Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс изведе GPS спътник в орбита!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Чисто нова ракета Фолкън 9 изведе в орбита GPS спътник!

2020-6-nov-falcon-9-launches.jpg

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credit : SpaceX

6 ноември 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:24 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя частната американска ракета "Фолкън 9". Полетът завърши с успешно извеждане на навигационен спътник от системата GPS в целевата му орбита, а успехът отваря пътя към изстрелването на пилотирания космически кораб "Крю Драгън" в средата на ноември. 

Напомням на читателите, че първоначално мисията бе насрочена за 2-ри октомври. В последните секунди на обратното броене обаче бордовият компютър установи проблем с двигателите "Мерлин" и прекрати процедурите по изстрелване. Последващият анализ показа, че става въпрос за дреболия - бяха намерени остатъци от лак, който принципно се нанася върху двигателите с цел тяхното предпазване от корозия, а по-късно се премахва. Понеже той не е бил премахнат навреме, блокирал клапаните. Оказа се, че същите следи от лак били намерени на още две нови ракети "Фолкън 9" - включително тази, която ще трябва да изведе до МКС кораба "Крю Драгън" с четирима астронавти.

Бързата диагностика доведе до съвсем леко отлагане на старта на пилотирания кораб "Крю Драгън". Сега мисията е насрочена за 15-ти ноември в 03:29 ч. българско време. 

Но да се върнем на днешния полет. Напоследък рядко се случва СпейсЕкс да разчита на ракети с изцяло нови първи степени, като компанията разчита основно на вече върнати такива от предходни мисии. Доскоро Департментът по отбраната, който e създал програмата GPS, изискваше чисто нови ракети за мисиите си. Същото се отнасяше и за НАСА - американската космическа агенция не желаеше да изстрелва астронавти с рециклирани степени. Наскоро обаче НАСА отстъпи от това изискване, а след това и Департментът по отбраната. Следователно в бъдеще по-рядко ще наблюдаваме мисии с нови "Фолкън 9". 

Днес новата първа степен си свърши прекрасно работата, след което извърши меко приземяване върху роботизираната океанска плотформа "Разбира се, че все още те обичам" девет минути след началото на мисията.

Това бе третото доставяне на GPS спътник в космоса от ракета на СпейсЕкс. Предишните две изстрелвания също завършиха успешно и освен това имаше още едно изстрелване през август 2019 г., което разчиташе на ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс "Делта 4" в среднотоварен вариант. Това бе последният полет на среднотоварна "Делта" преди нейното пенсиониране.

Спътниците GPS се строят от аерокосмическия гигант Локхийд Мартин.

Запис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3632-2020-6-nov-gps-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.11.2020 г. at 9:08, SAlexandrov said:

Тази нощ в 01:24 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя частната американска ракета "Фолкън 9". Полетът завърши с успешно извеждане на навигационен спътник от системата GPS в целевата му орбита, а успехът отваря пътя към изстрелването на пилотирания космически кораб "Крю Драгън" в средата на ноември ...

В същото време Китай изстреля успешно първия в света 6G сателит 

https://www.bbc.com/news/av/world-asia-china-54852131

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Рециклирана ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита GPS спътник!

2021-17-june-gps-launch.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

17 юни 2021 г. 20:46 ч.

Светослав Александров. Изключително важен момент за СпейсЕкс! За пръв път на фирмата на Илон Мъск беше позволено да изведе в космоса спътник за нуждите на националната сигурност на САЩ посредством ракета "втора употреба"! 

Тази вечер в 19:09 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя ракета "Фалкън 9" с рециклирана първа степен и спътник за глобално позициониране GPS. За последно тази степен летя през ноември 2020 г., когато изпрати в космоса друг GPS сателит. Никога досега Пентагонът не е позволявал да се изпраща скъпоструващата космическа апаратура посредством рециклирана технология - така че днешният ден бе исторически както за космонавтиката на САЩ, така и за СпейсЕкс. 

Нямаше никакви проблеми по време на тазвечершната мисия. Девет минути след началото на полета, първата степен извърши безпроблемно кацане върху плаващата платформа "Просто прочети инструкциите" - малко встрани от центъра, но все пак в рамките на нормата. 

В около 20:40 ч. българско време беше потвърдено благополучното разделяне на сателита от втората степен. 

Военните планират да изстрелят общо десет спътника GPS от най-ново поколение, които притежават три пъти по-голяма точност в сравнение с предшествениците си. Спътниците са построени от аерокосмическия гигант Локхийд Мартин в Колорадо, като от тях четири са вече изпратени в космоса посредством ракети "Фалкън 9" (в това число включваме и днешния старт). Друг GPS спътник беше изстрелян с ракета "Делта 4" на конкурентната за СпейсЕкс фирма ЮЛА (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) през август 2019 г. - това бе последният полет на "Делта" в среднотоварен вариант.

За военните е напълно естествено да са консервативни в технологично отношение, тъй като спътниците им се строят за милиарди долари и успехът трябва да е стопроцентово гарантиран. Така че бе нормално те да са последните, които се съгласиха с предложението на СпейсЕкс да се използват рециклирани ракети. През 2020 г. компанията на Мъск получи позволение от НАСА да изстрелва астронавти до МКС с ракети "втора употреба" - и за пръв път това бе постигнато през април 2021 г., когато до МКС беше изпратена втората дългосрочна мисия на "Крю Драгън" с екипаж от четирима. 

Това са астронавтите на НАСА Шейн Кимброу, Меган МакАртър, астронавтът на ЕКА Тома Песке и астронавтът на Япония Акихико Хошиде. Те изпълняват шестмесечна експедиция, като корабът им ще се завърне на Земята в края на октомври. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4037-2021-spacex-gps-launch

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...