Отиди на
Форум "Наука"

Частни руски космически компании - светлина в тунела


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Кои са най-перспективните частни космически компании в Русия?

2020-june-vyatka-flight.jpg

Със своя полет на 3-ти юни, Националната космическа компания ще влезе в Книгата за рекордите на Русия. За пръв път частна руска космическа ракета достигна до височина 15 километра. Фото: Национална космическа компания

13 юни 2020 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. След успешния полет на частния пилотиран космически кораб "Крю Драгън" в САЩ, настъпи време за размисъл и равносметка в Русия. Всички говорят колко е тромава и бюрократизирана руската космическа агенция Роскосмос и как руснаците изостават с 10 години от американските си колеги. И все пак светлина в тунела има - през последните месеци и години се появиха някои интересни руски частни космически компании. На 3-ти юни една от тях на име Национална космическа компания успя да изстреля за пръв път своя суборбитална ракета на име "Вятка" на височина 15 километра. Макар че постижението бледнее пред успехите на Илон Мъск и дори на суборбиталните предприемачи Джеф Безос и Ричард Брансън, полетът е рекорден за частна руска ракета и дава знак, че може и да има бъдеще пред руското космическо предприемачество.

Според блогъра и космически експерт Виталий Егоров, пред частните космически компании има два пътя на развитие. Единият е да правят неща, от които Роскосмос не се интересува. По този път е поела компанията Космокурс, която иска да изстрелва туристи.

Разбира се, американските конкуренти Блу Ориджин и Върджин Галактик са много напред и вече изстрелват тестови ракети (Върджин Галактик на два пъти е изстреляла хора в космоса по суборбитална траектория през 2018 и 2019 г.), докато Космокурс все още дори няма двигател или стартова площадка. Освен това бюрократите много пречат на развитието на фирмата. И все пак това е най-перспективната руска космическа компания, защото се опитва да заеме нов пазар.

Друга ниша е създаването на микроспътници. Перспективна руска компания в тази област е Спутникс и тя вече строи кюбсати за училища и институции.

Вторият път за развитие е фирмите да правят неща, от които Роскосмос се нуждаят и с които държавната агенция няма време да се заеме. По този път е поела компания "Азмерит", която произвежда звезден датчик, необходим за ориентацията на космическите кораби. Този стартъп е частично придобит от държавната компания Руски космически системи. Сега в него работят както частници, които развиват технологиите, така и държавата, осигуряваща тестови съоръжения.

Националната космическа компания, за която беше споменато в началото на публикацията, не е избрала нито един от тези два варианта и се мъчи да "изобрети космонавтиката от нулата". Тя иска да създаде своя собствена лекотоварна ракета. Вярно е, че фирмата още няма лиценз за космически полети, но постижението на 3-ти юни - т.е. изстрелването на ракета на височина от 15 километра е съществено. Да, на фона на Илон Мъск усилията на фирмата са твърде наивни, но тя поне се опитва да създаде нещо. Полетите на такива малки ракети напомнят на това, което Сергей Корольов е правил през 30-те години, когато е изстрелял първата си ракета на няколкостотин метра.

Егоров признава, че има някои добри стъпки от страна на Роскосмос да облекчи пътя на частните компании - например лицензите са вече опростени. Това облекчава живота на стартъпите по време на периода от разработка до първите полети. Но според експерта това не е достатъчно и все още компаниите не привличат достатъчно бизнес интерес. За съжаление в руското съзнание има противопоставяне между държавните агенции и частните компании. Ето защо частното космическо развитие в Русия се развива не благодарение на държавната помощ, а въпреки нея. Инерцията на предразсъдъците в държавния сектор са много силни.

Затова експертът смята, че единствената възможност е частните компании да покажат успехи в тесния диапазон, който е възможен за тях, за да получат доверие да изпълняват по-големи поръчки. Егоров дава пример с Мъск. През по-миналото десетилетие той говореше за Марс, но докато ракетите му непрекъснато падаха, никой не го взимаше насериозно. Накрая той сам построи малък ракетен двигател, малка ракета и изведе малък товар в орбита. Едва тогава му беше връчен държавен договор.

С държавата можеш да преговаряш само от позицията на успеха си, категоричен е Егоров. 

За повече информация: Rc.ru

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3422-2020-russian-space-startups

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Частните руски спътници СириусСат-1 и СириусСат-2 отбелязаха две години в космоса!

siriussat.jpg

Спътниците "СириусСат". Илюстрация: Спутникс 

11 юли 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. На 10-ти юли 2018 г. руснаците изстрелват успешно товарния космически кораб "Прогрес МС-09". Корабът доставя провизии за астронавтите на Международната космическа станция, но на борда му пътуват и два спътника на частната руска компания Спутникс. 

Днес, две години по-късно, спътниците "СириусСат-1" и "СириусСат-2" продължават да работят перфектно.

Сглобяването на сателитите е осъществено със съдействието на ученици от образователния център Сириус, а на борда им има по един прибор - детектор за частици, разработен от Московския държавен университет.

Първоначално експлоатационният срок на "СириусСат-1" и "СириусСат-2" е 90 дни, но е вече многократно надхвърлен.

Компанията Спутникс е основана през 2011 г., а главният ѝ директор е Владислав Иваненко. 

Източник: Спутникс

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3468-2020-sputnix-two-years-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Частната руска космическа компания КосмоКурс ще бъде закрита

kosmokours-rocket.jpg

Илюстрация на микроракетата на КосмоКурс

6 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Перспективната частна компания КосмоКурс, която разработваше микроракети и суборбитален пилотиран космически кораб за туристически цели, ще бъде закрита. 

Новината бе съобщена лично от основателя на фирмата Павел Пушкин за РИА Новости

Причината за ликвидацията на КосмоКурс се корени в невъзможността да се координира проектът с местните власти (космодрумът трябваше да е в Нижеградската област), както и в невъзможността да се получи разрешение от Министерството на отбраната на Русия за строежа на пилотираната ракета. 

Понастоящем в компанията работят 50 конструктора. Те са получили изискуемото двумесечно предизвестие преди да бъде даден ход ликвидацията. Тече консултация с Роскосмос уникалният екип да бъде назначен в една от научните институции на държавната агенция.

Напомням на читателите, че КосмоКурс не е първата фирма, която бива съсипана в Русия заради административни пречки. Перспективната руска фирма Даурия Аероспейс беше принудително докарана до фалит, след като беше създала спътници с финансиране от Роскосмос и когато те претърпяха провал, държавната агенция си поиска парите обратно.

Ето какво казва блогърът Виталий Егоров, един от някогашните участници в проекта Даурия, за ликвидацията на КосмоКурс:

"Ето ти, бабо, ден на космонавтиката! Най-мощната в кадрово отношение компания на Русия ще бъде закрита. "КосмоКурс" беше красив проект, ръководен от професионален ракетчик, ориентиран към потенциално безграничен пазар, само с двама конкуренти по света и с крупен инвеститор".

Това е положението в Русия, драги зрители. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3906-2021-cosmokours-to-be-closed

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...