Отиди на
Форум "Наука"

Гореща новина: НАСА се завръща на Венера!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Гореща новина: НАСА се завръща на Венера! Агенцията одобри две нови мисии до най-близката планета!

2021-nasa-returns-to-venus.jpg

"Веритас" е орбиталната мисия, избрана от НАСА да изучава Венера. Image credit : NASA / JPL-Caltech

2 юни 2021 г. 23:20 ч.

Светослав Александров. За пръв път след 1989 година НАСА ще изпрати мисии, които са специално посветени да изучават Венера! Американската космическа агенция днес оповести, че започва работата по две роботизирани експедиции - орбитална и спускаема. Всяка от тях ще бъде създадена в рамките на бюджет от $500 милиона. 

Изстрелванията са планирани за периода 2029-2030 година. 

Това е голяма победа за венерианските изследователи, които в продължение на десетилетия се борят за това да има нови американски мисии до най-близката до Земята планета. За последен път Щатите изстрелват космически апарат към Венера през 1989 година. Тогава сондата "Магелан" пристига успешно в орбита около нашата съседка и изготвя най-подробните карти на венерианската повърхност, които са ненадминати по качество до ден днешен. "Магелан" преустановява своята работа през 1994 година.

От тогава до сега НАСА не изоставя напълно Венера - до ден днешен космически апарати постоянно прелитат край планетата (напр. съвременната американска мисия "Паркър"), но това са транзитни преминавания. Американската космонавтика има гореща нужда от специализирани експедиции. 

2021-davinci-descent.jpg

"Давинчи" е спускаемата мисия, избрана от НАСА да изучава Венера. Image credit : NASA / JPL-Caltech

Орбиталната роботизирана експедиция "Веритас" ще изготви глобална карта на Венера и ще търси отговор на въпроса защо тази планета е еволюирала по толкова различен начин в сравнение със Земята. За тази цел на борда на апарата ще бъде монтиран синтетичен апертурен радар. Той ще позволи да бъдат създадени триизмерни реконструкции на топографските характеристики.

Що се касае до спускаемата мисия "Давинчи", тя ще изучава химичния състав на атмосферата. Очакванията са в продължение на 63-минутното пътешествие от горните атмосферни слоеве до повърхността да бъдат събирани проби, които ще подлежат на анализ на място. За тази цел на борда на космическия апарат ще са монтирани два спектрометъра, датчици за изследване на атмосферната динамика, както и камера. Очакванията са "Давинчи" да изучава енигматичните тесери - геологични структури, които наподобяват земните континенти. Възможно е да се окаже, че на Венера има тектонична активност.

За повече информация - НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4007-2021-nasa-returns-to-venus

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...