Отиди на
Форум "Наука"

Ядрото на Земята е спряло


Recommended Posts

  • Администратор
Ядрото на Земята е спряло да се върти и това вещае (малки) промени


 

Земното ядро е спряло да се върти по-бързо от останалата част от планетата и е възможно дори да обръща посоката си, а това ще окаже въздействие на живота на планетата.

 

Изводите са на двама изследователи от Пекинския университет, чиято работа се публикува в Nature Geoscience (пълният текст е достъпен тук). Работата на И Ян и Сяодун Сун се отнася до промените в състоящата се почти изцяло от желязо и никел гореща сфера в сърцето на Земята в последните десетилетия. Тъкмо Сяодун е човекът, открил преди четвърт век, че вътрешното ядро се върти по-бързо от земната кора, отчасти заради ефектите на приливите и Луната върху кората.

 

Според учените, ако преди 70 години ядрото се е въртяло със скорост 1600 км/ч в посоката, в която Земята се върти около оста си, днес се наблюдават признаци, че то постепенно започва да се завърта в обратната посока.

 

Може да предстои голяма промяна, а е възможно и тя да се осъществява точно в момента. Последиците ѝ не биха били апокалиптични, но биха повлияли на Земята по няколко направления, тъй като, по думите на Сяодун, вътрешното ядро е като "планета в друга планета".

 

Цикли от около 70 години

 

Анализ на близо 200 земетресения на Сандвичевите острови в Атлантическия океан (близо до Южния полюс) в последните десетилетия показва и начина, по който вълните от тях се регистрират от станции на Аляска, на Северния полюс, който зависи от разликата в скоростта на ядрото и земната кора.

Наблюденията и изграденият на тяхна база модел сочат, че спирането е било през 2009 г., а след това се е стигнало и до малко забавяне спрямо земната кора. Към момента, погледнато от повърхността, то би трябвало да се върти "на запад" спрямо земната кора, макар от космоса посоката да изглежда идентична с тази на земната кора.

Ако моделът отговаря на действителността, то преди около половин век е имало подобно забавяне. Изследователите предполагат, че при ядрото съществува цикъл на колебание, който продължава около 70 години. Идеята, че въртенето може да се забавя или забързва, не е нова; непознати са правилата, по които стават тези промени.

 

Последици

 

Работата на И и Сяодун засяга вътрешното ядро на Земята, което се намира на 5000 км дълбочина, под мантията (с дебелина 2285 км) и външното ядро (2270 км). Това твърдо ядро, с диаметър 1200 км, се върти насред втечнения океан от разтопено желязо на външното, което на свой ред създава магнитното поле на Земята - защитата от космическа радиация, а следователно - и пазител на живота на повърхността.

Промяна във вътрешното ядро - за която учените подозират, че може да е свързана взаимодействието между магнитнопо поле и мантията на Земята - би оказала въздействие и на външното.

Моделът предполага начало на по-бързото спрямо земната кора въртене към средата на 70-те години на миналия век; спиране на това самостоятелно въртене към 2009-а или в интервала оттогава до 2011 г.; към момента то може би започва да се върти "на запад", за да се ускори и след това пак да се забави и да "спре" отново през 40-те години на този век.

Всичко това, според "Ел Паис", може да се отрази поне на няколко фактора, макар и не (за момента) силно осезаемо за човека:

  • денят да стане по-къс, макар и само с части от секундата;
  • да се промени морското равнище, както и характеристиките на приливите и отливите;
  • да се изменят гравитационното и магнитно поле на Земята;
  • планетата да се деформира (заради първото поле);
  • заради промяната на двете полета и в моретата да се наблюдават нови изменения на климата.


Първата очаквана промяна се вписва в наблюденията от различни изследвания в последните години, според които дните в последните години намаляват с части от секундата, без никой да знае защо. Вписва се и в разбирането на мнозина изследователи, че в периоди от 60-70 години има естествени изменения на температурите (редом с антропогенния фактор) и морското равнище.

 

Някои изследователи обаче имат резерви: например защото - дори работата да изглежда научно издържана и убедителна - броят изследвани земетресения е малък, нужни са и по-качествени, изискващи огромна изчислителна мощ, симулации.

Източник: https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/01/23/4441630_iadroto_na_zemiata_e_sprialo_da_se_vurti_i_tova/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Да де, ама от това, което попрехвърлих в изследването, хипотезата на авторите за това спиране и смяна на посоката е, че се случва май на всеки 7 години, или 15, не помня, т.е. при всички случаи нищо ново или извънаредно като събитие. И да е правилна хипотезата, поне не е някаква катастрофа. Щото в тия катастрофични времена, аман от катастрофи. Нищо не би ме учудило вече, май.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...