Отиди на
Форум "Наука"

Спътник с ядрено устройство


Recommended Posts

  • Администратор

WSJ: През февруари 2022 г. Русия изстреля в космоса спътник, предназначен за тестване на компоненти за потенциално антисателитно оръжие, което би могло да носи ядрено устройство, съобщиха американски служители.

Изстреляният спътник не носи ядрено оръжие. Но американските служители твърдят, че той е свързан с продължаващата руска ядрена антисателитна програма, която през последните месеци все повече тревожи администрацията на Байдън, Конгреса и експерти извън правителството. Ако оръжието бъде разгърнато, Москва ще може да унищожи стотици спътници в ниска околоземна орбита с ядрен взрив.

Въпросният спътник, известен като Космос-2553, е изстрелян на 5 февруари 2022 г. и все още се движи около Земята в необичайна орбита. Той работи тайно като платформа за изследване и развитие на неядрени компоненти на новата оръжейна система, която Русия все още не е внедрила.

Русия твърди, че космическият апарат е предназначен за научни изследвания - твърдение, което според американски служители не е правдоподобно. Въпреки че САЩ знаят, че Русия от години се интересува от ядрен противоспътников потенциал, едва напоследък са в състояние да определят по-добре напредъка на програмата, твърдят американски служители.

Според тях евентуалното оръжие, ако и когато бъде разположено в орбита, може да унищожи сателити в част от космоса, доминирана от американски правителствени и търговски активи, включително Starlink на SpaceX, което се оказа от решаващо значение за военните усилия на Украйна. 

Подробностите за изследователския спътник, които не са били съобщавани по-рано, изясняват неотдавнашната треска във Вашингтон относно ядрените космически амбиции на Русия. Тя бе предизвикана през февруари, когато републиканецът Майк Търнър, председател на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, направи загадъчно изявление за неуточнена "сериозна заплаха за националната сигурност" на САЩ и поиска от президента Байдън да разсекрети информацията около нея.

https://t.me/drmjournal/8390

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...