Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

20 дни в Мариупол

Филмът разказва за 20-те дни, прекарани от Мстислав Чернов в обсадения от руската армия украински град Мариупол.

В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените журналисти, останали в града – се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат. След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се.

image.jpeg
 
Жанр: документален
Държава: Украйна
Година: 2023
Времетраене (минути): 94
Режисьор: Мстислав Чернов
Сценарист: Мстислав Чернов

Може да го гледате от тук:

https://www.youtube.com/watch?v=dql0DP9fekc&rco=1

Награденият с "Оскар" филм "20 дни в Мариупол" е част от програмата на "София филм фест"

Кадър от "20 дни в Мариупол"

Кадър от "20 дни в Мариупол"

Награденият с "Оскар" документален украински филм "20 дни в Мариупол"

Филмът е дело на Мстислав Чернов и проследява екип украински журналисти, който пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол в навечерието на руската инвазия в Украйна. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света.

Когато получи "Оскар" за най-добър документален филм, режисьорът каза, че би предпочел никога да не прави този филм.

--------

Руските телевизии не отразиха оскарите, Медведев призова да се снима войната

Руските "Первый канал", "Россия 1" и НТВ в сутрешните новини изобщо не споменаха церемонията по връчването на наградите и това се прави втора поредна година не само заради факта, че един от победителите е украинският филм за войната "20 дни в Мариупол". В същото време "Первый канал" и НТВ говориха за други филмови новини - обявиха премиерите на пропагандни сериали за събитията от 2014 г. в Украйна - "Преведете ме през Майдана" и "10 дни до пролетта".

Държавната агенция РИА "Новости" съобщи за оскарите и за "20 дни в Мариупол", руски издания като "Комерсант" дори пуснаха отделни новини за победата на украинския филм. Миналата година, когато "Навални" с участието на Христо Грозев бе обявен за най-добрия документален филм, федералните телевизионни канали също пренебрегнаха събитието.

Прожекцията на "20 дни в Мариупол" ще бъде на 26 март в зала "Славейков" във Френския институт. В 18:00 ч. ще има дискусия с журналистите Ариан Шьомен и Бойко Василев, прожекцията ще започне в 19:30, а след нея ще има разговор с публиката. Входът за събитието е свободен, но с предварително записване.

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/03/11/4598801_oskarite_ot_2024g_purvi_komentari_moda_i_malko_politika/#4599268

Страница в IMDB:

https://www.imdb.com/title/tt24082438/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно. До колко е истина но и така се вижда ужасната надмощ в авиацията на руснаците.

https://www.youtube.com/shorts/jDFAkbZ76kA

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...