Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Ударенията и чуждите езикови влияния

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Ударенията и чуждите езикови влияния

Последната публикация на Павлина Върбанова във фейсбук-групата „Как се пише?“ е свързана с неоповестените промени в Официалния правописен речник и по-точно в неговия електронен вариант. Критиката е, че всичко това се прави тихомълком, за да мине без да се разбере. Напълно съм съгласен с този аргумент, но наред с направените промени и обстоятелството дали те са обосновани, налице е още един фактор, много по-важен от всички останали. Това са чуждите езикови влияния. Ето ги най-красно­речивите примери:

На български: ­изменчѝв, находчѝв, отчетлѝв, променлѝв, темперамѐнтен, устойчѝв.

На руски: измѐнчивый, нахо̀дчивый, отчётливый, перемѐнчивый, темпера̀ментный, усто̀йчивый.

Тенденцията е ясна и недвусмислена. Не коментирам кои от ударенията са получили одобрение до момента и кои не, нито какви са били досегашните промени. Обръщам внимание само върху разликата между българските и руските думи, респективно – ударения. Оттук нататък всеки може сам да си направи изводите и да прецени дали държи на нашата национална самобитност, или я намира за нещо маловажно.

• Потребител
Публикувано

Може ли поне да копираш публикацията за която говориш, предложените промени и да дадеш линк към нея? 

Тук от твоята тема виждаме единствено каква е разликата в ударенията на няколко думи на български и съответно и на руски. 

От написаното от теб не се разбира какви са промените или предложените промени в онлайн речника (хубаво е да дадеш линк и към него, особено ако го има и в самата публикация), да кажеш какъв е според теб проблема или да дадеш мнението си и за кои конкретно влияния загатваш или говориш. За тези от руския специално или в по-общ план? 

Въпросите ми са породени единствено от неяснотата в публикацията ти и това, че си дал твърде малко информация. И че нито е достатъчно информативна просто за четене, нито достатъчно подробна, ако целта на тази тема е някакъв вид дискусия. 

• Потребител
Публикувано
On 12.12.2025 г. at 22:18, Димитър Йорданов said:

Може ли поне да копираш публикацията за която говориш, предложените промени и да дадеш линк към нея? 

Тук от твоята тема виждаме единствено каква е разликата в ударенията на няколко думи на български и съответно и на руски. 

От написаното от теб не се разбира какви са промените или предложените промени в онлайн речника (хубаво е да дадеш линк и към него, особено ако го има и в самата публикация), да кажеш какъв е според теб проблема или да дадеш мнението си и за кои конкретно влияния загатваш или говориш. За тези от руския специално или в по-общ план? 

Въпросите ми са породени единствено от неяснотата в публикацията ти и това, че си дал твърде малко информация. И че нито е достатъчно информативна просто за четене, нито достатъчно подробна, ако целта на тази тема е някакъв вид дискусия. 

Статията на Павлина Върбанова е със заглавие „Неоповестени промени в платформата БЕРОН“. Критиката ѝ към издателите на правописния речник не е концептуална, а е насочена към това, че между неговото електронно и хартиено издание има разлики, които могат да объркат читателите. С директен линк към публикацията не разполагам, но тя може да се намери чрез адреса на връзката:

https://kaksepishe.com/articles/neopovesteni-promeni-v-platformata-beron-chast2/

За чуждите езикови влияния въобще, съм писал в периодичния печат под формата на тема с продължение, в рамките на три поредни броя.  Побира се на 14 стандартни страници и големият ѝ обем я прави неподходяща за форуми като нашия. Там въпроса за ударенията като източник на чужди езикови влияния съм го разгледал само по отношение на думите от френски произход. Отнася се за словоформи, които не само са френски, но са възприети у нас посредством този език: дебѝт, мито̀, трансфѐр и т.н. Широко разпространен (макар и неправилен) е техният изговор като „дѐбит“, „мѝто“, „тра̀нсфер“ и др. Това става под английско влияние, но в речника последователно са застъпени традиционните правила.

За неправилните ударения, които са се появили под руско влияние там нищо не съм споменал, защото не съм се сетил. Авторката е посочила само три такива словоформи, а аз съм ги увеличил на шест, защото само там могат възникнат грешки. Тя не коментира дали предпочита да казва „промѐнлив“ или „променлѝв“, а само прави забележка на издателите, че са се ангажирали да не правят в електронното издание никакви промени, които да се различават от хартиеното. Спорна теза, тъй като е възможно и друго мнение – речникът да се модифицира във всеки момент, когато авторският колектив намери това за необходимо. Издание на ПДФ-формат не е правено. Дават се справки само за търсените словоформи, а ключовата дума е БЕРОН. Подробен коментар за всичко казано дотук давам в прикачения файл.

510-512.ЧУЖДИТЕ ЕЗИКОВИ ВЛИЯНИЯ.pdf

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.