Отиди на
Форум "Наука"

"Майсторът на най-скъпия ток"


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Майсторът на най-скъпия ток

 Защо електроенергията в България стигна рекордни стойности и какво може да се направи, за да губи бизнеса конкурентоспособност

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/08/05/4239851_maistorut_na_nai-skupiia_tok/?fbclid=IwAR3g383U-sS0Px3VHdOEbKvkmMZSWkVWA2vi9ACMfhD07k72OlXA5NC4oKc

Темата накратко
  • На пазара на електроенергия в България се създава дефицит от ограниченото предлагане.
  • Цените на тока са рекордно високи, но ТЕЦ "Марица-изток 2" отказва да работи и продължава да трупа загуби.
  • Скъпата енергия натоварва бизнеса с допълнителни разходи, които ще се прехвърлят и на потребителите.

Българската енергетика се управлява неадекватно и затова всички фирми плащат значително повече за ток. Държавни мощности за производство на електроенергия има, но повечето от тях се държат 

спрени, а 20% от действащите работят за износ. Така в системата се създава изкуствен недостиг, който изстрелва цените на тока до невиждани и дори немислими доскоро стойности от над 300 лв./мВтч.

Резултатът е, че няколко централи като тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки, печелят, а цялата българска икономика губи. Увеличените разходи на бизнеса ще бъдат поети от потребителите през стоките и услугите, които купуват, или ще се загуби износ заради висока производствена цена. А основният виновник за екстремната цена е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която отказа да работи, въпреки че можеше да реализира стабилни печалби през изминала седмица.

 

Проблемният рекорд

Средната базова цена на електроенергията на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за седмицата от 30 юли до 5 август е 248 лв./мВтч. Това е над два пъти повече от прогнозираната на 1 юли от Комисията за енергийно и водно регулиране стойност от 119 лв./мВтч. Конкретно на 4 август бе достигнат абсолютният рекорд за цялата история на търговията с ток в България от 330.73 лв./мВтч средна цена за базова мощност, като в някои отделни часове на деня стойността стига границата от 400 лева.

Тези цени превишават с над 50% стойностите на електроенергията в Германия, Италия, Франция, Австрия, които са основни експортни пазари на българската индустрия.

zx640_4239856.jpg

Сред причините за високите цени на тока в цяла Европа са и поскъпващите въглеродни квоти. През последните три месеца цената им е твърдо над 50 евро/тон при едва около 30 евро в началото на годината и под 20 евро през 2020-а.

Има обаче и други местни фактори, които правят настоящата ситуация критична. Например точно тази седмица "Топлофикация София" е в ремонт, а тя е една от големите когенерации за производство на ток в страната. В Гърция също има няколко ТЕЦ-а, които са в планов годишен ремонт и съответно износът натам се увеличава. Заради пожарите в Турция пък страната започна да спира централи и също да увеличава заявките за внос на електроенергия.

Но най-важното е, че в най-златния за производителите на ток миг мощностите на държавното дружество ТЕЦ "Марица-изток 2" са натоварени на под 25%, без да има каквито и да е технически, ресурсни и организационни пречки за пълно натоварване.

 

Неадекватност или саботаж

Досега ТЕЦ "Марица-изток 2" работеше с два от осемте си блока, като същевременно поддържа пълен състав на персонала. Обяснението за слабата натовареност бе, че разходите за производство на ток са толкова големи, че няма кой да го купи - около и малко над 200 лв./мВтч. Сметката е вярна в нормални условия. Но при траен дефицит на електроенергия в целия регион и средни борсови цени от 250 лв./мВтч пасивността на централата граничи с престъпно нехайство.

ТЕЦ Марица - Изток 2
ТЕЦ Марица - Изток 2
Фотограф: Цветелина Белутова

Отговорникът за бездействието си има име - изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев, назначен от ГЕРБ. Държавното дружество пропуска бизнес и увеличава загубата си. В момента централата продава електроенергия по дългосрочни договори, сключени на 26 юни, на цена от 172.19 лв./мВтч, а не предлага количества на цени 200-250 лева, каквито има на борсата през последните дни. При добър мениджмънт ТЕЦ-ът може всеки ден да слага оферти за 200-300 мегавата мощност при цена 220 лв./мВтч, като всяко такова продадено количество ще му носи печалби.

