Отиди на
Форум "Наука"

БОРДЪР КОЛИ


cynology

Recommended Posts

  • Потребител

1104_049.JPG

Border Collie, FCI No. 297

В книгата на Като и Варо (Cato и Varro) “De Re Rustica” от 36 г. пр. Хр., са описани кучетата на древните римляни, използвани за охрана на селскостопанските животни. Те са с височина до 80 см, а теглото им достига до 60 кг. Основният цвят на космената покривка е чернобял, допълнително обогатен с червеникавокафяви разцветки. Ушите са висящи, а по характер кучетата са изключително зли. Съвременен вариант на тези древноримски кучета са породите Ротвайлер и Бернско Планинско куче. Около 55 г. пр. Хр. римските мастифоподобни попадат на британските острови, където са използвани като пазачи. Със западането на Римската империя в Британия се заселват викингите. Те довеждат със себе си шпицоподобни кучета, които им помагат при паша на домашните животни. Скандинавският шпиц е с височина при холката между 41 и 64 см и тегло около 16 кг. Главата наподобява тази на лисицата. Цветът на космената покривка е предимно черен с бели петна. Ушите са високо поставени и стърчащи нагоре. Много от кучетата са със сини очи. Около 794 г. викингите окончателно се заселват в земите на днешна Шотландия и Ирландия. Техните пастирски шпицове се кръстосват с потомците на римските мастифоподобни кучета. Все повече започват да се срещат екземпляри с по-дребни размери, олекотен тип костна система и полустоящи уши. В скалистите райони на Шотландия и Уелс се разпространяват кучета с тегло между 11 и 16 кг, а в низините на Шотландия и Северна Англия кучетата тежат около 22-27 кг. Впоследствие онези от тях, които започват да се използват като пастирски, биват наречени “коли” от англосаксонското “coll”, което означава ”черен”.

Първите сведения за колитата се срещат в записките на древнокелтския крал Hywel Dda, от 943 г. За тях пише и в “The Book of St. Albans” от 1486 г. Подробно описание им прави Johannes Caius през 1576 г. в своята книга “English Dogges”. В книгата на Thomas Bewick “The General History of Quadrupeds” от 1700 г., се съобщава за Дългокосместо и Късокосместо Коли.

По-късно обособената вече порода е наречена “Работно Коли”, “Фермерско Коли”, “Ириш Коли”, “Уелско Английско Коли”, “Английска Овчарка”. Името “Бордър Коли” е дадено през 1915 г. от Д. Рийд, който по-късно става секретар на Международната асоциация за овчарски кучета. Названието “Бордър” е прибавено, защото най-добре работещите кучета са от граничния район между Южна Шотландия и Северна Англия. За основоположник на съвременната порода Бордър Коли се посочва роденото в Нордхъмбърленд през 1893 г. куче Олд Хемп, собственост на Адам Телфер.

Кучетата от породата Бордър Коли са незаменими помощници на пастирите. Ползват се с голяма любов не само в своята родина, но така също в Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и много европейски държави. Благодарение на своята адаптационна способност Бордър Коли се използва с успех и от фермерите на Южна Африка.

Кучетата от породата Бордър Коли се поддават на всестранна дресировка. Те са прекрасни компаньони и добри приятели на децата. Неподходящи са за отглеждане в градски условия. Обичат свободата и движението.

Идеалната височина за мъжките е 53 см. Женските са малко по-ниски.

Бордър Коли стои в основата на почти всички световно известни пастирски породи кучета.

Класическа поза по време на работа:

1105_051.JPG

Подкарване:

1106_059.JPG

Завръщане на овце:

1107_071.JPG

Завръщане на говеда:

1108_073.JPG

Прескачане на препятствие:

1109_075.JPG

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...