Отиди на
Форум "Наука"

Китайските компании започват да се махат от американските фондови борси


Recommended Posts

  • Администратор
 

0000007711.jpg

 

Отношенията между САЩ и Китай са най-влошените от десетилетия насам, а борсата изглежда е един от най-новите фронтове, където напрежението между двете страни нараства.

Китайските компании започват да се махат от американските фондови борси. Първа е най-старата листната компания Sina Weibo, която от 20 години беше там. Практически е завършен процеса на делистване при нея и се очаква да изкупи всички акции за от американския пазар за около $2,6млрд. долара. На опашката са Alibaba, JD.com и другите.

Най-голямото фондово привличане, което планира Alibaba за дъщерната си Ant Group ($200 млрд.), ще бъде на азиатските фондови пазари, вместо Америка.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kitaiskite-kompanii-byrzat-da-napusnat-amerikanskiia-fondov-pazar-306446/

https://www.businessnews.bg/ikonomika/8810-zasho-e-bezsmisleno-da-se-otpisvat-kitajskite-kompanii-ot-amerikanskite-fondovi-pazari.html

https://pogled.info/svetoven/amerika-zapochva-ruskiya-stsenarii-za-osnovniya-si-vrag.116686

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хм, на базата на общите цифри, малко бомбастичен ми изглежда такъв извод. Ето:

854e2973a3956c3b73f44e89c844d952.jpg.1c44e5e96fff41a6eb1c92887f87aef8.jpg

Има около 230 китайски компании - на обща стойност около 1,8 трилиона долара пазарна капитализация - изброени на фондовата борса Nasdaq и Ню Йорк, отбелязва докладът. Той посочи, че американските фирми за частен капитал изкупуват изброените китайски компании. Пример за това са Warburg Pincus и General Atlantic, които наскоро сключиха сделка за поемане на частна китайска технологична фирма, съобщи PIIE.

https://www.businessnews.bg/ikonomika/8810-zasho-e-bezsmisleno-da-se-otpisvat-kitajskite-kompanii-ot-amerikanskite-fondovi-pazari.html

Значи с темповете на делистване от 2020, които се считат за големи, само да се делистнат на китайстите компании ще им е необходимо време от 180 години. Доста дълъг период, според мен.

По- скоро става въпрос за някакви очаквания и страхове на борсите пред изборите, но дори ако вземем това като индикатор, цифрите от 2015, преди да е имало ново законодателство дискриминиращо китайските фирми, са по-високи от 2020 три пъти.

После има нещо друго, капиталите граници нямат - тези фирми като се делистнат от американските борси, ще отидат на азиатските или Лондонската, където същите инвеститори отново ще могат да си купят техни акции, само че, както находчиво е отбелязал авторът в статията си от горния линк, вече на подбита надолу цена, така че знаещите получават подарък във вид на по-ниска цена.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Съгласен съм - заглавието е кликбейт ;) 

За мен тази година е поредната от интересни събития и процеси, които се случват в глобален план. Някак в прекалено интересни времена живеем. Китай порасна много и вече Америка се чувства застрашена. Не само икономически ;)

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...