Ценовият ужас накара работодателите да заплашат с протести, а депутатът от "Има такъв народ" Иван Хиновски предупреди в кулоарите на Народното събрание за "саботаж на българската индустрия". Той обвини в бездействие Българския енергиен холдинг (БЕХ) и поиска структурата да се намеси в компенсирането на изкуствено според него създаден дефицит. Колегата му Георги Попов даже призова "службите" да проверят случая, защото енергетиката е част от националната сигурност.

 

Реакцията не закъсня и от Министерството на енергетиката обявиха, че са провели срещи с ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2". В резултат на пълна мощност е пуснат трети блок на централата - с 210 мВт мощност. Ефектът моментално стана видим в търговията на пазара "Ден напред" на БНЕБ - предлаганите количества са увеличени с близо 10%, а цената падна от 330 лв./мВтч за 4 август на 258 лв./мВтч за 5 август.

"Нашето разбиране е, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност - от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга - ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията", казаха в отговори до "Капитал" от Министерството на енергетиката.

На въпроса дали ръководството на Министерството на енергетиката смята, че има саботаж от страна на БЕХ и ТЕЦ "Марица-изток 2", се отговаря, че управлението на двете дружества трябва да следва принципите на прозрачност и мениджърски подход, които изключват пасивност и чиновническо отношение при наличието на особено тежки финансови (и не само) проблеми. "За съжаление през последните месеци наблюдаваме точно обратното - липса на инициативност и пълно отсъствие на визия за изход от тежката ситуация. Този факт е и една от причините за отстраняване на ръководството на БЕХ", заявяват още от енергийното министерство.

От БЕХ пък отговориха, че са финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. "Нямаме правомощията да определяме пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната им самостоятелност, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на Регламента на ЕС за целостта и прозрачността на енергийния пазар на едро - REMIT", се казва в съобщение от холдинга, чийто директор е Валентин Николов от ГЕРБ.

От ТЕЦ "Марица-изток 2" не отговориха на въпросите на "Капитал".

Кой печели

Докато депутатите и бизнесът се чудят защо държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не работи, други централи активно са се включили на пазара. Сред тях са например ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, който през последните седмици работи постоянно на мощност между 150-200 мегавата.

Тази седмица стана ясно също, че свързаната с Христо Ковачки димитровградска ТЕЦ "Марица 3" ще върне на работа всичките си служители и активно ще произвежда електроенергия.

zx640_4239857.jpg
Автор : Капитал

Сред големите печеливши от високите цени на борсовия ток е и АЕЦ "Козлодуй".

Кой губи

Пряко потърпевши от високите цени на тока за момента са предприятията. "Премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", обявиха в отворено писмо от Асоциацията на работодателските организации, която обединява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Тъй като според работодателите очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва незабавно да си подадат оставките, а Министерството на енергетиката като принципал да осигурите ресурси, включително кадрови, с които да се справи с възникналите проблеми пред българския бизнес.

"Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди работещи в индустриалния сектор в България", казват още от АОРБ.

Българските компании, работещи в бранш "Полимери", също излязоха с позиция. В нея се казва, че вече няколко месеца изпитват огромни производствени трудности поради постоянното увеличаване на цените на тока, защото разходът за електроенергия е едно от двете водещи пера в себестойността на продукцията им. И дават пример: при средна цена на енергията от 107 лв./мВтч тя има 14% тежест в общите разходи за производство, при над 300 лева - над 25%. "Запазването на изключително високите цени на електроенергията вече води до пълна неконкурентоспособност на българските фирми спрямо фирмите в Централноевропейските страни и Турция, което може да бъде последвано от фалити на компании, намаляване на производство и освобождаване на работници", се казва в позицията.

