Отиди на
Форум "Наука"

Новата европейска здравноосигурителна карта


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Три лева ще струва новата европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), с която ще можем да ползваме спешна медицинска помощ в чужбина след 1 януари 2007 г. Картата ще бъде издавана до 30 дни след подаване на специално заявление. За спешни пътувания ще има и експресни поръчки, при които картите ще бъдат издавани за 5 дни и ще струват 4, 80 лева. Експресните поръчки обаче ще могат да бъдат изпълнявани след 1 февруари 2007-ма.

Дотогава българите, които ще пътуват в чужбина, ще представят временно удостоверение, което ще бъде безплатно и ще бъде издавано от районите здравноосигурителни каси. Заявления за ЕЗОК могат да бъдат подавани от първия работен ден догодина - 3 януари. Това съобщи на пресконференция заместник-директорът на Националната здравноосигурителна каса Александър Огнянов. Той съобщи, че обществената поръчка за новите карти е спечелена от консорциум от три фирми - Ким (дистрибуторска фирма), „Демакс“ (картовият център, който ще изработва самите карти и една от най-големите печатници у нас, която изработва винетките) и австрийската фирма „Капелен“ (ще доставя базисния материал). Печатницата на БНБ ще печата формулярите за издаването на ЕЗОК. „ЕЗОК не е задължителна. По-скоро тя е улеснение и право за българските граждани. Може да кажем, че това е един от първите бонуси, които получаваме“, посочи още Александър Огнянов. Картата е с холограма и е с по-високо ниво на защитеност от германските карти, например. Цената и е като цените на картите в останалите държави. В Словакия, например, такава карта струва 100 словашки крони или 5, 40 лева.

Да припомним какво точно представлява европейската здравноосигуритена карта. НЗОК започва нейното издаване от 1 януари 2007 г. и всеки български гражданин с непрекъснати здравноосигурителни права, който пътува в страните от ЕС, ще може да се снабди с нея. Картата ще осигурява медицинска помощ в страните от ЕС в случай на остро възникнали медицински състояния или внезапно обостряне на съществуващи хронични заболявания по време на престоя в съответната страна от ЕС. Видът на необходимата медицинска помощ се преценява от лекуващия лекар в чужбина и се простира дотам, докъдето той прецени, че е отстранена пряката опасност за живота и здравето на пациента. С картата ще удостоверяваме в чужбина, че сме здравно осигурени в България и това е достатъчно да ни бъде оказана медицинска помощ без да плащаме нито лев/евро. Съответният изпълнител на медицинската помощ в чужбина ще се отчита пред здравната си каса и тя ще изисква плащането на услугата от българската НЗОК. ЕЗОК ще се издава само при подаване на молба в районните здравноосигурителни каси.

Карти няма да се издават на лицата, които дължат здравни вноски, както и на българите, живеещи трайно в чужбина. Срокът на валидност на картата е една година, а за пенсионерите десет години. Непълнолетните ще получават здравна карта с валидност до навършване на пълнолетието, но за не повече от 5 години.

НЗОК отпуска 2 млн. лева за заплащане на медицинска помощ, оказана на български граждани в ЕС. Ако от медицинска помощ се нуждаят повече българи, пребиваващи в евространите, системата за плащане е достатъчно гъвкава и предвижда период на заявяване на плащанията от 6 месеца до 1 година . Това означава, че разплащанията с другите държави-членки на практика ще се осъществят не по-рано от втората половина на 2007 г. и така, според здравните експерти, няма финансов риск за НЗОК. Освен това, ако заделената сума се окаже недостатъчна, има възможност за дофинансиране от държавни субсидии.

