Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс проведе своя 100-тен последователен благополучен полет на ракета Фалкън 9!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс проведе своя 100-тен последователен благополучен полет на ракета Фалкън 9!

2021-spacex-100th-successful-flight.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

26 май 2021 г. 23:05 ч.

Светослав Александров. Тази вечер, на 26-ти май, в 21:59 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя космическа ракета "Фалкън 9" с нови 60 спътника "Старлинк". Полетът доведе до още един важен успех за Илон Мъск - това бе 100-тното последователно и благополучно изстрелване на ракетата! Или с други думи - вече може да твърдим, че "Фалкън 9" е летяла сто поредни пъти, при това без да претърпи междувременно нито един провал. 

За последен път полет на СпейсЕкс завърши с авария през юни 2015 година, когато втора степен на ракета "Фалкън 9" се повреди и товарен кораб "Драгън", предназначен за мисия до МКС, рухна в океана. 

От тогава до сега Мъск не е имал фал при орбиталните полети. Единствената друга загуба на мисия настъпи през септември 2016 година (спътника "Амос-6"), но това се случи при наземен тест, а не при изстрелване. След загубата на "Амос-6" са летяли успешно 90 поредни ракети "Фалкън 9". 

Резултатите са видими. Ракетата "Фалкън 9" е една от най-надеждните космически ракети в световен мащаб, ако не и най-надеждната съвременна ракета. Не е чудно, че НАСА се доверява на нея за превоза на астронавти до Международната космическа станция.

В хода на днешния полет беше отбелязан и нов рекорд - една и съща половина на обтекател летя за пети пореден път. Това е поредната стъпка напред в сферата на възвръщаемостта.

Що се касае до първата степен, това бе второ излитане за нея. Рядко СпейсЕкс използва толкова нова степен за мисиите на "Старлинк". Предишното изстрелване на степента бе през ноември 2020 година, когато изпрати в космоса роботизираната мисия на НАСА и ЕКА "Сентинел 6" за картографиране на земните океани. След тазвечершния полет степента отново се върна безпроблемно върху плаващата платформа "Просто прочети инструкциите".

Видеозапис от днешната мисия - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3996-2021-spacex-stoten-posledovatelen-polet

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...