Отиди на
Форум "Наука"

Инкубатор за иновативни бизнеси в сферата на водите, енергията и отпадъците


Recommended Posts

  • Администратор

Започна изграждането на център за чисти технологии за 23 млн. лв. в София

Проектът е финансиран по програма "Наука" и трябва да се превърне в инкубатор за иновативни бизнеси в сферата на водите, енергията и отпадъците

Започна

Центърът за компетентност "Clean & Circle" започна изграждането на своята високотехнологична сграда в София, която трябва да създаде ефективна инфраструктура и научноизследователски капацитет, които да стимулират научното развитие на страната в сферата на водите, енергията и управление на отпадъците и тяхното внедряване в кръговата икономика. Проектът е финансиран с 23 млн. лв. програма "Наука и образование за интелигентен растеж", от които 3.5 млн. лв. са национално финансиране и в него си партнират Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Софийска вода". Самата сграда ще е разположена в кампуса на университета в кв. "Лозенец", в съседство с физичния, химичния и математическия факултет. Тя трябва да е готова през втората половина на 2023 г.

Високотехнологичният център ще е сграда от изцяло нов тип за страната, като всяка една част от него е предвидена да служи за научни цели. Покривът например ще е покрит със соларни панели и ще съдейства за изследването на умните сгради и оптимизирането на тяхната енергийна ефективност. Разделители на водите ще се използват за изследване за най-ефективно пречистване и рециклиране на водите в сградата и експлоатация на ВиК мрежите. На този етап около 75% от средствата по проекта са предвидени за самата сграда и апаратурата, която вече е закупена, макар че разходите по сградата се очаква да се увеличат предвид икономическата и глобалната политическа ситуация.

Цялата статия: https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2022/04/13/4335607_zapochna_izgrajdaneto_na_centur_za_chisti_tehnologii/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...