Отиди на
Форум "Наука"

Фарадеев ковчег


petko10

Recommended Posts

  • Потребител

Не се нарича ковчег, а КАФЕЗ. Представлява метална конструкция (мрежа, ламарини, сандвич комбинация от материали с различни електро-магнитни качества) която има за цел да служи като екран. Да не пропуска електро-магнитни полета навън или отвън, в определено пространство - стая, помещение или дори като корпус на някаква апаратура. Дори един екраниран кабел за звуково или видео приложение е обвит във "Фарадеев кафез".

Подробно описание, за съжаление на английски

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хаха ,знаех си ,че ковчег не ми звучи добре ама не се сетих какво др с "к" :biggrin: . Иначе тази статия я бях видял ама доста късно вечерта и не я зацепих ,че и на анг ... (в смисъл аз английски си знам добре ама по малките часове усложнява ..) ,сега видях какво и как .

Друг въпрос - след като светлината е (по теорията за дуализма) вълна и частица - не би ли следвало ,че и вълните с различни дължини на вълната (извън понятието светлина) от тази на светлината също са дуалистични (дефакто няма мн значение дали ние можем да ги виждаме или не (освен по квантовата теория)) (питам защото винаги се говори за светлината като става дума за тази теория (и защото учителката по химия не успя да ми обясни ,а тази по физика не съм имал възможност да я питам)).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Опит на Фарадей

Фарадей доказва експериментално трето свойство: некомпенсираните заряди се рапределят само по повърхността на проводниците. В куха не заредена метална сфера Фарадей внася метално топче с отрицателен заряд. Когато зареденото топче е вътре в сферата, върху нейните вътрешна и външна повърхност се индуцират заряди с противоположен знак и стрелката на свързания със сферата електроскоп се отклонява. Положението на стрелката не се изменя, когато топчето се допре до сферата. Тя остава неподвижна и след извеждането на топчето.Опитно се проверява, че топчето и вътрешната повърхност на сферата не са заредени. Оттук следва изводът, че при допира отрицетелния заряд на топчето изцяло неутрализира индуцираните върху вътрешната повърхност на сферата положителни заряди. Заредена остава само външната повърхност на сферата с отрицателен заряд, който е равен на първо началния заряд на топчето. Следователно целият заряд, който сферата получава от топчето, се разпределя само по нейната външна повърхност.

Фарадеев кафез.

Когато е необходимо да се защити уред, машина или просто помещение от външни електростатични полета, се оказва достатъчно обектът да се огради с метална обвивка или с достатъчно гъста метална мрежа, известна като фарадеев кафез.

Този начин на защита се нарича електростатично екраниране.

Например металният корпус на леките автомобили може да се разглежда като "фарадеев кафез". От триенето на кумите по шосето върху корпусяа се натрупват заряди, които "изтичат" в земята чрез влачещата се лента с надпис "антистатик".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...