Отиди на
Форум "Наука"

Кой е Балтаоглу - син на български владетел и адмирал на Мехмед Завоевателя?


Recommended Posts

  • Потребители

Дука съобщава, че адмиралът, който командвал турския флот при превземането на Цариград бил потурчен българин.

Този човек, наричан синът на Палда, произхождал от българите: от един от архонтите на България. Дълго преди това той бил обрънат в робство, отрекъл се от бащиното благочестие и станал наследствен роб на Мохамед. Това бил този същия,, който четири години преди това бил ходил срещу Лесбос и там взел безкрайно количество пленници. Но за своите моряци той не бил добър другар, отнемайки от тях плячката им . И когато един от азапите го видял оскърбен и бит от тирана, тай, вдигнал камък и ударил го по слепоочието, му избил единното око. Корабите пък пристигнали в пристанището и жителите на града, отпускайки веригата, им дали път.
Лаоник Халкондил макар да описва по-иначе историята със загубата на окото (като покушение, заради което султана екзекутирал извършителите и простил на Балтаоглу), го нарича "Пантогл". Последното има същия смисъл Пант-оглу, като "оглу" на озночачава, че е син на "Пант".

Личността на този адмирал, който обикновено се нарича в изданията от наше време Балтаоглу за нас е интересна, защото Дука сочи, че е син на един от българските архонти, т.е. владетели. Но това сведение се оказава крайно недостатъчно да се определи кой е бащата.

Названието използвано от Халкондил "Пантогл", може да се разчете и като сина на Панто или пък Панталеймон ... но при всички случаи личност, която не е известна.

Ако пък "П", може да се приеме като изопачено "Б", т.е. "Бантоглу", т.е. "синът на бана", то излиза, че в случая нямаме нито едно име. Практически той може да е потомък на всеки от балканските владетели и няма шанс да се разбере на кой точно. В една сръбска хроника да речем се споменава, че Баязид ІІ при похода му срещу Албания в края на ХVв. наредил да убият бана Михаил Шишман и да поставят турска войска в София. Понякога банове били наричани и кнезовете / кметовете. В този смисъл може да го свършем и със споменатия в регистър на Видинския санджек княз Фружин.

Названието използвано от Дука - синът на Палда, пък дава други насоки. В началото може да се изклучи самото "Палда", защото то не дава връзка с някоя известна фигура и отново да се потърси личност не с "П", а с близкия звук "Б".

1. Възможно е да е издънка на Балшичите - династия от югозападните Балкани. Тъй като обаче Дука го определя като син на български архонт, това е малко вероятно, тъй като Балшичите обикновено се разглеждан като сръбски или албански владетели. Династията има представител Георги Страцимир, но е малко вероятно сходството в името на този владетел с това на цар Иван Страцимир да е накарало Дука да свърже Балтаоглу с българите.

2. Възможно е да потърсим връзка с Добруджанското деспотство и по-конкретно с Балик, т.е. да е потомък на владетелите на североизточния деспотат. Допълнителен аргумент е, че според Дука Балтаоглу е бил запознат с мореходното дело (за разлика от Мехмед ІІ, който издал заповед, която ако Балтаоглу бил изпълнил рискувал да изгуби голяма част от турския флот). От друга страна обаче представителите на тази династия обикновено в турските извори се свързват с деспот Добротица и се наричат "Добружаноглу" (с различни нюанси на звученето и изписването). В грамотите на Мирчо територията на Добпуджанското деспотство също се нарича "територията на Добротица".

3. Възможно е да е потомък на воеводата Балдю - той е споменат единствено в Бориловия синодник, че е загинал при турското нашествие в България. Тъй като е употребено архонт, а не василевс, то следователно не е задължително Балтаоглу да е потомък на някой от българските царе, а може да потомък именно на този воевода.

4. Възможно е да е потомък на Балина - притежателя на Никополското съкровище.

nikopol-052.jpg

Има 2 Никополски съкровища съдържащи златни съдове, монети, накити... От тях по-интересни са надписите на лъжиците и монетите. На лъжиците е записано името на Балина, а монетите са на цар Михаил Шишман, Иван Александър, Иван Страцимир, вл. воеводи Владислав и Мирчо І и султан Баязид І. Иначе казано ной-късните монети също влизат във времевия обхват на съчинението на Дука.

Наред с това често в личността на ръководителят на І Търновско въстание - Тодор Балина се вижда действителен ими самозван потомък на династията на Шишмановци. От тази гледна точка Балина може да се разглежда също като династично название подобно на Асен или Шишман, напр. като клон на някоя от тези данистии. При династията на Асеневци Асен І е бил наричан и Белгун, а пък брата на първия от Шишмановците се е наричал Белаур.

За съжаление възможностите са доста големи и за всяка може да се намерят аргументи, но поради оскъдността на сведенията е трудно да се стигне до категорично становище за родът на Балтаоглу.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много любопитно, наистина! Има имена и Балто, и Панто. И до днес има такива фамилии, Балтов, Пантов и пр. Не е чудно, че е потурчен българин, знаем, че е било пълно с такива на всички нива на империята.

:)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...