Къде е разликата между европейската карта и медицинската застраховка при пътуване в чужбина? Според Жермена Въткова, директор на дирекция ”Европейска интеграция и международно сътрудничество” в НЗОК, „не всички застрахователни компании предлагат медицинската помощ, която се покрива от здравното осигуряване“, затова, според нея, здравноосигурените граждани трябва да се възползват от правото си и да вземат ЕЗОК при пътуване в чужбина. „В повечето случаи застрахователите покриват само спешни състояния при внезапно възникнали инциденти на пътя и някои по-специални случаи като спешни операции, но те покриват само определен застрахователен риск. Европейските здравноосигурителни карти удостоверяват, че лицето се осигурява в собствената държава и ще има достъп до всяка необходима медицинска помощ в чужбина, когато тя се наложи; достъпът до изпълнителни на медицинска помощ е облекчен и по този начин лицето в максимално кратък срок ще бъде по-мобилно при получаването на необходимата медицинска помощ, няма да заплаща кеш и ще получи това, от което се нуждае. Картата покрива здравноосигурителни рискове, а застраховането е до определен риск. Здравната карта може да даде възможност на лицето да избере дали допълнително да направи здравна застраховка за определени състояния, каквито са транспорт по медицински показатели или репатриране на тленни останки, но във всички случаи обхватът на здравното осигуряване е по-висок от обхвата на здравното застраховане“, категорична е Жермена Въткова.

Въпреки това здравните експерти посочват, че ЕЗОК не отменя медицинските застраховки и съветват пътуващите в чужбина да се снабдят и с ЕЗОК, и с медицинска застраховка.

Документът е необходим, ако се наложи оказването на спешна или неотложна медицинска помощ в държава-членка на Европейския съюз.

От 1 януари българите, които пътуват в чужбина, при спешни и неотложни случаи, имат право да получат безплатна медицинска помощ и в останалите държави от ЕС. Условието е да предоставят пред чуждите медици своята европейска здравноосигурителна карта. Документът гарантира, че пациентът си е плащат здравните вноски. Така разходите за лечението му се плащат на чуждите медици от българската здравна каса.

Ако съответното здравноосигуряване в дадена държава предвижда доплащане, съответно и българските граждани ще доплащат сумата, която доплащат и местните граждани.

От касата предупреждават българските граждани, че ще имат проблем в повечето европейски държави, ако спешно ги заболи зъб. В повечето държави в здравноосигурителния пакет не влиза стоматологична помощ, защото е скъп вид услуга и обикновено гражданите я заплащат.

От Нова година заявления за издаването на европейска здравноосигурителна карта ще се приемат в регионалните офиси на фирмата, която е спечелила конкурса за отпечатването им. Адресите й ще бъдат обявени в регионалните здравни каси и на интернет-страницата на здравната каса. Картата ще се издава за един месец и ще струва 3 лева. От февруари ще има и експресна поръчка за една седмица, като цената ще бъде 4.80 лв.

Ако на някого му предстои пътуване в чужбина през януари, трябва да поиска временно удостоверение от районните здравна каси. Издаването на формуляра е безплатно и ще става за един работен ден.

От здравната каса съветват пътуващите зад граница да продължават да си правят и традиционните медицински застраховки, защото при инцидент те ще покрият транспортните медицински разходи.

В портфейла на всеки българин, който пътува в ЕС, задължително ще има не само лична карта, но и здравна. Тя му гарантира, че ще получи здравна помощ. Това обаче се отнася само за спешните случаи.

Ако лекарят прецени, че случаят не е спешен, българският пациент може да плати лечението си или да го отложи докато се върне в страната ни.

Лекарят от Европейския съюз ще получи парите за лечението на българския си пациент от здравната каса на съответната страна. Тя пък ще ги поиска от нашата НЗОК. Ако двете каси преценят, че случаят не е бил спешен, разходите ще трябва да плати пациентът.

След 3 януари всеки, който тръгне към ЕС, може да получи картата си срещу 3 лева и един месец чакане. Бързата поръчка става за 5 дни и струва 4.80 лева. Ако занимаването е спешно, районните каси могат да издадат удостоверение, че българинът е здравно осигурен.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...