Отиди на
Форум "Наука"

След първите 100 дни: в каква посока се движи новото управление | Подкаст


Recommended Posts

  • Администратор

Прието е, че първите сто дни на всяко правителство служат за ориентир накъде върви всяко ново управление. Журналистите от "Капитал" проследиха какво се е променило през последните три месеца, откакто управлява ротационният кабинет на ПП - ДБ и ГЕРБ, и на какъв етап са приоритетите, които мнозинството зад него обяви (четете подробно в темата тук).
 

Най-видимата промяна е в позицията на България на външнополитическия терен и по-специално връщането на страната при партньорите й от ЕС и НАТО по отношение на войната на Русия срещу Украйна. Тя се дължи на твърдата позиция на министъра на отбраната Тодор Тагарев за военна подкрепа на Киев и за премахване на руското влияние в сектора на сигурността. Обявените приоритети остават в различна степен на стартовата позиция и без яснота дали, кога и как ще се случат. Това, с което новото управление основно се занимаваше в изминалите три месеца, бяха назначенията на различните нива. От тях се вижда сериозното присъствие на ГЕРБ не само във втория ешелон на властта, но и в някои от най-ресурсните сектори на държавното управление - въпреки твърденията на лидера й Борисов, че участват само с министъра на външните работи Мария Габриел. Новото от първите 100 дни е и приобщаването на ДПС към управляващото мнозинство и съпровождащата го кампания за изчистване на образа на санкционирания по "Магнитски" за корупция депутат Делян Пеевски. В този епизод на подкаста "Гласът на Капитал" говорим по тези теми с политическия редактор в "Капитал" Румяна Червенкова.

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...