Отиди на
Форум "Наука"

КОСМИЧЕСКИ ТРАГЕДИИ - Причини, следствия, поуки


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Бях започна да пиша статии за космическите трагедии. Завършил съм засега само едната- скоро ще има още!

Трагедията със совалката Колумбия

С тази статия започва серията "Космически трагедии". В тази серия ще бъдат описани последователно всички космически трагедии - Аполо 1, Союз 1, Союз 11, Челинджър и Колумбия.

Увод

Към края на 2002 година настъпи своеобразен възход за космическата програма на страните. Бяха минали цели петнадесет години без нито един смъртен случай в космическото пространство. От последната трагедия - трагедията със совалката Челинджър бяха минали години, през които станцията Мир бе завършена, Хъбъл бе изведен, а руски и американски астронавти летяха заедно. Бе започнала конструкцията на Международната космическа станция - чудото на космическата епоха, с която човечеството щеше да започне новото хилядолетие.

Но обикновените хора не знаят почти нищо за това как се изстрелва космическа совалка. Те са незапознати с начина по който НАСА работи. Совалките, които винаги са били проблемни и са изисквали огромна поддръжка остаряха. Проблеми следваха програмата от самото начало, но през 2002 година се случи един интересен факт, който доведе до спирането на полетите на всички американски совалки. Бяха се появили пукнатини в горивните тръби на всички совалки - дори и на най-новата - Индевър.

Скоро след това НАСА обяви изненадващо, че планира да възобнови полетите в най-кратък срок от време. През лятото на 2002 година Рон Дитермор, мениджър на програмата на совалките в НАСА каза: "Ние планираме да възстановим полетите на совалките в най-кратък срок. Изследването на космическото пространство е свързано с постоянен риск, а нашата работа е да се справяме с проблемите по подходящ начин".

Никой не можеше да предполага, че много скоро неговите думи щяха да бъдат изпитани по ужасяващ начин.

Развоят на събитията

До края на 2002 г. след проблемите, открити по совалките, бяха проведени още две мисии. В началото на 2003 година - на 16 януари трябваше да излети совалката Колумбия на експедиция различна от останалите, обозначена като STS-107.

Колумбия е първата и най-тежка совалка на НАСА. Тя е единствената совалка, която не е била използвана за конструкция на орбитални станции и не е летяла нито до Мир, нито до Международната космическа станция. Колумбия бе експлоатирана за друг тип мисии - например самостоятелни научни експедиции (които не са свързани с МКС) или поправки на Хъбъл. STS-107 бе мисия именно такава мисия - научна експедиция, като всички експерименти щяха да бъдат проведени на борда на совалката без скачване с МКС.

Няколко секунди преди изстрелването криогенните двигатели на Колумбия бяха запалени. На Т-минус 0 секунди бяха стартирани твърдогоривните ускорители, които дават необходимата тяга, за да могат да задвижат совалката в началните минути от полета.

Продължава на: http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...5&Itemid=27

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
  • Модератор Космически науки

Днес отбелязваме 38 години от експлозията на ракета Восток на космодрума Плесецк, която убива 48 души

18 март 2018 г. 11:30 ч. На 18-ти март 1980 г., по време на предстартова подготовка на космодрума Плесецк, космическа ракета "Восток" неочаквано се взривява. Експлозията на ракетата, заредена с 300 тона гориво, напълно разрушава стартовата площадка. Загиват общо 48 души. 

Детайлите около аварията стават известни късно по времето на епохата "Гласност" и "Перестройка" в края на 80-те години. Съветската космическа програма в продължение на десетилетия е била провеждана в секретност, като само успехите са били оповестявани публично, а авариите по възможност са били потулвани. След разсекретяването на фактите по време на "Гласност" стават известни и други трагични инциденти в космическата история на СССР. Най-трагичният инцидент е на 24-ти октомври 1960 година, когато при тест на балистична ракета на Байконур двигателите на втората степен се включват спонтанно. Последващата страховита експлозия довежда до смъртта на поне 78 души (според някои други източници между 92 и 126 човека са намерили смъртта си, точният брой и досега е неясен). Сред тях е и ръководителят на програмата за балистични ракети, Главен маршал на артилерията Митрофан Неделин. 

2018-18-march-remembering-vostok-explosi

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2128-2018-38-years-vostok-explosion

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...