Отиди на
Форум "Наука"

Едрата шарка по нашите земи


fixxxsers

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Мислех да направя тази тема като въпрос, но тя позволява ( надявам се ) по- широко обсъждане и няма да си играем на въпроси и отговори. Втората ми мисъл беше " къде адже ба да я сложа"! След около 30 сек. размисъл реших да е тук, защото: повече хора, които са попадали на някакви исторически източници биха я видели и съответно се отзовали. Та някой попадал ли е на сведения за едрата шарка по нашите земи? Всъщнос може да разширим ареала - на Балканите, че и оттатък. За запада тя е голям бич. Дали и по няшите ширини е така? 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Счита се, че епидемията от ок. 250-270 г. в Римската империя, включително в Горна и Долна Мизия е била от едра шарка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На 01. 04. 1718 г лейди Мери Монтегю пише на една своя приятелка в Англия от Истанбул, където съпругът и е посланик, едно доста важно писмо. Там тя отбелязва, че едрата шарка, която в Англия е толкова смъртоносна в Турция е "напълно безвредна, заради измислянето на инокулирането". Тя описва, че жени срещу заплащане са се занимавали с тази практика. Използвали остра игла, с която вкарвали във вена съвсем малко количество от смес от кръв и гной от преболедувал вече шарка. Материала за това инокулиране носели в орехова черупка.. Спорд нейното описание няма човек, който е умрял от това. Лейди Мери прави подобна процедура и на сина си, който развива леки симптоми. След като се завърнала в Лондон тя иноколирала и дъщеря си. Хъм смела жена! ...аз бих я нарекъл безотговорно смела, но пък всичко сработва и вероятно това дава тласък на развитие, което води и до първите ваксинации. Важен момент в човешката история!

В Кралското научно дружество постъпват доклади ( долу- горе по това време ) и от двама лекари - по това време практикували в Истанбул за същата тази процедура. Разбира се това е заклеймено като опасно суеверие. То в интерес на истината всеки здравомислещ би го направил!. Доколкото е известно подобни съобщения за иноколиране постъпват в Кралското научно дружество и по- рано ( около 1700 г.) от двама коренспонденти от Китай.

Лейди Мери се отдала на каузата с инокулирането и това явно е дало резултат, щом като 1722 г. дори децата на принца на Уелс били инокулирани.

Та така де, затова си мисля, че е възможно подобна практика да е била доста разпространена по нашите земи и едрата шарка да не е била чак такъв бич.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Нещо, с което България може да се гордее! Като дете, често минавайки край болницата в Разград ми правеше впечатление една паметна плоча- на д-р Борис Окс. Тогава нямаше интернет, нямаше от къде да разбера кой е този човек и защо има такава плоча там. За съжаление и сега този голям лекар и учен остава малко известен в България.

Една от първите ваксинации срещу едра шарка в Европа е проведена в България - само три години след освобождението. Благодарение на руския лекар Д-р Борис Абрамович Окс ( 1851 - 1926 г.), който работи последователно като окръжен лекар в Радомир, Разград и Варна.

" Само 3 години след Освобождението, чрез Височайшия Указ на Княз Александър Батенберг № 1998/7 ноември 1881 се създава т. нар. “Оспенный телятник” към Разградската окръжна болница, който има за задача да получава телешка лимфа и детрит за противовариолна ваксинация на българското население."

"В Разград д-р Окс произвежда първата в страната ваксина против вариола, с което България става една от първите страни в света, въвели животоспасителната ваксинация."

Създаденият от д-р Окс „Оспений телятник“ в Разград по-късно се мести във Варна, а след това – в София. След няколко трансформации този институт сега носи името Национален център по заразни и паразитни болести.

 

Д-р-Б.-Окс.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Благодарение на събраните от д-р Б. Окс данни за едрата шарка и на ефективността на ваксината, от 1903 г. ваксинацията в България става задължителна. През 1926 г. е последния случай на шарка в България, а през 1928 г. болеста е обявена официално за победена - една от първите страни в Европа с това постижение! Изобщо изкореняването на едрата шарка в световен мащаб пък е най- голямото постижение на СЗО.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...