Високите цени на електроенергията засягат всички юридически лица, дори фризьорските салони, кафенетата и магазините, които от 1 юли се снабдяват изцяло от свободния пазар. Например, ако сметката на един такъв обект през юни е била 200 лева, то за юли ще трябва да плати около 300 лв. Което по веригата ще стигне и до всеки потребител. Накратко, нещо като нов данък на име ТЕЦ "Марица-изток 2".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
преди 21 часа — Бизнесът видя саботаж и поиска включването на пълна мощност на ТЕЦ "Марица-изток 2". Румяна Гочева 
 

След като борсовият ток в България с ден на доставка 9 август премина психологическата граница от 300 лв./мВтч (155.19 евро/мВтч), стойността му за вторник продължава да бъде извънредно висока. Тарифата в сегмента "Ден напред" с ден на доставка 10 август е 135.49 евро/мВтч, показа справка на "Капитал". Макар това да не е най-високата стойност в Европа, тази свръхвисока цена води до серия от проблеми за бизнеса, който директно заговори за спекула на пазара.

zx640_4241094.jpeg

Днес най-скъпо бе в Гърция, Унгария, Румъния и Сърбия, където борсите затвориха при нива, близки до тези, постигнати в България - около 138-139 евро/мВтч. Най-евтино бе в Полша, където местната борса постигна цена 82.29 евро/мВтч. Почти толкова ниски са и стойностите на електроенергията във Франция (86.27 евро/мВтч), Швейцария (88.13 евро/мВтч) и Белгия (87.62 евро/мВтч).

Шокираща разлика

Само преди година цената на електроенергията с ден на доставка 10 август е била 40.83 евро/мВтч. От една страна, тази ниска стойност може да се отдаде на мерките и ограниченото производство в резултат от коронавируса. Но от друга - справка на "Капитал" за 2019 г. показа, че и тогава цената е била в пъти по-ниска от настоящата - едва 51.45 евро/мВтч.

 

За да не се стигне до поредни ценови аномалии, държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" бе принудена от Министерството на енергетиката да увеличи производството си, след като отказваше да направи това въпреки възможностите да продава на печалба. До преди време именно ниските борсови цени лишаваха въглищната централа от участие в борсовия пазар, тъй като високата й цена на практика не бе конкурентна на останалото предлагане.

Сега обаче случаят е различен. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията, изтъкнаха от ведомството на служебния министър Андрей Живков, откъдето били в "активна комуникация" с ТЕЦ-а.

ТЕЦ "Марица-изток 2", "Капитал Градове", Стара Загора
ТЕЦ "Марица-изток 2", "Капитал Градове", Стара Загора
Фотограф: Цветелина Белутова

Абсурдът е в това, че централата хем регистрира колосална загуба от 341 млн. лв. за 2020 г., хем не желае да се възползва от ситуацията и да осигури поне частично запълване на бюджетните си дупки, като участва на борсовия пазар, а чака инструкции от министерството. Справка на "Капитал" показа, че към 15 часа днес ТЕЦ "Марица-изток 2" отново работи с по-малко от 50% от капацитета си.

От министерството напомнят, че само преди броени дни за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден.

Бизнесът: "Марица-изток 2" на пълни обороти!

Българската асоциация за текстил, облекло и кожи обръща специално внимание на факта, че рекордното увеличение на електричеството поставя целия производствен сектор в България пред сериозни изпитания и е сигурен знак за задаваща се инфлация. В писмо до председателя на Народното събрание Ива Митева, до премиера Стефан Янев и до икономическия министър Кирил Петков оттам заявяват, че застават зад искането ТЕЦ "Марица-изток 2" да заработи на пълни обороти и да се ограничи износът за Гърция, за да бъде осигурено достатъчно електричество за българския пазар, което да доведе до балансиране на цените на енергията у нас.

Само преди няколко дни остро писмо с искане за овладяване на ситуацията бе изпратено и от Асоциацията на организациите на българските работодатели, които директно заплашиха с протести, с които да защитят "интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България".

