Отиди на
Форум "Наука"

Китай започва изключително амбициозна програма за изучаване и усвояване на Слънчевата система


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китай започва изключително амбициозна програма за изучаване и усвояване на Слънчевата система

china-deeps-space-plans-1024x709.jpeg

6 октомври 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На Международния астронавтически конгрес в Баку научихме, че Китай полага основата на изключително амбициозна космическа програма, която до края на десетилетието ще включва три кацания на Луната, мисии до астероиди и Марс и полет до Юпитер.

Догодина предстои изстрелването на две лунни мисии – едната е комуникационен спътник “Чьечиао-2”, който ще осигурява по-добра връзка с космическите апарати, работещи на обратната страна на Луната. Веднага след това изстрелване, пак догодина, ще излети мисията “Чанг’e 6”, която първа в историята на космонавтиката ще вземе проби от обратната страна на Луната и ще ги достави на Земята.

През 2025 г. ще започне мисията “Тянвън-2”, целяща взимането на проби от астероид. Това е китайският аналог на успешната мисия на НАСА “Озирис-Рекс”, която преди броени дни се завърна на Земята с проби от астероида Бену.

През 2026 г. фокусът отново ще е насочен към Луната – тогава ще бъде изстреляна мисията “Чанг’e 7”, целяща изучаване на лунния Южен полюс. Две години по-късно, през 2028 г., ще бъде изстреляна “Чанг’e 8” – роботизирана мисия-предшественик на бъдещата Международна лунна изследователска станция, строежът на който ще почне през 30-те.

През 2028 г. ще се заформи истинска интрига – ако китайците спазят срока си, тогава ще бъде изстреляна мисията “Тянвън-3”, която цели взимането на проби от Марс и доставката им на Земята. Съществува реален шанс Китай да изпревари САЩ – макар че възвръщаемата мисия на НАСА на Червената планета е вече в ход, тъй като марсоходът “Пърсъвиърънс” събира проби и ги опакова в контейнери, все още не е ясно кога тези проби ще отпътуват към Земята. Предстои строеж на специализиран апарат с възвръщаема ракета, но работата непрекъснато се бави и оскъпява.

През 2030 г. ще излети и мисията “Тянвън-4”, която представлява първият китайски опит за полет до Юпитер и евентуално до луната Калисто. Досега единствено Щатите са имали опит в изучаването на Външната слънчева система, като американски мисии са посещавали Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Към днешна дата към юпитерианската система пътува и мисията на Европейската космическа агенция “Джус”. Но вероятно в близко бъдеще китайците ще се утвърдят като нов и сериозен играч.

Амбициите на Китай са големи. Чакаме да видим изпълнението!

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/06/china-space-plans/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 2 часа, makebulgar said:

Изучаване не на цялата Слънчева система, без никакво усвояване. 

Цялата в смисъл: вътрешна Слънчева система, астероиди, Външната слънчева система.

Мисията "Чанг'e 8", за която не съм писал по-подробно още, е за усвояване - тук съм споменал единствено, че е прекурсор на станцията, но ще се правят опити за усвояване на местни ресурси и създаването на изкуствена екосистема. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...