Отиди на
Форум "Наука"

В България има грешна представа какво е патриотизъм


Recommended Posts

  • Администратор
311943382_155698340484982_701229522898034290_n.png
 
Позорно е български политици да обиждат и заплашват учени и университетски преподаватели, доказани и разпознаваеми на международно ниво.
Патриотизмът и неговата фалшифицирана политическа употреба от партии, като Възраждане, е вреден както за традициите и културата ни, така и за идентификацията ни като горди, непреклонни към външни влияния и зависимости, образовани и европейски насочени, родолюбци.
Пълна подкрепа за проф. Александър Кьосев, член и учредител на Клуб 9XII
.
.
***
Проф. Александър Кьосев: Жалко е, че толкова хора вярват на лидера на „Възраждане”
Костадин Костадинов заплаши видния културолог със съд за държавна измяна
 
Площад СЛАВЕЙКОВ / 17.10.2022
 
Време е да се формулира правилно кое е истински патриотизъм, заяви проф. Александър Кьосев пред „Площад Славейков” в отговор на заплахата от лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов, че ще го даде „под съд за държавна измяна”.
Поводът за заплахата на Костадинов е публикация в сайта БГНЕС, чието заглавие гласи: „За Александър Кьосев македонският език е книжовен, а българският – изкуствен”. Репортажът на новинарската агенция е от събитие, проведено на 18 септември 2022 г. в Културния център към Софийския университет, чийто директор е проф. Кьосев. Тази година проявата „Прозрачният преводач” бе посветена на преводите между български и македонски. Част от уводното слово на историка на културата и литературовед Александър Кьосев е било свързано с кодификацията на езиците и това е дало повод за неточното и невярно според професора заглавие в БГНЕС.
Почти месец след публикацията на материала и базирайки се само на заглавието, а не на съдържанието на репортажа, днес лидерът на „Възраждане” заяви в личния си профил във фейсбук:
„Още тази седмица ще поискаме от Академичния съвет на СУ, както и от ректора, договорът на въпросният „учен” с университета да бъде прекратен. Вече има такъв прецедент – на проф. Михаил Мирчев договорът беше прекратен, при това с абсолютно незаслужени обвинения след донос на няколко студенти. Докато в случая „Кьосев” има основание не само за уволнение, но и за дело за държавна измяна.”
Въпросът за македонския и българския език е обсъждан многократно в научните среди, каза проф. Кьосев и препоръча специалната видеолекция, в която той и проф. Анна-Мария Тотоманова, виден преводач и професор по история на българския език в катедрата по Кирилометодиевистика, обсъждат темата в детайли. Според него фактът, че на обсъжданите тези реагират само медии и личности, търсещи сензации, е показателен.
„Костадинов търси поводи да вдигне изкуствено рейтинга си – заяви проф. Кьосев. – По тази логика аз мога да го съдя за нарушаване на закона за автономията на висшите учебни заведения, или още по-добре, да поискам имунитета му заради откритите заплахи със саморазправа, които е отправял към мен и мои съмишленици.”
Видният културолог и общественик е категоричен – в България има грешна представа какво е патриотизъм.
„Тази изява на Костадинов е добър повод да кажем, че хората като него не са истинските патриоти. Ние сме патриотите, ние, които продължаваме делото на строителите на съвременна България и изграждаме цивилизована държава с ясен цивилизационен избор. Така наречените „бг патриоти” са кухи позьори, които използват кухи символи, зад които не стои нищо. Те използват клишета от пети клас. Жалко е, че толкова българи му вярват (на Костадинов – бел. ред.), това говори за отрицателния ефект от българската образователна система. Нямам намерение да споря с необразовани хора”, каза професорът.
Според Александър Кьосев в момента група видни интелектуалци подготвя официална формулировка на понятието „патриотизъм” и „родолюбие”, която скоро ще бъде представена на обществеността.
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...