Отиди на
Форум "Наука"

Експеримент


Recommended Posts

  • Потребител

Винаги съм се питал - има ли живот на друга планета? И ако да, къде се намира и кога е възникнал? Но за да се отговори на много въпроси, първо трябва да сме категорични, че има такава планета, с условия ако не абсолютно, то поне горе-долу близки до Земните.

За целта реших да направя един тест- реших, че за да разберем има ли друга планета като нашата трябва да разберем възможно ли е да има

1. Слънчева система като нашата

2. Планетарна система като нашата (същите планети и техните характеристики)

3. Планета с наклон като земния и условия точно като тези на земята

За целта трябва да обособим близко 50 групи условия с минимум 100 000 възможности за всяка група, след което да установим каква е вероятността да има система с такива условия като земните (аз от моя тест установих, че вероятността е 1:1 000 000 трилиона) и ако на всеки един милион години се появяват по един милион от тези вероятности, то възможно ли е и тази "наша" вероятност да присъства във вече появилите се във Вселената. Доколко ще успеем зависи от вас, затова се обръщам към "знаещите" така да се каже във форума за помощ, за да съставим условията за отделните групи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Около 50 групи условия с минимум 100 000 възможности за всяка група...

А максимум по колко възможности за всяка група?

Каква е горната граница или няма такава?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Замисли се само колко условия има към системата:

едно слънце с точен диаметър, точна температура, точни отстояния спрямо планетите, състав на ядрото, температурни градации и т.н.

Самите планети трябва да са еднакви спрямо тези в нашата сл. система. За всяка планета трябва да има характеристика като диаметър, температура, състав на атмосфера (ако има), обвивка (газова и т.н.), брой спътници и техните характеристики...

Въобще, много сложно е и за всяка група трябва да има вариант <От.. ...До> , примерно минимален възможен диаметър на слънцето и макс. диам.

Само за една група вариантите може да са 20 на 50-та степен!

Затова сам човек не би могъл да се справи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само за една група вариантите може да са 20 на 50-та степен!

Аз дори не мога да си представя тази цифра, която се получава.

А не може ли да се изобрети някаква програма (софтуер), която да изчислява тези вероятности и възможности? Нещо като "SETI @ Home"?

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=1205

http://www.distributedcomputing.info/projects.html

http://boinc.berkeley.edu/projects.php

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, зная за такива проекти, но те са много сложни, за съжаление.

Аз говоря за прост начин да поставим графи с показатели ОТ - ДО и да уточним, за температурата на повърхността на слънцето например, от 2000 градуса, 2500, 3000, 3500, 4000 и т.н. с +500, и това да са 100 варианта. Тоестр, в графа температура на повърхността на слънцето - 100 варианта.

Това имам предвид, един прост модел, чрез който да стигнем до точна цифра и оттам да се гради теория каква е вероятността за 15 милиарда години да е възникнала система, подобна на нашата, с планета като нашата и процеси близки до тези на Земята, благоприятстващи за възникването на живот

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С риск да задам тъп въпрос... нещо се схванах!

Защо търсим точно определени характеристики на слънце, планети, спътници и т.н. Нали все пак може да се е формирал живот и в планетарна система различна от нашата с повече или по-малко планети както и по-малко или по-голямо слънце от нашето. Във един от постовете имаше една графика за "обитаема зона" където според големината на слънцето се определя разстоянието на което може да има условия за живот.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...