Отиди на
Форум "Наука"

Рилският манастир открива обновения си музей


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Рилският манастир ще открие обновения си църковно-исторически музей днес, съобщава Дарик радио. Музеят беше основно ремонтиран, а експозицията му разширена и подобрена в продължение на осем месеца, през които беше затворен.

За първи път ще бъдат показани уникални църковни одежди и принадлежности. Голяма част от досегашните експонати са реставрирани и консервирани, включително и глаголически лист от 12 век, турски султански фермани за признаване на собственост и привилегии на манастира, ръкописи и старопечатни книги от 12 до 19 век, плащеница - дар от молдовския княз Йоан Богдан Войвода от 1511 година, златотъкани плащеници от 19 век - подаръци от руски манастири и много други.

Емблематичният за манастира Рафаилов кръст с дърворезба от началото на 19 век е показан по нов начин във витрина с постамент от негорима и водоустойчива материя и с бронирани стъкла. Запазено е и специалното място на Хрисовула /дарствената грамота/ на цар Иван Шишман от 1378 г., с който дарява земи и гори на манастира, за да може да се издържа.

Подменени са изцяло електрическата, климатичната и сигнално-охранителната инсталации, както и осветлението, настилките и витрините. Поставени са камери за видео-наблюдение. Ремонтът е извършен изцяло със собствени средства на Рилската Света обител, които са събрани от продажбата на билети за музея.

Музеят работи всеки ден без почивка от 8,30 до 16,30 ч. Посетителите през 2006 година бяха около 70 хиляди души. В музея работят 8 души. Манастирът е включен във всички основни туристически маршрути в България.

Рилският манастир е паметник на културата от национално и световно значение, включен е в списъка на 100-те национални туристически обекти и в списъка на паметниците на културата на ЮНЕСКО. Музейната сбирка на Рилската Света обител има повече от 100-годишна история, описана в приложената към това съобщение кратка хронологична справка.

За откриването на обновения музей са поканени патриархът, министърът на културата, областният управител на Кюстендилска област, директорите на местните музеи, кметове от региона.

http://www.rilamonastery.pmg-blg.com/

http://www.bulgarianmonastery.com/bg/rila_monastery.html

http://www.pravoslavieto.com/manastiri/rilski/index.htm

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...