Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически полет на СпейсШипТу-Юнити. 22 май 2021 г. (суборбитален)


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Юнити превози до космоса и обратно двама частни астронавти и десет експеримента на НАСА!

2018-spaceport-america.jpg

На снимката: космодрумът Спейспорт Америка, който пустееше дълги години. Днес най-накрая доживяхме да видим пилотиран космически полет от него! Photo credit : Land Rover MENA

22 май 2021 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Върджин Галактик имаше нужда от този успех. 

Тази вечер, малко след 18:00 ч. българско време, самолетът-носител "Ийв" изведе на височина от 15 километра пилотирания космически кораб "Юнити", след което го освободи в свободен полет. Ракетният двигател на кораба се запали успешно и работеше в продължение на около минута. Това беше достатъчно, за да може "Юнити" да премине 80-километровата граница, която в САЩ се приема за края на земната атмосфера и началото на космическото пространство. 

На борда на кораба пътуваха двама астронавти - СиДжей Стъркоу и Дейв Маккей. И двамата са ветерани от предишни мисии на "Юнити". Също така в товарния отсек бяха качени десет научни постановки на НАСА. 

Днешното изстрелване бе първото за космическия кораб след повече от две години прекъсване. Напомням на читателите, че за пръв път "Юнити" летя в космоса на 13 декември 2018 г. - това беше първият пилотиран космически полет на САЩ след приключването на програмата "Космическа совалка" през 2011 година. След това беше проведено още едно изстрелване, през февруари 2019 г., с трима души, сред които бе Бет Моузес. Тя се превърна в първата жена, достигнала космоса на борда на частен космически кораб.

Но последващата инспекция на "Юнити" след февруарския полет показа, че елевоните на кораба са сериозно обгорени и увредени. Това наложи цялостна промяна на конструкцията, което беше основната причина корабът да не лети над две години. Друга важна причина бе преместването на Върджин Галактик от базата в Мохаве към комерсиалния космодрум Спейспорт Америка в щата Ню Мексико.

Това е моментът да подчертая, че днешният полет бе исторически за Щатите - това бе първото изстрелване на астронавти в космоса от Спейспорт Америка! Най-накрая доживяхме! 

Напомням, че космодрумът бе построен за бюджет от $220 милиона, като съществена част от средствата бяха осигурени посредством увеличаването на данъците на жителите на Ню Мексико. Очакванията бяха щатът да се превърне в център на бъдещия космически туризъм. Но когато космодрумът бе открит през 2011 година, нямаше готов космически кораб. Макар че Върджин Галактик обещаваха суборбиталният туризъм да започне още през 2007 година, компанията премина през серия от отлагания. Така Спейспорт Америка се превърна в скъпоструваща атракция за земните туристи, които просто идваха да видят пустеещия космодрум и да се потопят в обещания за бъдещето.

"Чувствам се като че ли съм посетил Джурасик Парк в деня преди динозаврите да бъдат показани и тълпите да дойдат", сподели американският писател Джак Мърфи по време на неговото посещение на Спейспорт Америка преди няколко години

Днес най-после кораб има. Днес най-сетне той лети в космоса. Въпросът отсега нататък е - колко често ще лети? Ще може ли Върджин Галактик да се позиционира успешно на пазара, докато излезе на печалба? 

През 2019 г. Върджин Галактик се превърна в публична компания - първата космическа фирма, която излезе на борсата. През 2020 година, с разгара на епидемията от коронавируса, с разкриването на проблемите на "Юнити" след втория му космически полет, след неуспешния опит за изстрелване през декември (при който двигателят не успя да се запали), акциите постоянно се сриваха.

Няма спор, че тази вечер картината ще е различна.

Но извън това днешният полет изведе предприемача Ричард Брансън отново на предни позиции в играта. Той е едва вторият предприемач освен Илон Мъск, който може да изстрелва хора в космоса (е, Мъск ги извежда и до орбита). А в близко бъдеще няма да са само двамата. През юли очакваме Джеф Безос, основателят на Блу Ориджин, да проведе първия суборбитален пилотиран полет на кораба "Ню Шепърд". 

А в края на юли или в началото на август Боинг ще осъществи втория безпилотен тест на кораба "Старлайнър" до МКС. И това е само в САЩ - в Китай тече подготовката за пилотирания старт на кораба "Шенчжоу 12" с първия постоянен екипаж на новоизстреляната космическа станция.

Живеем наистина във вълнуващи времена!!! Най-сетне настъпва ренесанс на пилотираната космонавтика! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3992-2021-vg-spaceshiptwo-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...