Отиди на
Форум "Наука"

DARPA възложи договор за $22 милиона на General Atomic за ядрен реактор за космическо задвижване


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

DARPA възложи договор за $22 милиона на General Atomic за ядрен реактор за космическо задвижване

darpa-draco.jpg

Програмата DRACO беше започната от DARPA през 2020 година. Image credit : DARPA

Кристина Бек от General Atomics: Ядреното-термично задвижване „ще позволи на космическите кораби да изминат бързо огромни разстояния“

13 април 2021 г. 19:45 ч.

Георги ТаневАгенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) възложи договор за 22 милиона долара на General Atomics за проектиране на малък ядрен реактор за космическо задвижване, съобщи агенцията на 9 април.

 

Базираната в Сан Диего, Калифорния General Atomics, беше избрана за първата фаза на програма, известна като DRACO, съкращение от demonstration rocket for agile cislunar operations (демонстрационна ракета за широкоспектърни цислунарни операции). Проектът цели да демонстрира ядрено-термично задвижване - или използването на ядрен реактор за нагряване на ракетно гориво за генериране на тяга.

 

Службата за тактически технологии на DARPA през май 2020 г. поиска предложения в „отворено запитване от агенцията“. Целта е да се тества ядрено-термична задвижваща система в орбита до 2025 година.

 

Използваните днес космически задвижващи системи включват електрическо и химическо задвижване, но за бъдещи изследвания извън орбитата на Земята е необходимо да се търсят и други възможности, отбеляза DARPA. „Програмата DRACO възнамерява да разработи нова технология за ядрено топлинно задвижване. За разлика от задвижващите технологии, които се използват днес, NTP може да постигне висока тяговъоръженост, подобно на химическото задвижване, но с два до пет пъти по-голям специфичен импулс.“

 

Способността да се наблюдава цислунарното пространство (обемът на пространството между Земята и Луната) ще изисква „напредък в задвижващата технология“,заявиха от DARPA.
Програмата DRACO ще се опита да демонстрира ядрено-термична задвижваща система в орбита. Ядрен реактор ще загрява задвижващ агент до екстремни температури, преди същият да бъде изпуснат през дюза, за да произведе тяга.

Кристина Бек, вицепрезидент по ядрени материали и технологии в General Atomics Electromagnetic Systems, заяви, че ядрено-термичното задвижване е „скок напред в сравнение конвенционалните задвижващи технологии и ще позволи на космическите кораби да изминават огромни разстояния бързо“.

 

"Космическите кораби, притежаващи подобна бързина и гъвкавост са от решаващо значение за поддържане на контрола в цислунарното пространство и ще спомогнат за значително намаляване на времето за транзит в този обширен регион", каза Бек в изявление пред SpaceNews.

За пилотируеми изследователски мисии, като тази до Марс, заяви Бек, "ядреното задвижване ще позволи по-голяма гъвкавост в избора на стартови прозорци и ще позволи по-дълъг престой на самата планета."

 

NASA е пионер в изследванията в областта на ядрено-термичното задвижване през 60-те години с прогнамата NERVA, но през 70те приоритетите се сменят и програмата е прекратена.

 

Според коментар от НАСА: "Отново отчитаме, че ядрено-термичното задвижване е жизнеспособна и мощна опция за изследване на Марс и други дестинации."

 

В спонсорирано от НАСА изследване на the National Academies, излязло този февруари се казва, че ядрено-термичните и ядрените електрически задвижвания могат да намалят времето за пътуване на експедициите до Марс, но трябва да преодолеят значителни технически препятствия.

 

Източници:
Спейснюз 1, 2, НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3920-2021-darpa-draco

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...