Отиди на
Форум "Наука"

Учениците атакуват пазара на труда у нас


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

"Искам да работя през лятото. На 16 години съм. Какво трябва да направя?" Това е най-актуалният въпрос в сайта на Главната инспекция по труда (ГИТ). От отговора се интересуват все повече младежи, които искат да използват лятната ваканция и сами да спечелят пари. Около 400 хил. са между 15 и 18 години според официалната статистика. Ако се съди от проучвания в отделни градове, мнозина от тях ще атакуват пазара на труда.

Работодателите на едва 2088 младежи обаче са подали молба за издаване на разрешение за работа, сочат данните на инспекцията до края на юни. Причината е в изключително сложната процедура и затова повечето са наети нелегално. Експертите твърдят, че напливът тепърва предстои, защото учебната година за десето- и единадесетокласниците току-що приключи. Най-много запитвания са отправили работодатели от Варна и там са получени 482 разрешения, следват София, Добрич и Бургас. Преобладават молбите за наемане на непълнолетни в търговията и туризма. Учениците във ваканция раздават листовки, разнасят рекламни дипляни, сервират кафе и пълнят фунийки със сладолед, доставят пощенски пратки, чистят офиси, лепят обяви, вдигат телефони, посрещат туристи.

Всеки пети тийнейджър в Сливен изявява желание да работи през лятото, а 34% вече го правят. Данните са от проучване на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Най-предпочитани са търговията, информационните технологии, ресторантьорството, хотелиерството, следвани от селското стопанство, администрацията, маркетинга, участието в промоции и реклами и хранително-вкусовата промишленост. Две трети от анкетираните заявяват, че държат да сключат договор, но едва 19% знаят, че могат да го направят само след навършване на 15 години.

"От две години работя през лятото и сега също си търся работа. Първо раздавах диплянки срещу 2 лв. за 500 бройки, а после сглобявах електронни елементи срещу 12 лв. на ден", разказа 17-годишната Мира Симеонова. Първата година е работила нелегално, на втората си е намерила работа при роднини, но също без договор.

"През лятото много деца искат да поработят. Голяма част от компаниите обаче избягват да ги наемат, защото това е свързано с тежка и тромава административна процедура", каза Светозар Петров, мениджър на компанията за човешки ресурси "Джобтайгър". По думите му фирмите наемат непълнолетни най-често в два случая - когато им е много трудно да си набавят работна ръка или ако децата са на близки или на служители в компанията. Петров добави, че фабрики имат интерес да взимат стажанти от техникуми, за да си осигурят попълнения в бъдеще.

В разгара на сезона в Слънчев бряг масово се използват деца, за които не се издават разрешителни, коментира хотелиер, пожелал анонимност. Причината е проблемът с намирането и задържането на обслужващ персонал - камериери, сервитьори. Хотелиерите предпочитат да дават работа на деца на черно само и само да си осигурят достатъчно хора, добави той.

От тази година условията за наемането на непълнолетни станаха по-строги. За да започне работа, тийнейджърът трябва да премине медицински преглед, който да докаже, че е годен за работа. Искането за разрешение се подава от името на работодателя до областната инспекция по труда в региона, където е фирмата. В дружеството трябва да е направена оценка на риска, която обхваща работните места на непълнолетните, за да е сигурно, че здравето им няма да пострада. Собственикът на фирмата трябва да посочи какви мерки е предприел, за да осигури безопасността на децата, да опише естеството на работата, а за тези под 16 години - и разпределението на работното време. За всички под 18 то трябва да е до 7 часа дневно.

Разрешението за постъпване на работа е еднократно, уточняват от ГИТ. То важи само за конкретната работа при определения работодател.

През миналата година инспекцията е засякла близо 3 хил. деца, които работят нелегално. Подадени са 222 сигнала до прокуратурата, от които най-много са срещу софийски, търговищки и варненски фирми. Нарушителите са главно фирми от хотелиерството и ресторантьорството, търговията, услугите и строителството.

http://www.dnevnik.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...