 

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев поиска оставката на ръководствата на енергийното министерство, БЕХ и ТЕЦ "Марица-изток 2". "Кой и в чия полза управлява българската енергетика? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж", запита риторично той.

Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал

В свой пост в социалните мрежи Велев отбелязва, че държавният ТЕЦ работи с 1/4 от капацитета си (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лв. месечно).

Постът му беше споделен от Кирил Домусчиев, който е председател на КРИБ, работодателската организация, която през последните години демонстрираше близки връзки с правителствата на ГЕРБ.

 
 
"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем", гласи коментарът на Домусчиев. Ръководствата на БЕХ и "Марица-изток 2" са назначения на правителството на ГЕРБ, а това на шефа на на енергийния холдинг Валентин Николов стана в последния момент от мандата на Бойко Борисов.

1001 причини

Една от причините за скъпия борсов ток е дефицитът, породен от свръхпотребление в последните дни и седмици. Вариант за овладяването му според експертите е и натоварването на пълна мощност не само на държавния ТЕЦ, но и на т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Иначе освен липсата на достатъчно електроенергия сред основните причини за повишените цени са горещото време, скъпите CO2 квоти, както и повишаващата се цена на природния газ, на които държавата няма как да повлияе.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Нови мерки: Кабинетът предлага финансови компенсации за бизнес потребителите на ел. енергия

https://bntnews.bg/news/novi-merki-kabinetat-predlaga-finansovi-kompensacii-za-biznes-potrebitelite-na-el-energiya-1170059news.html?fbclid=IwAR2JB_T-6UVAL-g1A1kc5gFkAaFxxWSUidVc_6PrMwBqMCJVRLcF2fY3SQQ

 
Коментар на Илиан Василев
 
"Блести с отсъствието си най-важната част от мерките, които правителството трябваше да приеме - вземането на целия договорен азерски газ, като единствения начин за балансиране на пазара на газ и предотвратяване на нов ценови скок по веригата ток, газ, парно, топлинна енрегия, химическа промишленост. И тъй като текущото ръководство на Булгаргаз няма да го направи, да намерят мениджъри които ще го направят.
Липсва и намерение за отказ от дата за закриване на въглищните ни централи, като условие на ЕК за да отпусне средства по националния план. За сведение в момента тази енергетика дава 50 процента от енергията. Изглежда се страхуват да направят плановия ремонт на 6 блок на АЕЦ Козлодуй, защото тогава въглищната ни енергетика ще дава над 65 процента от еленергията и цената на свободния пазар ще скочи.
Изобщо типично пожарогасене без идея за анализ на причини, стратегия и план за действие. Пореден случай на "отлагане на неминуемото".
И какво като 100 процента от ръста на цената на природния газ на пазарите се превърнат в 20 процента ръст в парно и 5 процента ток на регулираните цени. Енергийните ни дружества ще поемат социалната функция, но ще потънат толкова, че и за приватизация няма да станат, да не говорим че с тези ръководства, назначени от ГЕРБ ще продължат да отлагат мерки по преструктуриране.
Тези 650 милиона лева дългосрочни мерки са капка в морето и по начина, по който са замислени няма да дадат никакъв дългосочен и структурен ефект.
Ще компенсират бизнеса на калпак, а енергийните помощи? Ще извземат печалби, ще преразпределят. Социализъм на куб, но тези климатични политики никога не са били израз на мъдрост. Пак ще спасяват света, като през октомври 1917 година.
А да се сетят че трябва да насърчат местния добив на нефт и газ? За да имаме освен въглища и други местни енергийни източници. Както направи Ердоган, както правят и гърците, и румънците.
Да се сетят, че трябва да насърчат домакинствата да си инсталират соларни панели и това е по-важно, отколкото да субсидират електрическите коли.
Мога да продължа дълго - повече от политиката на ГЕРБ на отлагане, за да не се накърняват интересите на лобитата и олигарсите.
Имам един железен принцип - не се играе срещу пазара, а трябва да играеш с пазара, като използваш възможностите му. Иначе си лузър - постоянен."
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...