Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За липсващата двойка при Айнщайн във формулата за енергия

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Класическата формула за енергия се различава от Айнщайновата по една двойка- делител. Ек= m.v2/2. При Айнщайн е Е= m.c2.

Къде отиде двойката?

Моето предположение е, а съм го писал и под ник "Втори след княза", че оперирайки с идеята, че скоростта на светлината е безкрайна, Айнщайн просто е приел, че Безкрайност/2= Безкрайност.

Зная, че за тази двойка той дълго е премислял, но не си спомням за мотивите да я отхвърли. Моля, ако някой знае, нека ми разясни мотивите именно на Айнщайн. 

Намирам отговора за важен, защото при намиране на скорост по- голяма от тази на светлината, половината от С2 ще стане измерима и от значение. Това е и причина да отделя въпроса си в нова тема, макар да съм получил обяснение другаде.

Редактирано от Мълчаливец
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, Мълчаливец said:

Класическата формула за енергия се различава от Айнщайновата по една двойка- делител. Ек= m.v2/2. При Айнщайн е Е= m.c2.

Къде отиде двойката?

Това са две несвързани формули с различен смисъл.

Моето предположение е, а съм го писал и под ник "Втори след княза", че оперирайки с идеята, че скоростта на светлината е безкрайна, Айнщайн просто е приел, че Безкрайност/2= Безкрайност.

Някакви безпочвени фантазии...

Зная, че за тази двойка той дълго е премислял, но не си спомням за мотивите да я отхвърли. Моля, ако някой знае, нека ми разясни мотивите именно на Айнщайн.

Градски легенди? Знания от Фейсбук? :) 

Намирам отговора за важен, защото при намиране на скорост по- голяма от тази на светлината, половината от С2 ще стане измерима и от значение. Това е и причина да отделя въпроса си в нова тема, макар да съм получил обяснение другаде.

Както казах, двете формули не са свързани пряко. При кинетичната енергия участва скоростта с която се движи тялото. А при енергията в покой, очевадно C не е скорост на движение на тялото.

Във формулите трябва да се следва смисъла, а не визуалните прилики.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.