Отиди на
Форум "Наука"

Ваксина за пчели


Recommended Posts

  • Администратор

Съединените щати одобриха първата света ваксина за медоносни пчели, пише Би Би Си.

Целта на продукта е да се избегнат случаите на американски гнилец - болест, причинена от бактерия, която атакува ларвите и отслабва колониите.

Ваксината съдържа неактивна версия на тази бактерия и се инжектира в пчелното млечице, с което се захранват пчелите работнички и което те дават и на пчелата майка. Част от ваксината остава в яйчниците на пчелата майка, а това дава имунитет на ларвите.

Министерството на земеделието е одобрило лиценз под условие според фирмата, произвела ваксината. В изявление на директора на компанията Dalan Animal Health Анет Клейзър се казва, че тя може да бъде "пробив в защитата на медоносни пчели". Засега препаратът ще се произвежда в ограничени количества и вероятно ще може да се купи в САЩ тази година.

Болестта, с която се бори ваксината, е силно заразна, а лек не е известен: заразената колония трябва да се изгори, а в околните да се използват антибиотици.

Според Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН животни като пчелите, птиците и прилепите подпомагат около една трета от реколтата на света.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/01/06/4435516_purvata_vaksina_za_pcheli_v_sveta_e_odobrena_v_sasht/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...