Отиди на
Форум "Наука"

Отбелязваме шест десетилетия от полета на Алън Шепърд - първия американец в космоса


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес отбелязваме шест десетилетия от полета на Алън Шепърд - първия американец в космоса!

freedom-7-launch.jpg

Снимка от изстрелването на мисията "Фрийдъм 7" с астронавта Алън Шепърд. Photo credit : NASA

5 май 2021 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Преди 60 години на днешния ден, само 23 дни след като СССР изпраща Юрий Гагарин в орбита, НАСА изстрелва своя пръв астронавт Алън Шепърд посредством ракета "Редстоун" и космическа капсула "Мъркюри". За разлика от 108-минутната Гагаринова обиколка, Шепърд лети по суборбитална траектория на кратка 15-минутна мисия - но все пак се превръща в първия американец, напуснал пределите на земната атмосфера. 

Алън Шепърд дава на своята експедиция названието "Фрийдъм 7", където числото 7 е подбрано в чест на Легендарната седморка - първия отряд от астронавти на американската космическа агенция. Другите от отряда са Скот Карпентър, Гордън Куупър, Джон Глен, Гъс Грисъм, Уолтър Шира и Дийк Слейтън. През следващите години всички те получават шанс да полетят в космоса. 

Според Ендрю Льопейдж, американски физик и експерт в областта на космическата история, ракетата "Редстоун" е добре известна на американските граждани по това време. Навръх 60-годишнината от полета на Гагарин ви разказах за генезиса на съветската космонавтика и създаването на великолепната ракета "Р7" ("Семьорка"), извела първите спътници и космонавти на СССР, как тя води началото си от екип немски конструктори, депортирани от съветските власти в хода на операция ОСОАВИАХИМ. "Редстоун" също води своето начало от следвоенна Германия. Екип, ръководен от Вернер фон Браун, е преместен в САЩ, за да създава балистични ракети за нуждите на американската войска. Първоначално е създаден проектът "Хермес", който обединява доказалите се технологии "Фау 2" с нови, американски технологии. От него произлиза самата ракета "Редстоун", която, подобно на "Р7", е пряк наследник на "Фау 2". 

През 50-те години, разказва Льопейдж, когато Корейската война е в разгара си, проектът е обявен за топ приоритет. Първият тестов полет на "Редстоун" е проведен на 20 август 1953 година и макар че той е далеч от успешен, полага началото на серия от изпитателни мисии. По-нататъшни изстрелвания, започвайки от 1956 година, тестват нови системи за навигация, които биват внедрени в ракетата "Юпитер" - балистична ракета от следващо поколение, също разработвана от екипа на Фон Браун.

Макар че Вернер фон Браун получава задачи от военно естество, той мечтае за космически полети. Деецът получава своята възможност с въпросната ракета "Юпитер", която вече е двустепена и използва за първа степен модифициран "Редстоун" с издължени горивни резервоари, а за втора степен е добавен клъстър от 11 твърдогоривни двигатели на ракети "Сержант" от типа земя-земя. През втората половина на 50-те години обаче Департментът по отбрана на САЩ дава приоритет на проекта "Вангард". Той се превръща в официалната спътникова програма на страната и тя трябва да е готова за изстрелване по време на Международната геофизична година (57-58 г.). По "Юпитер" продължава да се работи, но този проект отива на втори план.

Стартът на първия съветски спътник "Спутник 1" през октомври 1957, както и на кучето Лайка месец по-късно, променя играта. Американците се опитват да се реваншират и да изпратят в космоса собствен спътник с "Вангард", но първото изстрелване на 8 декември завършва със зашеметяваща експлозия - излъчена на живо по телевизиите пред милионите зрители. Едва след това на Фон Браун и екипа му е дадено официално одобрение. Създадената от тях ракета "Юпитер" се оказва годна за задачата и спътникът "Експлорър 1" излита безпроблемно на 1 февруари 1958 г.

Що се касае до класическата едностепена ракета "Редстоун", тя е избрана от НАСА през 1959 г. да изстреля космическите кораби "Мъркюри" с тегло от 1 300 килограма и способни да превозват по един астронавт.

Стартът на Шепърд на 5 май 1961 г. е сериозен успех на американската космическа агенция, макар че според множество критици е проведен твърде късно заради колебливостта на НАСА. Преди да изстреля човек, агенцията изпраща в космоса няколко капсули с шимпанзета. По време на полетите са констатирани различни проблеми и макар че НАСА е в техническа готовност за полет на астронавт още в края на март, специалистите настояват за изстрелване на едно последно шимпанзе. Това се оказва решаващо за космическата надпревара - екипите на СССР първи пращат човек в космоса - Гагарин. Ако НАСА не е била прекалено колеблива, съществувала е вероятност не Гагарин, а Шепърд да стане първият жител на Земята, напуснал пределите на земната атмосфера... 

freedom-7-flight-scheme.jpg

Схема на полета на Алън Шепърд. Image credit : NASA

Тогава развоят на космическата надпревара вероятно е щял да бъде много по-различен. Ако Алън Шепърд е бил пръв, вероятно президентът на САЩ Джон Кенеди е щял да обяви състезанието за спечелено. Нямало е да видим щурм към Луната, програмата "Аполо" никога е нямало да бъде реализирана и историческата първа стъпка на Армстронг и Олдрин през 1969 година е нямало да се случи. 

Но в историята няма "ако". Гагарин е първи, а Шепърд - втори. Макар и самият астронавт да е раздразнен от развоя на събитието, на 5-ти май 1961 г. той се качва в своята капсула и си свършва перфектно работата. Корабът му достига височина от 210 километра, след което осъществява меко приводняване в Атлантическия океан.

Оттук насетне историята се развива по начина, по който я знаем. На 25-ти май президентът на Кенеди изнася реч, в рамките на която пред американските ракетни специалисти е поставено сериозно предизвикателство - до края на десетилетието до Луната да бъде изпратен астронавт, след което да бъде върнат успешно на Земята. Започва лунното съревнование между СССР и САЩ, което завършва с пълна победа на американската астронавтика през 1969 г.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3962-2021-60-years-freedom-7

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...