, както и поощрителни предметни и парични награди.

Онлайн Хакатонът ще се състои през платформите Slack и Zoom.

На 15 април ще се състои информационна сесия на събитието. Лекторите ще проведат онлайн видеоконференция (webinar), на която потенциалните участници ще имат възможност да получат допълнителна информация за предстоящите цели и задачи на програмата Copernicus, достъпа до данните на спътниците Sentinel.

Скъпи приятели, каним Ви да се включите активно във виртуалния Copernicus Hackathon Sofia 2020.


За повече информация и регистрация за участие – https://hackathon.rst-tto.com/

Както и на:

Facebook – https://www.facebook.com/CopernicusRelaysBAS/

Twitter  – https://twitter.com/CopernicusBG

LinkedIn  – https://www.linkedin.com/company/copernicusrelays-bas/

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3283-2020-copernicus

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Malware[edit]

According to Mark Jeftovic of EasyDNS, Zoom is malware and installs a mini-web servers on your computer along with the program, eaving your device open to all manner of vulnerability. The server remains hidden in the system even after Zoom is uninstalled.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разработва се –в март са тествали вече един пробен екземпляр- ма шина с която може да се държи на кислород едновременно 10-20-30-50 пациента, даже и в лагерни обстоятелста. Проектът е открит и безплатен, може да се присъединяват с идеи, труд, свои разработки. 

http://massventil.org/en/downloads/

Mass Ventilator System Developer Community

We are an international community: engineers, researchers, inventors, doctors, economists, journalists, physicists, mathematicians, lawyers and university students. Our members live in different countries and people come from different nationalities. We work in parallel on subtasks and stay connected online.

All community members of the team volunteered to contribute the best of their knowledge to this development. Together, we strongly believe that our intellectual capital and our collective work can be transformed into human lives.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...